Aktualno

Ne propustite 35. Supetarsko kulturno ljeto – “otključali” zabavu za pamćenje!

15. LIPANJ datum je koji svi ljubitelji naše otočke metropole i tipičnih mediteranskih fjeri moraju zaokružiti crvenom bojom u svom kalendaru! Naime, tada se, uz večer dalmatinskih otočkih klapa otvara 35. Supetarsko lito – koloplet događanja sa zabavnim, glazbenim, umjetničkim i sportskim predznakom, a koja nipošto ne smijete propustiti – saznat ćete ostanete li uz naš tekst!

Image result for Sv. Petra i Pavla supetar

LJUBITELJI UMJETNOSTI imaju razloga za zadovoljstvo, jer se već idućeg dana u Splitskoj održava nešto baš po njihovom guštu – ubrajate li se u tu skupinu, ne propustite završnu izložbu umjetničke kolonije SIAC (Splitska International Artists’ Residency) u prostorijama dječjeg vrtića, 16. lipnja s početkom u 20h.

Image result for Supetarsko lito

Uživate li pak u atmosferi dobre domaće fjere, znajte da Općina Supetar priprema nekolicinu – od 29. lipnja kada se održava proslava Dana Grada i mjesnih zaštitnika Sv. Petra i Pavla (koji su, inače, poslužili kao inspiracija za simboliku ključa!), pa do fjere Gospe Miraške (Mirca, 2. srpnja), Ribarske fešte (Doni varoša, 27. srpnja) i Velike Gospe (15. Kolovoza) u Splitskoj! Guštajte u tipičnom šušuru otočkog mista, dnevnim crkvenim svečanostima, prigodnom programu i tradicionalnim delicijama, među kojima se – razumije se! – ističe čuvena bračka janjetina!

VOLITE FILM I GLAZBU? ODLIČNO! Tada će Vas razveseliti informacija da se u Supetru od 12. do 14. srpnja s početkom u 21.30 na otvorenoj pozornici ispred župne crkve održava gitaristički vikend, a prava poslastica na rasporedu je od 2. do 4. kolovoza – svima znani i sada već renomirani VOI’SA festival urbane glazbe, za koji se traži ulaznica više, a posjetitelji bukiraju smještaj i prijevoz – mjesecima unaprijed!

Uživajte na supetarskoj plaži Acapulco koja je poprištem ovog omiljenog događanja, uz novu pozornicu, produkciju i impresivan line-up!

Image result for brač film festival

A ukoliko pored urbane glazbe volite i sedmu umjetnost, taman stignete i na Brač Film Festival od 7. do 9. kolovoza – odgledajte večernje projekcije pomno odabranih filmova iz cijele Europe, ali i uratke studenata filmskih akademija u predivnom amfiteatru Waterman Resorta!

Image result for brački ljetni karneval

No, ovo nije jedina supetarska manifestacija međunarodnog karaktera – možda niste znali da se ondje sredinom rujna održava i Brački ljetni karneval (14.09.) koji okuplja namaškarane goste iz cijelog svijeta!

Image result for Festival čakavske riči

ČAKAVSKA RIČ – I JEDNA UISTINU NEZABORAVNA IZLOŽBA. Ljubitelji poezije i umjetnosti u kolovozu zaista imaju razloga uživati – žele li se uistinu stopiti sa domaćim stanovništvom, toplo im preporučamo izložbu u Mutnim kalama (Mirca, 3.08.) uz klapsku pismu, domaće srdele i vino! Ništa manje atraktivan nije ni Festival čakavske riči u Škripu (24. 08.) u čast autora 14 zbirki pjesama o Braču na izvornom dijalektu, “barba” Štefe Pulišelića – uživajte u slušanju otočkih pjesnika u autentičnom ambijentu!

Image result for Big Game Fishing supetar

ULOVITE PRAVI TROFEJ! Supetar je ove godine ponosan domaćin Big Game Fishing-a – prvenstva Hrvatske u offshore sportskom ribolovu od 25. do 29. rujna! Kako su ovdje glavni ulovi velike koštunjave ribe poput tune i sabljarke, nije ni čudo da je riječ o manifestaciji koja uživa velik renome među prekaljenim morskim vukovima – pridružite joj se s veseljem!

Foto: Tz grada Supetra

www.supetar.hr