Aktualno

Triljsko zabavno ljeto – ne propustite čari ljeta u Dalmatinskoj Zagori!

PROBALI STE SPIZU TRILJSKOG KRAJA, BILI NA IZLETE… A ŠTO KAŽETE NA TRILJSKO ZABAVNO LITO?

Da je Trilj – znameniti gradić na Cetini, pravi pravcati neotkriveni dragulj, znate ukoliko ste makar jednom uživali u tamošnjim izletima do Grabskih mlinica, raftingu i kanuingu, obiteljskim gospodarstvima, posjetu impozantnoj ergeli konja, povijesnim lokacijama poput kule Nutjak, utvrde Čačvina, rimskog vojnog logora Tilurija… i svakako prebogatoj, osebujnoj trpezi u kojoj se još ćuti dašak antike!

Image result for trilj kamešnica

Sada je vrijeme da otkrijete novu atrakciju –  čari ljeta u Zagori! – a da ne biste propustili ono ponajbolje i najzanimljivje, pobrinuli smo se mi, izdvojivši iz programa Triljskog ljeta pregršt manifestacija za sve ukuse!

Image may contain: one or more people, people standing, tree, sky and outdoor

KONCERTI, KLAPE, FOLKLOR… I JEDAN UISTINU SJAJAN BLUES FESTIVAL. Da je ljeto u Trilju prije svega rasplesano i raspjevano, otkriva nam i tek letimičan pogled na popis događanja. U lipnju će gosti triljskog kraja uživati u smotri folklora (Trilj, 8. lipnja), koncertima klapa Sinj (Grab, 24. lipnja) i Nostalgija (Gardun, 26. lipnja) u čast blagdana Sv. Ivana Krstitelja, odnosno Sv. Petra i Pavla, te uspješnicama Giuliana i Diktatora, koji će nastupiti na Danima Košuta (Košute, 23. – 28. lipnja).

Image may contain: 3 people, people smiling, people on stage, child and outdoor

Bit će tu i muškog tradicionalnog glazbovanja (Čačvina Megdan Fest, 15. lipnja u Čačvini), dok će za žensko trebati sačekati srpanj (Vesta Festa u Vrpolju, 20. srpnja). Istog dana u Trilju nastupiti će Marko Perković Thompson, a tjedan dana kasnije u sklopu gastro manifestacije u Tijarici o kojoj će biti riječi kasnije, i Mate Bulić, dok sam početak mjeseca (5. – 6. srpanj) krije pravu poslasticu za ljubitelje sofisticirane glazbe – već u samom nazivu Thrill Blues Festivala lingvisti će zamijetiti naznaku sjajnog provoda (thrill – eng. ushićenje, op. a.)!

Image result for trilj blues

Impresivni line up domaćih, ali i nekolicine inozemnih izvođača, predvode Francuzi Manu Lanvin & The Devil Blues, a sjajan program sadrži i blues radionicu za djecu, promociju knjige Siniše Škarice, pjesme i videa “Keep The Blues Alive”, prikazivanje dokumentarca i fotografsku izložbu!

Image result for trilj blues

Osim ovog festivala, nama se sviđaju i humanitarni moto party u organizaciji MK “Noćni jahaći” (Trilj, 12. – 13. srpnja) te Revija triljskih mažoretkinja krajem kolovoza (31. kolovoz)!

Image result for trilj kamešnica

UŽIVAJTE U NEBESKOM SPEKTAKLU. Ako ste avanturističkog duha, zašto ne biste iskombinirali aktivni odmor sa vrhunskim vizualnim doživljajem za koji se ovog puta pobrinula – priroda? Nebeski spektakl padanja meteorskih skupina perzeida, u narodu poznat kao suze Svetog Lovre uistinu je čaroban, a možemo samo pretpostaviti kakav je kad se promatra – s vrha planine! Planinari PD “Jelinak” iz Trilja u sklopu manifestacije “Triljsko ljeto” i ove godine organiziraju uspon na Kamešnicu, odnosno njen najviši vrh Konj (1856 m/nv) – pridružite im se i provedite ljetnu noć u visokoj bukovoj šumi, na planinskim proplancima i na samom vrhu, gdje ćete uživati u pogledu na kišu meteora! Ako Vam ova aktivnost zvuči primamljivo, obavezno zaokružite 11. kolovoz u Vašem itineraru – za ugodnije promatranje želimo Vam što manje oblaka, i odličnu zabavu!

POSLASTICA U SVAKOM SMISLU. Gosti bonkulovići možda neće biti zainteresirani za ovu penjačku avanturu, ali zasigurno hoće za sjajnu gastro manifestaciju “Dani komina, pure i bronzina” sa jakim tradicijskim pečatom! Ako se ubrajate u tu skupinu, provjerite zašto ova manifestacija u Tijarici privlači i po nekoliko tisuća posjetitelja iz Dalmacije i susjedne Bosne i Hercegovine. A kako i ne bi, kad se ovdje na licu mjesta spravljaju sve same delicije – na kominu i uz njega!

Foto Z 1

Ovdje nepca miluju kukuruzni kruh i kruh ispod peke, uštipci, raštika, pura, čuvena triljska juha od pivca, maslac na starinski način… Ima tu i slatkiša i igračaka za najmlađe, tradicionalne drvenarije, a program je dodatno obogaćen predstavama, izložbama i nastupima kulturno-umjetničkih društava – začuju se i ganga i rera, a u završnim satima za odličnu atmosferu pobrine se neko zvučno glazbeno ime! Zato su “Dani komina, pure i bronzina” u svakom smislu – poslastica!

Više: www.visittrilj.com