Aktualno

U Starom Gradu na otoku Hvaru, održava se 1. Internacionalni festival pelinkovca

This post is also available in: English

JEDINSTVENI GORKO-SLATKI APERITIV KAO INSPIRACIJA ZA INVENTIVNE BARMENSKE ČAROLIJE

STARI GRAD NA HVARU JE PO MNOGO ČEMU JEDINSTVEN (sjetite se samo Starogrojskog polja ili pak Tvrdlja Petra Hektorovića!), a sada je osmislio i – jedan zbilja unikatan festival!

Naime, riječ je o Prvom internacionalnom festivalu pelinkovca, koji će se u organizaciji tvrtke hedonističkog naziva Bon Vivant, a uz potporu Turističke zajednice Starog Grada i Grada Starog Grada, 27. lipnja 2019. održati na gradskom trgu Škor.

Stari Grad

Iako se ovako nešto organizira po prvi put ikada, festival su itekako prepoznali i sa čak 10 recepata poduprli domaći proizvođači – Dalmacijavino i Badel sa Gorkim, Orange i Antik pelinkovcima, Coca cola sa Zlatnim pelinom, a sa svojim gorko-slatkim kandidatima u optimalnom skladu s aromatičnim biljem, svoj će doprinos dati i Maraska, Darna, Perković rakije, Natura Antunović i Degenija Velebit.

Ljetni šušur u Starom Gradu

Cilj ovog festivala je podizanje svijesti o kvaliteti pelinkovca kao jednog posebnog i za ovo podneblje tipičnog proizvoda, ali i kvalitetnog dodatka, kako klasičnim, tako i modernim koktelima. Na ovu temu su osmišljena predavanja te radionice, na kojima će prisutni probati svih 10 izloženih vrsta, te pokušati samostalno raspoznati s kojim okusima najbolje funkcioniraju.

Related image

DOGAĐAJ ZA ČISTU PETICU. Iako je pelin zbog svoje famozne gorčine kao sastojak za koktel do sada bio poprilično nepopularan, vrsni barmeni na ovom eventu su tu da Vam dokažu suprotno! Iako se najčešće poslužuje zasebno, s ledom te kriškom limuna ili naranče, kompleksnost njegova okusa zapravo je nepresušan izvor varijacija za izradu, kako ljetnih osvježavajućih spritzera, tako i klasičnih gorkastih koktela. Po principu pet na pet, pet barmena će izraditi pet koktela baziranih na pet različitih vrsta/brendova pelinkovca – osim njihovih jedinstvenih craft koktela, bit će upriličeno i Five-in-one kušanje svih pet vrsta korištenih u izradi.

Image result for Chris Edwardes
Chris Edwardes

Prepustite se i Vi barskim čarolijama legendarnog bar gurua Chrisa Edwardesa iz bara Hidden na Ibizi, Lukasza i Mische Lewickog iz starogradskog Bon Vivanta te domaćih majstora Marka Skarpe iz Lampeduse i Marina Karinje iz Bar Solutionsa! Mischa i Chris će zajedničkim snagama održati Masterclass na temu pelinkovca u klasičnim koktelima (12.00-13.00h); nama se sviđa i radionica Pelin na moj način (13.00-14.00h), a posebno nam atraktivno zvuče pop up barovi na trgu Škor (17.00-23.00h) kao i after party u baru Lampedusa! Kako je već toliko toga u znaku broja 5, ne sumnjamo da će Stari Grad uistinu upriličiti jedan nov i inventivan eventza čistu peticu!

Foto: Tz Stari Grad, Badel 1862

Više: www.stari-grad-faros.hr

This post is also available in: English