Aktivni odmor

Otkrijte Šoltu – omiljeno nautičko odredište za opuštanje i odmor!

This post is also available in: English

Upoznajte otok u kojem vrijeme sporije teče, a ležerni dalmatinski stil toliko je zarazan da mu se nećete ni pokušati oduprijeti

Image may contain: people walking, plant and outdoor

Dabogda te Šolta dopala – nekad dalmatinska kletva, danas pravi blagoslov! Potvrda je to da se mijenjaju vremena i trendovi pa se sada umjesto pomodnih turističkih središta za opuštanje i odmor traži intiman rajski kutak za pamćenje. Mi smo ga pronašli, tu na ovom malom “butik” otoku u kojem vrijeme sporije teče, a ležerni dalmatinski stil toliko je zarazan da mu se nećete ni pokušati oduprijeti.

S južne nenaseljene strane Šolta pruža pravi doživljaj rezerviran uglavnom za nautičare i tek pokojeg pustolova spremnog na dugo pješačenje do intimnih plaža u skrovitim uvalama.

Njezina divlja priroda u punoj ljepoti otkriva se upravo na ovoj strani na kojoj se izmjenjuju hridi i uvale s tek kojom ribarskom kućicom. Od Livke, podvodnog nalazišta koju ne propuštaju ronioci, neodoljivih plaža Stračinske, Grabove i Senjske – a u ovoj posljednjoj uvali navodno je i ilirska kraljica Teuta imala dvorac – preko Lučice, Jorja i Tatinja, potom Zaglava s tri atraktivne plaže i Poganice s pogledom na prekrasan rt Ražanj, do Marinča rata i skrivene uvale Šešula, prirodnog zaštićenog sidrišta s nekoliko restorana – uživat ćete u svakoj nautičkoj milji.

DVD-92 BOX 4_DSC2889

Onaj pitomiji dio otoka otkrit ćete ploveći od zapada prema istoku (ili obrnuto), njezinom sjevernom naseljenom stranom.

Image result for martinis marchi

Na zapadu je Maslinica, omiljeno nautičko odredište s marinom i vezovima za mega jahte, pogledom na sedam šoltanskih otočića i Martinis Marchijem, jedinim hotelom na otoku, oazom luksuza i dobre hrane.

Image result for martinis marchi

Na sjeveru je pitoreskni Rogač s privezištem i benzinskom postajom za nautičare. Kad ste u Rogaču, u kojem je i trajektno pristanište, ne propustite posjetiti obližnje Grohote i tri šoltanska sela u unutrašnjosti otoka – Gornje, Srednje i Donje selo, koji će vas oduševiti ambijentalnošću i ljepotom.

juzna-strana-solte-u-blizini-uvale-jorja_1

Gluha vala sa sedam uvalica, Piškera u kojoj je bio ribnjak cara Dioklecijana, turističko središte Nečujam u kojem je inspiraciju tražio slavni književnik Marko Marulić, mirna nečujamska sidrišta – Šumnivina, Potkamenica ili mala Maslinica, potom živopisna Stomorska, turističko mjesto s privezištem za jedrlice i mega jahte, Gornja Krušica, najistočnija uvala na otoku… – tko bi rekao da će vas na nešto manje od 60 četvornih kilometara, kolika je površina Šolte, dočekati toliko ljepote!

Related image

More: www.dalmatia.hr

Photo: www.dalmatia.hr , Tz općine Šolta

This post is also available in: English