Aktivni odmor

Utrka Brač Run – za istinske zaljubljenike u trčanje!

AKO JOŠ UVIJEK NISTE POSJETILI SELCA, bračko središte kulture poznato po galerijama na otvorenom i vrhunskim primjercima povijesne baštine, 21. i 22. lipnja 2019. datumi su koje narednog mjeseca definitivno morate zaokružiti u svom kalendaru!

Naime, tada se na području Selaca sada već tradicionalno održava atraktivna utrka Brač Run, a koliko je primamljiva ljubiteljima rekreacije u prirodi, govori i činjenica da ima natjecatelja koji pristižu čak i – iz dalekog Meksika!

Ukoliko ste među onim sretnicima koji ne moraju potegnuti s drugog kraja svijeta da bi uživali u natjecanju u idiličnom ambijentu Selaca, ostanite uz naš tekst i saznajte zbog čega je trkački vikend u koji možete uključiti i Vaše najmlađe – upravo sjajna ideja!

IDILIČNE U PRAVOM SMISLU RIJEČI. Kada za ambijent Selaca upotrebljavamo epitet idiličan, to zaista i mislimo – upravo su panoramski pogledi koji ostavljaju bez daha i putevi kroz stare, stoljetne maslinike faktor zbog kojeg je tamošnjim stazama za pješačenje, trčanje i bicikliranje toliko teško odoljeti.

Njihov potencijal i za pravo natjecanje, sjajno je iskorišten upravo u programu Brač Run utrke, koja kreće s glavnog trga u Selcima u 18.00 sati (usput, odvojite trenutak i zadivite se vještinom obrade kamena, koja se u ovom mjestu može zamijetiti doslovno na svakom koraku!). Trči se dvjema stazama, pa natjecatelje očekuje 5 i 10 km hedonističkog uživanja u pitoresknoj otočkoj kulisi.

Cilj utrke je glavni most u Sumartinu, a samim krajem iste zabava – tek počinje! Naime, popratni program uključuje bogatu tombolu, večeru za trkače, proglašenje pobjednika uz novčani nagradni fond i dodjelu pehara te after party uz bend uživo! Ambasadorica utrke je Matea Matošević, hrvatska olimpijka i maratonka, a organizirana je zajedničkim snagama Općine Selca, Turističke zajednice Općine Selca, i Run Croatia.

Prijaviti se možete online sve do dana utrke, na web adresi stotinka.hr, a mi preporučamo da to učinite do 10. lipnja, jer u ćete tom slučaju uloviti i startni paket sa dry fit majicom!

TRČE I NAJMLAĐI NATJECATELJI. I to vrlo zainteresirano – dapače, oni su među najvjernijim sudionicima! Utrka Brač Kids Run 2019 kreće dan ranije (21. lipnja) s rive u Povljima – mjestu inače poznatom po tome što u svojim njedrima krije neke od najstarijih hrvatskih jezičnih i kulturno-povijesnih spomenika (poput povaljske listine i povaljskog praga, te svakako ranokršćanske bazilike iz 6. stoljeća – vrijedi odvojiti vrijeme i mimo trčanja za razgled ove vrijedne baštine!).

Registracija i okupljanje malih trkača kreće na rivi od 17.00 h, a start utrke je sat kasnije. Program je osmišljen tako da su utrke za djecu organizirane prema uzrastima, bit će i glazbe i veselog druženja uz maskotu, a mališani će također dobiti i medalje, poput pravih trkačkih laureata. Vrijedi naglasiti da utrka ima i humanitarni karakter – naime, tijekom eventa prikupljati će se dobrovoljna sredstva za pomoć radu udruge Brački pupoljci – udruga djece sa poteškoćama u razvoju.

ZASTANITE… ALI DA RAZGLEDATE VRIJEDNU BAŠTINU! Vjerujemo da je sve gorenavedeno itekakva motivacija za posjet Selcima i sudjelovanje u utrci, ali zašto trčanju ne biste pridružili i – užitak razgledavanja?

Nakon utrke i atraktivnog popratnog programa, provjerite zašto Selca s punim pravom zovu kulturno srce Brača – “Park zahvalnosti” sa bistama značajnih ličnosti, impozantna skulptura Srca Isusovog koju potpisuje slavni Meštrović, te vidikovci za one malo odvažnije, poput onog koji puca sa starokršćanske crkvice sv. Nikole iz 10. stoljeća na brdu između Sumartina i Selaca, poslastice su za oči i dušu – nemojte ih propustiti!

Više: Turistička zajednica Selca