Aktualno

Muzeji i galerije Cetinskog kraja – zaljubite se u riznice znamenitosti!

This post is also available in: English

TOLIKO JE RAZLOGA za voljeti – dapače, obožavati Cetinsku krajinu! Možda je za Vas to proslava Velike Gospe u Sinju, ili pak čudesna Alka za koju se iz ljeta u ljeto nesmanjenim intezitetom traži ulaznica više?

Image result for alkarski dvori

Ili su to sinjski arambašići koji se krčkaju u loncu obloženom slaninom i slasni žablji kraci koji pucketaju na gradelama u idiličnom ambijentu mističnog i intrigantnog Trilja? A možda  ipak preferirate vrličke uštipke i onu čuvenu operu koja je pronijela glas o Vrlici diljem svijeta, ili su Vam čak draži brzaci Cetine i njeno čudesno modrozeleno oko nad kojim možete prakticirati adrenalinske vratolomije koje izazivaju strah kod običnog puka, poput highlinea? Što god da volite u vezi cetinskog kraja, sigurni smo da imate dobre razloge za to, a poslušate li naš savjet i zavirite u muzeje – riznice njegove povijesti i kulture, sigurni smo u jedno – zavoljet ćete ga – još više!

Related image

KAKO BEZ ALKE? Da bismo tekst započeli svečano i veličanstveno, dovoljno je spomenuti famoznu Alku, i njen muzej koji ćete, dakako, trebati potražiti u pravim dvorima – onim Alkarskim!

Image result for alkarski dvori

Zajedno s Muzejem Sinjske alke, Alkarski su dvori smješteni u jednom od rijetkih očuvanih mletačkih kvartira u Dalmaciji (vojarna za smještaj konjice), pa je i sama lokacija ovog muzeja, možemo slobodno reći – na svoj način senzacionalna!

muzej-sinjske-alke-unutrasnjost

Muzej koji je ovoj nevjerojatnoj viteškoj igri dao novu prezentacijsku formu, izvrstan je spoj tradicije i suvremenosti – ne propustite priču o Alci ispričanu najmodernijom opremom, zahvaljujući kojoj se možete okušati i u samom gađanju Alke, borbi sa Osmanlijama, ali i razgledati digitaliziranu arhivsku građu, te video materijale svih slavodobitnika od 1784. do danas!

Muzej-Sinjske-alke-sinj-logo

U SPOMENIČKOM OBJEKTU PALACINI, koji je dio povijesnog sklopa s obližnjom tvrđavicom Kamičak, smjestio se još jedan sinjski dragulj vrijedan razgleda – Muzej Cetinske krajine!

Image result for muzej cetinske krajine

Kulturoljupce će oduševiti čak 12 raznovrsnih muzejskih zbirki, čiju je ljepotu nemoguće dočarati riječima: arheološka, numizmatička, kulturno-povijesna, etnografska te prirodoslovna zbirka, kao i zbirka oružja, odlikovanja, medalja i plaketa, fotografija i fotografskoga pribora, dokumenata, razglednica i plakata.

Image result for muzej cetinske krajine

Tu je čak i umjetnička zbirka predstavljena djelima umjetnika iz Cetinske krajine iz 20. stoljeća, tako da je riječ o jednom uistinu sveobuhvatnom objektu, koji, ukoliko ste ljubitelj ovog područja, nipošto ne smijete zaobići!

Image result for Muzej triljskog kraja

JEDAN OD NAJMLAĐIH HRVATSKIH MUZEJA je Muzej triljskog kraja, koji je od 1996. godine smješten u adaptiranoj župnoj kući. Glavne su zadaće ovog muzeja kulturnu baštinu s područja Trilja prezentirati kroz arheološku, etnografsku, kulturno-povijesnu i numizmatičku zbirku.

Image result for Muzej triljskog kraja

Posjetite ovaj muzej i razgledajte trajnu izložbu „Tilurij – rimski vojni logor“, te se pobliže upoznajte s lokalitetom rimskog legijskog logora Tilurij u selu Gardun pokraj Trilja.

Image result for Muzej triljskog kraja

A želite li saznati više o tradicionalnom svakodnevnom načinu života stanovnika triljskog kraja iz 19. i s početka 20. stoljeća, prava će poslastica za vas biti njegova etnografska zbirka!

GALERIJA SIKIRICA U SVOM FUNDUSU IMA PREKO 500 RADOVA. Autor Stipe Sikirica oduvijek bio posebno vezan za Alku. Galerija se smjestila se u prostorima Alkarskih dvora.

Nosi ime po akademskom kiparu Stipi Sikirici koji je svoj cjelokupni opus donirao gradu Sinju. Sikirica je skulptor Sinja, Cetinskog kraja i Alke. Njegovi javni spomenici čine važne punktove oko kojih cirkulira život grada.

Image result for stipe sikirica konjanik

Osim javne skulpture Konjanika koji se nalazi na Alkarskom trkalištu, Sikirica je autor fontane ” Na izvoru” (poznatije kao Luca) i vratnica crkve Čudotvorne Gospe Sinjske.

Image result for GALERIJA GALIOTOVIĆ

GALERIJA GALIOTOVIĆ KULTURNO JE OKUPLJALIŠTE SINJANA I NJIHOVIH GOSTIJU. Otvorena je u kolovozu 1999. godine. Ime nosi po donatorici objekta gospođi Ivi Galiotović koja je svoju ušteđevinu darovala za potrebe izgradnje. U prostorijama Galerije do sada je bilo preko pedeset izložbi, u njoj su izlagala su velika imena hrvatske likovne umjetnosti, te brojni sinjski umjetnici. Osim izložbi u Galeriji Galiotović održavaju se i koncerti klasične glazbe, te razne radionice i susreti. Smještena je u trokatnoj zgradi na Alkarskom trkalištu.

ARHEOLOŠKA ZBIRKA FRANJEVAČKOG SAMOSTANA U SINJU JEDNA JE OD NAJSTARIJIH I NAJVRJEDNIJIH U HRVATSKOJ. Razlog osnivanju arheološke zbirke bila je činjenica što se u Sinju i Sinjskom kraju često nailazilo na arheološke spomenike. Predmeti koji se u njoj nalaze ne potječu iz sustavnih arheoloških istraživanja, više su to slučajni nalazi pribavljeni marljivošću fratara i naklonošću naroda prema spomenicima prošlosti. Ono po čemu je zbirka posebno poznata, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu su spomenici koji potječu s poznatog arheološkog nalazišta Aequuma nedaleko Sinja, kod današnjeg sela Čitluka.

franjevacki-muzej-sinj

NE ZABORAVITE KULTURNA BLAGA – NA OTVORENOM! Iako su muzeji prava delicija za kulturoljupce, bila bi šteta posjetiti cetinski kraj, a ne razgledati i druge bisere tamošnje kulturne baštine koji su dragocjeni poput kakvih muzeja na otvorenom!

Image result for kip Sv. Mihovila

Inspirirajte se i potražite Skulpturu mladenaca, kip Sv. Mihovila, spomenik rijeci Cetini, triljski Stari most… ili pak nevjerojatne primjerke sakralne baštine, poput uistinu dojmljive, pitoreskne crkve Sv. Spasa u blizini izvora Cetine – riječ je ne samo o jednoj od najznačajnijih predromaničkih građevina u Hrvatskoj, već i onoj koja zauzima istaknuto mjesto u sveukupnoj europskoj predromanici!

Više: www.cetinska-krajina.hr

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.

Za više informacija posjetite www.strukturnifondovi.hr

Image result for crkva Sv. Spasavrlika

Foto: Tz Trilj, Tz Sinj, Tz Vrlika, Adventure Dalmatia

This post is also available in: English