Aktualno

Splitsko – dalmatinska županija u prvih šest mjeseci u samom vrhu hrvatskog turizma, s 9% više dolazaka

OSJETITE PRAVI RITAM LJETA

U najintenzivnijem dijelu turističke godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji sve vrvi životom u priobalju, na otocima i u zaleđu. Srpanj nudi niz atrakcija i pregršt ljetnih manifestacija i za one najzahtjevnije goste sa cijelom lepezom zanimljivih događanja, uprizorenja i zabave u svakom našem turističkom središtu, ali i najmanjim mjestima.

9 posto više dolazaka i 4 posto više noćenja



U prvih šest mjeseci 2019. u Splitsko-dalmatinskoj županiji se prema sustavu eVisitor odmaralo 1.084.817 turista u komercijalnim objektima te je ostvareno 4.060.350 noćenja, odnosno 9 posto više u dolascima i 4 posto više u noćenjima u odnosu na prošlu godinu. Pozitivnom trendu rasta turističkog prometa najviše su pridonijeli strani turisti kojih je došlo 975.337 odnosno 10 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine sa 3.760.650 noćenja što je porast od 5 posto u odnosu na prošlu godinu.

Najviše Njemaca, Britanaca i Amerikanaca

U spomenutom razdoblju najveći broj dolazaka sa stranih tržišta ostvarili su Nijemci (109.618), turisti s tržišta Velike Britanije (78.749), turisti iz SAD –a (70.793) sa rastom od čak 16%, Poljaci (65.857), turisti iz BiH (51.798), Francuske (47.783),Švedske (45.930) i Češke (48.358).

Kada se ovim dobrim podacima pribroji i rast dolazaka nautičara kojih je bilo 73.208 i ostvarili su 439.537 noćenja, sa zadovoljstvom možemo reći da su predsezonski rezultati potvrda pozicioniranja Splitsko-dalmatinske županije u sam vrh hrvatskog turizma.

Image result for joško stella hotspots


“Od samog početka godine Splitsko – dalmatinska županija bilježi porast, u prva četiri mjeseca imali smo dvoznamentkasti rast u noćenjima, u prvih šest mjeseci ostvarili smo 9% više dolazaaka i 4% više noćenja u odnosu na prošlu godinu. Svibanj je radi loših vremenskih uvjeta imao lagani pad, a s obzirom na stanje s konkurentima i stanje na europskom tržištu, maksimalno smo se angažirali i uložili značajna sredstva u marketing, posebno u internet marketing kako bi privukli što veći broj gostiju u našu županiju – rekao nam je direktor Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije Joško Stella

U splitsku zračnu luku sletjelo preko miljun putnika

Zračna luka Split tijekom prvih šest mjeseci 2019 g. ostvarila je promet više od 1.100.000 putnika, što je rast od  7,9 % u usporedbi s prvih šest mjeseci prošle godine.

Image result for ultra split hotspots

Organizatori najvećeg europskog festivala elektronske glazbe – Ultra Europe , ove godine najavili najskuplji line up do sada i raskošni sedmodnevni program

Najveći europski festival elektroničke glazbe Ultra Europe će se ove, ali i naredne tri godine održavati na novoj lokaciji stadiona u Parku Mladeži u Splitu koji je smješten nedaleko od stadiona u Poljudu.  Više od deset pozornica u Splitu i na tri otoka Srednje Dalmacije Braču, Hvaru i Visu nakon središnjeg trodnevnog festivala na Parku mladeži, ugostiti će ljubitelje glazbe i zabave. Organizatori najavljuju najskuplji i najveći lineup do sad te još bolju produkciju uz sedmodnevni program koji će oduševiti sve obožavatelje elektroničke glazbe i hrvatskog izdanja festivala ULTRA.

Pored Ultre tu je i niz brojnih glazbeno – scenskih događanja, okupljanja umjetnika, glazbenika, sportskih događanja, poput Splitskog kulturnog ljeta, Omiškog festivala, Voisa i Brač fillm festivala, jazz festivala…. koji će dočekati goste Srednje Dalmacije veselo i maštovito.