Aktualno

Uskočki boj za Klis – nezaobilazna senzacija koja svake godine privlači sve više posjetitelja

Povijesno-scenskom manifestacijom „Uskočki boj za Klis“, u organizaciji Povijesne postrojbe Kliški uskoci, svečano je obilježena 371. obljetnica oslobođenja Klisa od turske vlasti.

Tradicionalni povijesno-scenski spektakl “Uskočki boj za Klis” i ove je godine oživio burnu klišku povijest i podsjetio na oslobođenje hrvatskog povijesnog i kraljevskog grada Klisa od turskih osvajača, koji su Klis pod svojom upravom držali punih 110 godina. Zveket mačeva, pucnjevi iz kubura i topovska paljba živopisno su vratili posjetitelje u srednji vijek i doba obrane Klisa od Osmanlija.

U dvodnevnom spektaklu podno i unutar kliške tvrđave, koji svake godine privlači sve više stranih, ali i domaćih posjetitelja, sudjelovalo je preko 300 članova povijesnih postrojbi i viteških skupina iz cijele Hrvatske i Europe.

Zaista ne postoji bolji način da se proslavi ovako važna obljetnica, koja je ujedno i veliki simbol početka oslobađanja hrvatskih krajeva u tom vremenu. Neizmjerno sam ponosan što iz godine u godinu sve više raste interes posjetitelja, domaćih i stranih, koji su prepoznali sav trud koji ulažemo u rast i razvoj našega kraja“, izjavio je načelnik Općine Klis Jakov Vetma.

Spektakularno uprizorenje povijesnog boja za Klis dio je bogatog i originalnog programa kliškog kulturnog ljeta koji posjetiteljima nudi pregršt izložbi, predstava, koncerata i ostalih popratnih događanja. Iznimno bogatu povijesnu i kulturnu baštinu tog kraja, ali i njegove prepoznatljive gastronomske i enološke posebnosti kroz kompjutorske 3D hologramske projekcije posjetiteljima predstavlja i nedavno otvoren interpretacijski centar u podnožju tvrđave.

Tvrđavu Klis iz godine u godinu posjećuje sve veći broj domaćih i stranih turista pa je tako prošle godine zabilježen rekord od 70.000 posjetitelja, ponajviše zahvaljujući projektu revitalizacije i obnove kliške tvrđave, koja je postala planetarno prepoznata zahvaljujući snimanju HBO-ove serije “Igre prijestolja”. Značajna sredstva, uspješno povučena iz europskih fondova, uložena su u postavljanje nove LED rasvjete kojom će tvrđava zasjati u novom ruhu, a u pripremi je i projekt ljetne pozornice te obnove topničke vojarne i uređenje vegetacije na samim zidinama.

Broj posjetitelja nastavlja rasti i u Općini Klis, pa je tako u odnosu na prošlu, rekordnu godinu, u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno povećanje broja posjetitelja za više od 56 posto, noćenja za 75 posto, dok su prihodi tvrđave premašili iznos od 3 milijuna kuna, što je izniman rezultat za općinu s tek nešto više od 5 000 stanovnika. Ova sredstva ulažu se dalje u  projekte koji imaju za cilj podizanje standarda života lokalne zajednice kroz uređenje vrtića i škola, sportskih sadržaja, prometne i turističke infrastrukture, poticaja za mlade obitelji koje žele raditi i živjeti u Klisu te na poticanje i razvoj novih gospodarskih i poduzetničkih inicijativa.

Zahvaljujući sustavnom i strateškom ulaganju, povećanje prihoda itekako dobro znamo iskoristiti pa smo tako povećali naknade za novorođenčad i sredstva za sufinanciranje vrtića na 2,5 milijuna kuna, povećali smo i stipendije i davanja za socijalne programe te nastavljamo sa sufinanciranjem javnog prijevoza i osiguravanjem udžbenika i radnih bilježnica za sve naše osnovnoškolce. Cilj nam je stvarati još bolje i još kvalitetnije uvjete za život i rad u Općini Klis “, zaključuje Vetma.