Aktualno

Vela Luka – Koncert “Trag u beskraju” u čast vječne ljubavi glazbene legende i njegovog rodnog mjesta

VELA LUKA I NJEN VELIKI OLIVER

OLIVER I VELA LUKA – LJUBAV ZA VJEČNOST. Znali smo da je, osim što je bio vrstan glazbenik, bio duhovit i skroman, točno onoliko koliko je bio velik. I svi, baš svi su znali za glazbenikovu ljubav prema moru. Oliverova Vesna znala je reći: “On bi stalno bija na brodu, preselija bi se u Velu Luku.

Image result for oliver dragojević trag u beskraju

A meni bi falija Split, prijateljice, marmontova, moj đir…”. I kad se unatrag godinu dana desio taj tužni datum, 29. srpanj, kad se cili grad istovremeno užga od tuge i ponosa, na tisuće brodica otpratilo je Olivera na njegovu posljednju plovidbu upravo ka voljenoj Luci.

Image result for trag u beskraju koncert

A njegova će ga se Vela Luka ovog ljeta prisjetiti višednevnom manifestacijom “Trag u beskraju”, koja je rezultat zajedničkih snaga Općine Vela Luka, tamošnje Turističke zajednice, Centra za kulturu, udruge Luško lito te Oliverovih najbližih prijatelja i suradnika, a sve uz podršku glazbenikove obitelji.

Image result for vela luka hotspots

Centralni je događaj koncert “Trag u beskraju” koji će se održati 29. srpnja, a 31. srpnja održat će se i jazz festival, kojeg je posljednjih godina održavao sam Oliver i na njemu uvijek rado sudjelovao.

BIT ĆE TO VEČER LIJEPE GLAZBE I PRIJATELJSTVA. No, prijatelji, organizatori i obitelj ne planiraju ništa megalomanski i veliko – već toplo, intimno, jednostavno, po otočku, kakav je njihov Oli bio i sam. Otvorena srca su Oliverovi prijatelji-glazbenici prihvatili poziv da sudjeluju u ovom događanju – bit će tu i njegov Gibo, Zorica Kondža, Tedi Spalato, Dupini, potom gudači, Nikša Bratoš, Jan Ivelić, Klapa Ošjak, Alan Bjelinski, Ante Gelo… Upravo je gitaristu Anti Geli, koji itekako dobro zna kako je Oliver disao kroz glazbu, povjeren izbor od 18 pjesama, koje će na osobit način i s puno ljubavi biti pripremljene za veloluški koncert. Oliver sam najviše je volio “Romancu” – “Uvik kad san s tobon, ja san ka i dite…” – i kao da je u srcu zauvijek ostao baš to, dite, sposoban da se s nevjerojatnom skromnošću, i bez trunke potrebe da ističe svoj značaj na domaćem estradnom nebu (koji je ionako govorio sam za sebe!), raduje malim stvarima – moru, ribolovu, lijepoj glazbi, i naravno, njegovoj Luci.

Image result for trag u beskraju koncert

VELA LUKA JE LOGIČAN ODABIR, složni su Oliverovi obitelj i prijatelji, kojima još zvuči pomalo nestvarno da ga nema. Ćute ga kroz pismu, kroz note, posvuda je, ali nedostaje onaj njegov zarazni humor i vedrina. Voljeli bi da veloluški koncert postane tradicija, jer nema ljepšeg i ispravnijeg mjesta za to – tu su mu djeca, unučad, prijatelji… Oliverovi kumpanji Vinko, Bata, Brico, Tonči i svi Lučani, upravo su i pokrenuli ovu lijepu inicijativu. Čuvaju svog Olivera od zaborava, a kako će na bini biti svi koji su s njime prošli Sydney, London, New York, Olympiu… istovremeno će gostima podariti jednu dirljivu i kvalitetnu – glazbenu poslasticu.

Image result for vela luka hotspots

Informacije o manifestaciji na:
www.tzvelaluka.hr

Foto: TZ Vela Luka, Ante Čizmić