Aktualno

Savršeni vikend bijeg od gradske vreve – na Stivanski način!

NE ZNATE GDJE BISTE PROVELI sparni srpanjski vikend? Imamo sjajnu ideju – zašto ne biste skoknuli na trajekt i zaputili se do Sutivana? Osim što možete kušati tradicionalne otočke proizvode i domaću spizu po pristupačnim cijenama, uživat ćete u klapskim pjesmama i programu jednog uistinu legendarnog disko kluba, a možete se okušati i u pravoj – alci na biciklima! Donosimo Vam nekoliko sjajnih ideja za vikend bijeg od gradske vreve – na stivanski način!

GUŠTAJTE U GURMANSKIM, SPORTSKIM I GLAZBENIM – DELICIJAMA! Gastronomadi, ali i svi ljubitelji otočke tradicije, uživat će 05.07. na velikom mostu, gdje se održava još jedan Island living – sajam otočnih proizvoda u nizu.

Ima li većeg užitka nego kupiti ukusne tradicijske delicije pravo iz ruku domaćih proizvođača, a sve to uz pečenu ribu i domaće vino, te impozantne zvukove limene glazbe Brasscuta u pozadini?

Ukusna domaća spiza bit će i izvrstan izvor energije za event koji se održava idućeg dana – riječ je o Prvoj bračkoj alci u Parku prirode Sutivan! 6. srpanj poseban je za Sutivanjane po otvaranju biciklističke staze u Parku, te Vas pozivaju da uz zajedničko druženje donesete svoje bicikle i budete dio prve bračke alke! No, možda niste znali da osim alke, Brač ima i svoju legendarnu diskoteku?

No photo description available.

Riječ je o čuvenoj Citri, koja je bila i ostala omiljeno okupljalište svih otočkih ljubitelja druženja, plesa i glazbe. Event Back to Citra (07.07.) poslužit će upravo tome da se Sutivanjani i njihovi gosti uz izložbu na temu estetike 70ih i 80ih godina, te prigodnu zakusku, prisjete zlatnog doba ove famozne diskoteke. Za dobru zabavu pobrinut će se Damir Duplančić iz Izgubljene generacije, a za još glazbenih delicija, posjetite sutivansku rivu tri dana kasnije, kada će nastupiti klapa Contra!

Image may contain: 6 people, people standing and outdoor

RAZGLEDAJTE JEDINI ZVONIK NA OTOKU – S MAČKOM! Bacite oko na mjesni zvonik – primjećujete li nešto neobično? Vjerojatno će Vas iznenaditi slijedeći prizor – uz uobičajene sakralne motive, sa ovog zvonika Vas „promatra“ – kamena mačka!

07052019FranjoMlinac

Nekada predmet prijepora Sutivana i ostalih bračkih mjesta, svojevrsni je nepriznati simbol Sutivana – naime, predaja kaže da se simpatični četveronožac popeo na zvonik šuljajući se za živom hobotnicom pobjeglom iz ribarske mreže, baš u trenutku kada je u Sutivan pristajao parobrod sa stanovnicima Milne i okolnih mjesta, koji su se odmah počeli rugati: Stivanjani, imate mašku u kampanel!

18032012FranjoMlinac

Iako u pitanju nije nikakva strašna uvreda, dugo su Sutivanjani zbog ovoga bili predmetom otočkog peckanja i zafrkancije, pa su se u tipičnom bračkom duhu odlučili našaliti na svoj račun, i legendu o zalutalom ljubimcu ovjekovječiti – u kamenu! Osim kampanela, znatiželjni turisti razgledavaju i druge osobitosti Sutivana – poput maslinika sa ružmarinom i ružama zasađenim da odvlače pažnju dosadnih nametnika, kamenih kali ili pak intrigantnih katakombi.

Sutivan je veoma rano ostvario veze sa iseljeništvom, te je svojevrsna sretna mješavina kultura koja održava i vlastitu tradiciju, u koju su plemićke obitelji, težaci i ribari, s jednakom ljubavlju ugradili dio svog života, znanja i iskustva. Što drugo reći za kraj, nego ono kratko i jednostavno – guštajte!

www.visitsutivan.com

Facebook: https://www.facebook.com/visitsutivan

Twitter: https://twitter.com/TZOSUTIVAN

Foto: Tz Sutivan