Aktualno

Zaljubite se u Škrip – najljepšu kulturnu razglednicu otoka Brača!

This post is also available in: English

MJESTO ŠKRIP KULTURNA JE SENZACIJA NEDALEKO SUPETRA

BRAČ JE MISTIČAN, INTRIGANTAN, SLOJEVIT I ZANIMLJIV – krševit poput dolske torte hrapoćuše, drevan i neodoljiv poput hrskavog vitalca! I dok ova jela izazivaju zazubice iskusnih gastronomada, na svega desetak kilometara udaljenosti od metropole Supetra, kriju se delicije za – ljubitelje kulture! Upoznajte najautentičnije mjesto Brača – drevni Škrip!

MOŽDA NISTE ZNALI da ovo mjesto nevjerojatne jednostavnosti života, ima i muzej koji godišnje posjeti oko 12.000 ljudi? Muzej otoka Brača, smješten u kuli Radojković iz 16. stoljeća, jedan je od najposjećenijih u Hrvatskoj. T

emelji na kojima je smješten datiraju oko 1500 godina prije Krista, a legenda kaže da u donjem djelu Muzeja i kule, u kojem se nalazi rimski mauzolej, počivaju Valerija i Priska – supruga i kći cara Dioklecijana!

Uživajte u razgledu rimskih reljefa i žrtvenika, kao i predmeta iz svježije bračke prošlosti – poput škrinja, slika, novinskih isječaka, antiknog namještaja te starinskog poljoprivrednog alata.

No, draguljima povijesne baštine tu nije kraj – razgledajte i dvorac obitelji Cerinić na glavnom trgu sa dva rimska sarkofaga, a na obližnjem groblju pitoresknu crkvicu Sv. Duh iz čak 4. stoljeća!

Image result for dvorac obitelji Cerinić

Ukoliko ste ljubitelj vrijedne sakralne baštine, oduševit će Vas i dvije slike vještog mletačkog manirističkog slikara Palme Mlađeg – Bogorodica sa svecima i Kristovo krštenje, brižno čuvane u crkvi Sv. Jelene Križarice iz 18. stoljeća. Prema legendi, Sv. Helena (Jelena), majka cara Konstantina, rođena je upravo u Škripu, a u njenu čast 18. kolovoza održava se i fjera!

316527_179645708792508_236010000_n

GUŠTAJTE U ČAKAVSKOJ RIČI. Znate li da je Škrip domaćoj književnosti dao i pravog pjesničkog virtuoza? Posjetite festival čakavske riči „Štefe Pulišelić“ u čast bračkog čakavskog pjesnika, rođenog Škripljanina, koji nas je zadužio sa čak 14 fantastičnih zbirki pjesama na čakavštini!

Image result for muzej uja Å¡krip

ISTRAŽITE POVIJEST MASLINOVOG ULJA NA BRAČU. Obavezna štacija za posjet je i Muzej uja u Škripu, gdje se možete upoznati sa božanstvenim okusima, ali i procesom izrade ovog tekućeg zlata!

Posjetite  Facebook stranicu TZ grada Supetra i budite u toku sa svim novostima!

Foto: Tz grada Supetra, autor: Sanja Grgić Ćurić

www.supetar.hr

This post is also available in: English