Aktualno

Posjetite Stari Grad na otoku Hvaru, otkrijte otočko lito koje pršti o života!

SIGURNI SMO da ste čuli za čuveno Starogrojsko polje, najbolje sačuvan antički katastar na cijelom Sredozemlju, kao i za veličanstveni Hektorovićev Tvrdalj, kompleks sa brižno njegovanim perivojem te ribnjakom s bočatom vodom u kojoj plivaju cipli.

Iako su već i ova dva znamenita dragulja itekako dovoljan motiv za posjet, Stari Grad, drevni Faros, koji će 9. rujna ove godine proslaviti čak 2403 godine postojanja, potrudio se da svojim gostima ponudi otočko lito – prepuno sadržaja i života!

Image result for tvrdalj
Tvrdalj
Starogradsko polje

KNJIGOLJUPCI, POZOR! 17.  i 18. kolovoza  na Trgu Svetog Stjepana održava se Međunarodni festival suvremene književnosti Faro(pi)s, čije će nas 17. izdanje podsjetiti na sve segmente  veličanstvenog stvaralaštva Jakše Fiamenga!

DA JAZZ I VINO SJAJNO IDU ZAJEDNO, uvjerili su se svi koji su 22. do 29. srpnja bili u Starom Gradu, i posjetili Jazz&Wine festival – za nezaboravni glazbeni doživljaj bili su zaduženi Cubismo, Jazzoleptic, te gypsy jazz i deep house jazz izvođači, a za one vinske – najbolji hvarski i hrvatski vinari!

AKO PAK PREFERIRATE KOKTELE – ILI ČAK ŽELITE POSTATI VRSNI BARMEN, zacijelo će Vam goditi Cocktail Island 2019 festival (21. i 22. kolovoza 2019.), koji, putem Masterclass predavanja, pop up barova i partija, razgleda otoka uz upoznavanje s lokalnim proizvodima te druženje ljudi iz ove industrije, spaja londonski znalački pristup izradi koktela s hrvatskom tradicijom i prirodom!

Image may contain: 5 people, people smiling, people standing and wedding

LJUBITELJE PELINKOVCA , oduševio je orginalan Festival posvećen tom neodoljivom alkoholnom napitku, održan 27. lipnja u Starom Gradu.

Posjetitelji su mogli uživati u raznim varijacijama na temu ovog jedinstvenog gorko-slatkog aperitiva i digestiva, u izvedbi čak 5 vrsnih barmena!

Image result for festival pelinkovca

MISLIO JE STARI GRAD I NA LJUBITELJE SPORTA I REKREACIJE – ubrajate li se u ovu skupinu, krenite Biciklom kroz baštinu (31. kolovoza 2019.) – bilo da želite sudjelovati u obiteljskoj biciklijadi, trail utrkama u dvije kategorije koje su novost ove godine, ili pak MTB utrkama po ageru, novouređenim stazama sa brzim spustevima ali i zahtjevnim usponima, užitak je zajamčen!

Suncani Hvar – Photos of Hvar

ISTO SE MOŽE REĆI I ZA Festival mora i mornara Dani u vali – pored druženja i razmjene iskustava pomoraca, sudjelovanja brodova prijateljskih udruga iz drugih europskih zemalja, natjecateljske regate tradicionalnih drvenih brodova te prezentacije starih alata i zanata Kvarnera i Istre, s ovim događanjem sjajno koincidira i izložba Hvarski ribari i brodograditelji u Novome svijetu (1. kolovoza 2019.) u Muzeju Staroga Grada, o impresivnim podvizima ovih prenositelja maritimnih umijeća širom balote zemaljske!

OŽIVJELO JE I LJETNO KINO u samom srcu grada – te postalo poprištem tematskih večeri sa vrućim plesnim ritmovima, isječcima iz legendarnih filmova, te prigodnim pićima – 3. srpnja, kada se Stari Grad zanjihao u ritmovima kubanskih-latino plesova, a nepca zagolicala okusima koktela Srednje Amerike; 17. srpnja na istom mjestu je upriličen svojevrstan hommage legendarnom Charlieju Chaplinu uz glazbu i koktele s početka/sredine 20. stoljeća, a 14. kolovoza održava se Rockabilly večer –lepršave haljine sa retro točkastim i pepita uzorkom, brz ples i glazba u živo, sjajno će najaviti ponovno otvaranje kina s pomalo drugačijom namjenom!

Ljubitelje hitova 70ih i 80ih je oduševio koncert ABBA Tribute Banda, 26. srpnja na trgu Tvrdalj.

ZVUČI SAVRŠENO, ZAR NE? Zanimljivim događanjima tu nije kraj! Posjetite najveću pučku feštu 16. kolovoza, očekuje Vas prava domaća atmosfera, kada Stari Grad slavi Dan Svetog Roka!

PORED GURMANA I LJUBITELJA OTOČKIH FEŠTI, uživat će i poklonici sportova na vodi – nama se sviđa otvoreno državno prvenstvo u jedrenju u klasi Optimist (od 29. kolovoza do 1. rujna 2019.), a svake subote počevši od 22. lipnja, zaključno sa 3. kolovozom, Stari Grad je bio domaćin vaterpolo ekipama iz SAD-a koje su došle trenirati vaterpolo i uživati u ljepotama Jadrana!

Svega tjedan dana kasnije, 10. kolovoza, održao se 10. jubilarni Faros Final Four, finalna večer prvenstva Starog Grada u vaterpolu, a ljetne petke od 19. do 23. kolovoza rezervirajte za plivanje, kada se plivačice i plivači iz plivačkog kluba For te njihovi gosti i prijatelji, natječu u čak 13 disciplina!



Ne zvuči dovoljno da posjetite ovu ljetnu destinaciju koja pršti od zabave i života!

Više: www.stari-grad-faros.hr

Foto: Tz Grada Starog Grada