Aktualno

Sinjani i brojni hodočasnici slave Veliku Gospu i Dan Grada!

Svetkovina Velike Gospe, 15. kolovoza

U Sinju, jednom od najvećih hrvatskih marijanskih svetišta, uvijek je osobito svečano uoči i na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Image result for sinj vodič hotspots

Ova proslava dio je iznimno bogatog i ispunjenog programa Dana Alke i Gospe Sinjske. Svake godine uoči blagdana Velike Gospe (15.kolovoza) pred sliku Čudotvorne Gospe Sinjske slijevaju se rijeke hodočasnika, tražeći utjehu i nadu, zahvalu i ufanje pred blagim pogledom Majke Božje.

Zauvijek okrunjena slavi slavlje i sva lijepa korača u haljinama zlatom vezenim

Stoljećima vjerni svojoj zaštitnici i spasiteljici, Sinjani i brojni hodočasnici slave Veliku Gospu, a odanost svjedoči i određenost toga datuma za proslavu dana Grada Sinja.

Crkva je pretijesna tijekom Devetnice i uvodne molitve krunice, kako večernje u 19 sati, tako i one jutarnje, zornice, u 6 sati. Na Gospinu Vigiliju, večer užežin samoga blagdana, sveta misa slavi se na Trgu dr. Franje Tuđmana, a svečana proslava počinje već u 4 sata tradicionalnom misom zornicom.

U 9 sati slijedi procesija s Gospinom slikom i svečana sveta misa.

Nepregledna rijeka vjernika ispunjava u Gospinu čast ukrašene gradske ulice, mačkule sa Staroga grada pucnjem označavaju mjesta blagoslova, a fanfare ispraćaju i dočekivaju Gospinu sliku koju na ramenima ponosno nose alkari, alkarski momci, članovi vojne i civilne vlasti, članovi udruga, svećenici, redovnici i redovnice.

Image result for velika gospa
Na zlatnoj kruni kojom je splitski nadbiskup Stjepan Cupilli 22. rujna 1716. godine svečano okrunio sliku Majke od milostī na spomen slavne obrane Sinja stoji natpis In perpetuum coronata triumphat 1715.

Večernja sveta misa slavi se u 18 sati, a sutradan i tradicionalna misa zahvalnica na Starom gradu. Na prvu nedjelju poslije blagdana Velike Gospe, na samostanskom dvorištu, posveta je djece Gospi Sinjskoj.Pozivamo vas da zavirite u program Dana Alke i Velike Gospe 2019. i pridružite se ovoj velikoj proslavi!

Više i foto: www.visitsinj.com 

shares