Gastro

Kulinarska osobnost Srednje Dalmacije – otkrijte regiju punu ukusa!

This post is also available in: English

UPOZNAJTE JELA KOJA GOVORE – SVIM JEZICIMA!

Jedinstvene lokacije, savršeno more i plaže, te obilje kulturno-povijesne baštine uobičajeni su motivi iz kojih gosti sa svih kantuna balote zemaljske hrle u Splitsko-dalmatinsku županiju.

Image result for gastronomija dalmatia hr

No, ovdje je pravi pravcati doživljaj i ukusna domaća trpeza, u kojoj se isprepliću kako grčki, rimski i ilirski mediteranski okusi, tako i čaroban dašak orijenta!

Image result for gastronomija dalmatia hr

Kako ne biste Vaša nepca uskratili za senzacije vrijedne prepričavanja, pripremili smo za Vas atraktivan popis jela koja vrijedi kušati – čija raskoš okusa govori – svim jezicima!

Image result for gastronomija dalmatia hr

1. DALMATINSKA PEKA. Ovaj popis vrijedi započeti pravim specijalitetom – najmekšim i najukusnijim mesom ispod peke, uparenim sa domaćim krompirom i začinskim biljem!

Image result for hotspots peka

Ono se pod željeznim zvonom istovremeno i kuha i peče, što daje najslasniju teletinu i janjetinu (ili pak morske delicije poput hobotnice!) ikada. Provjerite zašto meso ispod peke u gradovima diljem obale, ali i dalmatinskom zaleđu, uživa uistinu kraljevski status!

Image result for hotspots pašticada

2. PAŠTICADA je pored peke, neokrunjena kraljica svih važnih zbivanja – primjerice, nađete li se na tipičnom splitskom vjenčanju, sva je prilika da će slijed jela uključivati ovaj zamaman specijalitet od govedine, junetine ili pak krupne divljači, uz porciju njoka posutih ovčjim sirom! Zvuči sjajno, zar ne? Ne propustite ovo jelo čija tradicionalna prirema traje danima!

3. MIRISNI I KREMASTI RISOTTO najčešće se u dalmatinskim kućama jeo kao ukusno predjelo, a kulinarski znalci znaju da je ovaj obrok dovoljno hranjiv i ukusan da bi bio glavna zvijezda atraktivnog mediteranskog ručka!

Image result for crni rižot croatia hr

Nama se naročito sviđa varijacija od sipe, koji osim odlična okusa, plijeni i svojom neobičnom crnom bojom dobivenom dodavanjem sipina crnila!

4. OTOČKE POGAČE pravi su primjer autohtonih jela koja su kroz povijest činila temelje otočke prehrane.

Potražite višku, forsku, ili pak komišku pogaču i osjećajte se poput pravih bodula – komiška osvaja kombinacijom slatkasto-kiselih rajčica i slanih komadića ribe, viška ukusnim dizanim tijestom nadjevenim usitnjenim inćunima ili srdelama, a forska će razoružati svakog pravog gastronomada – naime, u njoj se, pored navedenih sastojaka, skriva i kozji ili ovčji sir!

Image result for arambaš sinj

5. SINJSKI ARAMBAŠIĆI uvijek će pored ukusnih sastojaka, biti posluženi i uz zrnce autentičnog domaćeg gostoprimstva! Ovi manji svitci od listova kiselog ili svježeg kupusa nadjeveni mješavinom junećeg i svinjećeg mesa, kuhaju se i po dva dana, u loncu obloženom komadima suhog mesa ili slanine, a sjajno idu uz čašu krepkog domaćeg crnog vina – ninčuše!

Vina triljskog kraja

6. BISTRA RIJEKA CETINA PRAVI JE IZVOR OBILJA I RASKOŠI na gurmanskim stolovima – kušajte riječne rakove i pastrve sa gradela, ili pak pravu pravcatu deliciju – pržene žablje krakove omotane pršutom, namirisane ružmarinom i podlivene vinom!

Image result for žabe trilj

Ove ćete specijalitete posebice pronaći u gradiću u zaleđu – Trilju, koji je omiljeno odredište iscrpljenih poslovnjaka u potrazi za senzacijama za nepca i okrjepom!

Više: www.dalmatia.hr

Foto: www.dalmatia.hr, croatia.hr, arhiva turističkih zajednica Splitsko – dalmatinske županije

This post is also available in: English