Aktivni odmor

Ne propustite 12. Međunarodni brački ljetni karneval – neodoljivi maškarani šušur s bračkim potpisom!

RUJAN NA BRAČKI NAČIN – 8 DANA MAŠKARANOG LUDILA! OČEKUJE SE PREKO 380 KARNEVALISTA

Related image

Znate li da je drugi vikend u rujnu vrijeme kada naš najveći otok zasvijetli šarenilom tisuću boja, a dobro raspoloženje ne mimoilazi baš nikoga? Zasluga je to Međunarodnog bračkog ljetnog karnevala – sjajnog događanja s internacionalnim predznakom – i dobrim vibrama!

Fotografija Lošinjski karneval.

Ove godine od 13. do 19. rujna, u organizaciji Centra za kulturu Bol i karnevalske udruge “Monade” iz Supetra, bit će upriličeno njegovo 12. izdanje, a vesela će povorka sačinjena od čak 380 karnevalista i karnevalskih grupa – što domaćih, što iz susjednih zemalja! – obići Bol, Supetar, Sutivan, Sumartin i Milnu!

KARNEVALSKE UDRUGE pripremaju se čitave godine i kreiraju svoje maske, ne bi li zasjale na ovom događaju i donijele dašak dobre energije upravo iz svog kraja! Tako su iz Ljubuškog pristigli Flintstonesi (kojima na Brač očito nije bilo teško skoknuti – ni iz kamenog doba!), iz Ivanić Grada magična engleska dadilja Mary Poppins (da bi putovala s jedne destinacije na drugu, njoj je ionako dovoljno tek raširiti kišobran!); iz crnogorskog Tivta kraljica Teuta sa svojim ratnicima, a iz Budve primorske vile!

Image result for brački ljetni karneval sumartin

Gledajući snimke iz ranijih godina, pred našim očima prodefilirale su lelujave bijele meduze, divovski fluorescentni hodajući šeširi, pa čak i oživjeli špilpoker karata, a veseli su događaj uveličali i karnevalski Elvis Presley i Marilyn Monroe! U cijelom ovom šarenilu valja istaknuti i riječku skupinu Veseli oldtimeri, koja je godinama unazad stigavši u Sumartin i potaknula Bračane na ideju o vlastitom karnevalu, a koliko je ondje zapravo dobro, najbolje govore riječi oduševljenog – Venecijanca sa svijetlećim cvjetnim šeširom: “U Veneciji je za vrijeme karnevala hladno, a ovdje je ugodno i toplo, pa su i naši kostimi slobodniji! Želimo doprinijeti ovoj sjajnoj energiji i donijeti svjetlo u Hrvatsku!”

Image result for brački ljetni karneval

IPAK, BRAČKI SE FESTIVAL NE ŽELI USPOREĐIVATI sa svojim svjetskim pandanima, već je događaj za sebe, a ako ste zainteresirani da mu se priključite, zasigurno će Vas obradovati činjenica da sve ima i humanitarnu notu. Program počinje u petak, 13. rujna u 20 sati, kada se na bolskoj rivi održava tradicionalna karnevalska humanitarna noć za “Bračke pupoljke”, udrugu koja skrbi o djeci s poteškoćama u razvoju.

Ljetni KARNEVALfest - parada i program na rivi

Ukusnu hranu, kolače, razne domaće delicije, školjke, suvenire i majice koji će biti izloženi na desetak štandova, još je slađe kušati i kupovati kad znamo da sav prihod ide u korist ove humanitarne udruge!

Image result for supetar ljetni karneval

Jednako zanimljivo biti će idućeg dana u Supetru – uživajte u zajedničkom defileu i pojedinačnom predstavljanju maškaranih skupina, a postavivši na rivu veliki ekran na kojem će se moći pratiti događanja, Supetrani su se pobrinuli da Vam baš ništa ne promakne!

Image result for brački ljetni karneval

U nedjelju, 15. rujna, epicentar zabave bit će Bol, u kojem će se održati povorka sa sudionicima iz zemalja članica Federacije europskih karnevalskih gradova, čiji je Bol i član, te je na taj način doprinio renomeu i prepoznatljivosti ovog karnevala u svijetu; a idućih dana, dobra energija koju emitira vesela povorka, seli se u Sutivan, Sumartin i Milnu.

Image result for sutivan ljetni karneval

Po svemu sudeći, sredina bračkog rujna će prštati od šarenila i veselja – nemojte je propustiti!

Image result for sutivan ljetni karneval

Više:
www.supetar.hr
www.bol.hr
www.visitsutivan.com
www.visitselca.com
www.tz-milna.hr

Fotografija Supetar.



Foto: arhiv TZ otoka Brača, Bol info