Aktivni odmor

Ljepota od koje zastaje dah! Otkrijte najbolje lokacije za ronjenje u Srednjoj Dalmaciji

This post is also available in: English

ISTRAŽITE SPLITSKO-DALMATINSKU ŽUPANIJU IZ PERSPEKTIVE LJUBITELJA MORSKIH DUBINA

UPITATE LI BILO KOJEG PREKALJENOG RONIOCA, preporuča li Vam ronjenje u srednjedalmatinskom dijelu Jadrana, odgovor će biti kategorično i oduševljeno – da!

Razloge nije teško naslutiti – od mora iznimne bistrine koje omogućava sjajnu vidljivost, odličnih pozicija za ronjenje (koje osim prebogatih podvodnih zidova nerijetko uključuju i pokoji – potopljeni brod!), pa do odsutnosti po život opasnih podvodnih vrsta.

Ukoliko ste u dilemi gdje roniti, pripremili smo za Vas tri prava dragulja s kojima ne možete pogriješiti – otoke Šoltu, Brač i Vis!

PODVODNE PIRAMIDE, ANTIČKA SIDRA I POTOPLJENI RIBARSKI BRODOVI ono je što Vas očekuje uputite li se na Šoltu!

juzna-strana-solte-u-blizini-uvale-jorja_1

Ako Vas od svega navedenog najviše privlači istražiti potopljeni ribarski brod, imate sreće – ova atrakcija na dubini od 20 metara pogodna je za sve ronilačke kategorije, a pronaći ćete je na sjevernoj strani otoka Šolte, kod Stomorske na poziciji Pelegrin.

Ne želite li da Vaša podvodna avantura prođe nezabilježeno, odaberite lokacije pogodne za snimanje – galeriju uz rt uvale Livka s okomitim zidom i špiljom na 35 m dubine na čijem dnu leži antičko sidro, ili pak poziciju Marie Grota.

Iskusnim i naprednim roniocima (i video snimateljima!) preporučili bismo dvije prave podvodne delicije – lokacija Piramide u uvali Travna otkrit će Vam fascinantne podvodne vrhove neodoljivo nalik zagonetnim građevinama, a lokacija Sipuja u uvali Stracinska podvodni zid prepun rupa, procjepa, kanjona i gorgonija, koji je dom brojnim ribljim vrstama!

uvala-senjska_1

GEOLOŠKA RAZNOLIKOST I VELIKI GOFOVI KOJI PLIVAJU S RONIOCIMA atrakcije su na koje ćete naići odlučite li se za ronjenje na našem najvećem otoku, Braču! Brač je mističan i zanimljiv, baš kao i njegove lokacije za ronjenje, pa se tako jedna od najzanimljivijih – Ptičji rat kod mjesta Povlja, smjestila između strmih obronaka Biokova i lokacije Vrulja na kojoj se nalaze podvodne špilje i kanali iz kojih izbijaju rijeke ponornice.

leomar-diving-center-1_1

Svi koji žele roniti u zanimljivu društvu – onom ribe gof! – mogu to učiniti u špilji u uvali “Lučice” na južnoj strani otoka Brača, a iskusnijim roniocima preporučamo ronjenje po kabinskom dijelu potopljenog broda “Meje”.

Image result for brač ronjenje

Zbog dubine na kojoj se nalazi brod (37 m), preporuča se tehničko ronjenje s plinskim mješavinama, a odvažite li se na ovaj pothvat, ova pozicija istočno od otočića Mrduja s brodom dužine 30 m koji leži na pijesku, zasigurno će Vas oduševiti!

Image result for brač ronjenje

NAŠ NAJZAGONETNIJI OTOK, VIS, nekadašnja vojna baza, izgledom je nalik na lokacije iz filmova o James Bondu koje ostavljaju bez daha, a ništa manje zanimljivo nije ni – njegovo podmorje!

Image result for vis ronjenje

Ondje Vas očekuju neopisivo uzbudljive lokacije sa čak nekoliko potopljenih brodova – od trgovačkog broda “Teti” na lokaciji pogodnoj za sve ronilačke kategorije (dubina od 14 do 35 m) koji je čest motiv podvodnih fotografa, grčkog teretnog broda “Vassilos T” (na lokaciji za napredne ronioce, s desnog najplićeg boka pogodnoj i za početnike), parobroda “Brioni” obraslog brojnim spužvama i koraljima, pa do tegljača “Ursus” kojeg je 1941. potopila britanska podmornica, pa čak i olupine borbenog zrakoplova američkog ratnog zrakoplovstva iz Drugog svjetskog rata!

Image result for vis ronjenje

Više: www.dalmatia.hr

Foto: www.dalmatia.hr, arhiva turističkih zajednica

This post is also available in: English