Aktivni odmor

“Pons Tiluri – most među svjetovima”- interpretacija kulturne baštine i uprizorenje povijesnih događanja u Trilju

Manifestacija “Pons Tiluri – most među svjetovima” – uprizorenje povijesnih događaja koja su prethodila razvoju današnjeg Trilja

Muzej triljskog kraja u suradnji sa Sportskom udrugom Gaz, a uz potporu Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Grada Trilja, po prvi put organizira manifestaciju Pons Tiluri – most među svjetovima. Cilj manifestacije je na zabavan i poučan način posjetiteljima predočiti tri važna događaja iz antičke povijesti  koja su prethodila razvoju naselja Pons Tiluri – današnjeg Trilja. 

Image result for trilj hotspots

Storytelling metoda stručnih obilazaka muzeja i lokaliteta i „oživljena povijest“ postaju sve popularnije u svijetu interpretacije  kulturne baštine, a počivaju na načelu autentičnih uprizorenja povijesnih razdoblja i događaja.

Related image

Manifestaciju Pons Tiluri – most među svjetovima čine tri čina tj. uprizorenja povijesnih događaja na trima različitim lokacijama:

Image result for muzej triljskog kraja

1. lokacija – dvorište Muzeja triljskog kraja

– uprizorenje Velikog panonsko-dalmatinskog ustanka, poznatog i po nazivu Batonov ustanak koji se odvio između  6. i 9. godine, a doveo je do konačnog sloma otpora u Iliriku i administrativne podjele na provincije Panoniju i Dalmaciju.

Image result for tilurij

2. lokacija – rimski legijski logor Tilurij (centurija – sonda A) u selu Gardun

– uprizorenje predvečerja rimskih vojnika (lat. corpora curae) koje je bilo vrijeme za pripremu hrane, igre, higijenu, njegu tijela i slično

– smjena straže

Image result for tilurij

3. lokacija – „Viseći“ most u Trilju

– uprizorenje posvete rimskog mosta vrhovnom bogu Jupiteru i božanstvu rijeke Cetine (ant. Hypuss). Drveni most je vjerojatno bio izgrađen početkom 3. st., a nalazio se između suvremenog cestovnog i „Visećeg“ mosta u Trilju.

Image result for trilj viseći most

Manifestacija će se održati 20. rujna s početkom u 17 sati u Muzeju triljskog kraja, Don Ante Bućana 3, Trilj.

Napomena – Mole se posjetitelji da dođu s vlastitim automobilima jer organizator nije u mogućnosti osigurati prijevoz do lokaliteta Tilurij (3 km udaljenosti od Muzeja triljskog kraja).

Više i foto: www.visittrilj.com

shares