Aktivni odmor

Postira – mjesto ribara i maslinara, ponosni domaćin 3. Svjetskog prvenstva u branju maslina

U HRVATSKOJ REPREZENTACIJI : BLAŽENKO BOBAN – SPLITSKO DALMATINSKI ŽUPAN, PETAR METLIČIĆ – ZLATNI RUKOMETAŠ, FRANKA JOVIĆ TONKLI – NOVINARKA HRT-A I DANIJELA DVORNIK – BLOGERICA ZALJUBLJENA U BRAČ I MASLINARSTVO

MALO KOJE SVJETSKO PRVENSTVO NE PRIVLAČI PAŽNJU – poput, primjerice, onog u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu! – no jeste li znali da postoji i ono u jednoj na otocima omiljenoj, odista specijalnoj disciplini? Riječ je o prvenstvu u branju maslina, čiji je domaćin malo ribarsko mjesto Postira – a gdje drugo nego na najmaslinarskijem mjestu na Jadranu, otoku Braču!

Nakon iznimno uspješnih evenata iz 2017. i 2018. godine (što po posjećenosti, što po sjajnoj energiji!), ove će godine ovaj originalan događaj doživjeti svoje treće izdanje, a Postirani Vas od srca pozivaju da im se pridružite, ili kako to zgodno vole reći – da se izgubite u prirodi, kako biste pronašli – sebe!

DANI DRUŽENJA I RAZMJENE ISKUSTAVA ponajbolji su opis za ovaj nesvakidašnji event, koji je prošle godine privukao natjecatelje iz čak 11 zemalja, koji su se okušali u dvije discipline – tradicionalno ručno branje na sakete; te moderno branje tresačima i grabljicama.

Iako ovaj maslinarski spektakl privuče natjecatelje sa svih kantuna balote zemaljske, pa beračke snage nerijetko odmjere Talijani, Slovenci, Mađari, Grci, Crnogorci, Nizozemci, Francuzi, pa čak i Amerikanci i Novozelanđani, nerijetko su domaćini Hrvati – Postirani i Doljani, upravo oni koji odnesu pobjedu!

Pored samog natjecanja, radionice, degustacije, izleti i zabavne večeri, te obilazak uljara i mjesne poljoprivredne zadruge, itekako će Vam približiti ovu stoljetnu tradiciju, te Vas učiniti pravim znalcima u maslinadi.

Razloga je napretek da posjetite Postira od 10. do 13. listopada ove godine, a tko zna – možda baš Vi ponesete lijepe kamene medalje, kakve je prošle godine na svečanoj večeri proglašenja pobjednika pobjednicima uručio načelnik Općine Postira gospodin Siniša Marović, u svojstvu izaslanika Predsjednika Vlade Republike Hrvatske gospodina Andreja Plenkovića.

Naravno, ne zaboravite ni onaj najljepši suvenir – bio bi grijeh da odete iz Postira bez svog primjerka bočice zlatnog maslinova ulja, a uz malo sreće i vještine, možda ponesete i ono najslađe priznanje – titulu pravih majstora maslinade!

U HRVATSKOJ REPREZENTACIJI: ŽUPAN SPLITSKO DALMATINSKI, ZLATNI RUKOMETAŠ, NOVINARKA HRT-A I BLOGERICA ZALJUBLJENA U BRAČ I MASLINARSTVO
Organizator prvenstva ponosno je najavio reprezentaciju Hrvatske u slijedećem sastavu:

Fotografija Postira Tourist Board.

DANIJELA DVORNIK, poznata blogerica kojoj je ljubav prema Braču usadio pokojni muž Dino Dvornik. Danijela na Braču ne provodi samo ljeta, nego i jesenske i zimske mjesece tijekom kojih bere masline u maslinicima svojih prijatelja.

Fotografija Postira Tourist Board.

BLAŽENKO BOBAN, župan Splitsko – dalmatinske županije. U svom bogatom maslinarskom životopisu zabilježio je i branje sa slomljenim rebrom 2017. te u toj godini izdao i limitiranu ediciju ekstra djevičanskog maslinovog ulja pod nazivom ”Županovo rebro”. Najpoznatiji i najiskusniji maslinar među političarima.

Fotografija Postira Tourist Board.


FRANKA JOVIĆ TONKLI, novinarka HRT-a koja još nikada nije brala masline, ali je u svome poslu izvještavala sa svih vrsta terena, stoga joj ovaj kameni maslinarski neće predstavljati problem.

Fotografija Postira Tourist Board.

PETAR METLIČIĆ, rukometaš koji u svojoj kolekciji ima olimpijsko zlato, svjetsko zlato i dva srebra te europsko srebro i broncu. Hoće li svojoj kolekciji pridodati i kamenu medalju sa Svjetskog prvenstva u branju maslina preostaje nam vidjeti 11.10.2019. u masliniku sv. Josipa iznad Postira 

DRAGULJI U BLIZINI. Prisustvovanje Svjetskom prvenstvu u branju maslina sjajna je prilika da istražite i bračke dragulje u blizini – svega 2 km udaljeno pitoreskno mjesto Dol, te najstarije mjesto na Braču – tajanstveni Škrip!

Ondje možete uživati u poslasticama za sva čula – od razgleda izvorne arhitekture i bicikliranja ili pješačenja u idiličnu ambijentu, pa do degustacije zamamnih tradicionalnih delikatesa – od čuvene torte hrapoćuše koja oponaša izgled dolskog zrnatog kamena, pa do visokokvalitetnog maslinovog ulja te superukusnih prirodnih delicija.

Više: www.postira.hr

Foto: Tz Postira