Aktivni odmor

Prirodne ljepote Srednje Dalmacije – raznolikost od koje zastaje dah!

This post is also available in: English

KADA BISMO ŽELJELI DOČARATI prirodne ljepote Splitsko-dalmatinske županije svega jednom riječju, ona bi zasigurno bila – raznolikost!

Image result for cetina hotspots

Uistinu, rijetke su regije koje se mogu pohvaliti takvom raznovrsnošću prirodnog blaga – od planinskog lanca koji je među najljepšima na svijetu, rijeka koje su ponegdje divlje, a ponegdje tihe i mirne, mističnih jezera i još zagonetnijih špilja, pa do morskih plićaka i otvorene pučine, te ponajljepših otoka Mediterana!

Image result for cetina hotspots

Želite li ugrabiti makar komadić ove čarolije za sebe (da ne govorimo o prekrasnim postovima koji će zasigurno uljepšati Vaš news feed na društvenim mrežama!), na pravom ste mjestu – mi znamo što nipošto ne smijete propustiti!

Image result for hvar paklinski

1. BOL – ZLATNI RAT. Počinjemo s plažom-ljepoticom – jeste li znali da je ove godine i službeno ponijela titulu najljepše na svijetu? Znalci koji stoje iza renomiranog putničkog portala Big 7 travel oduševili su se, kako kažu, ne samo njenim čudesnim oblikom,već i kristalno čistom morskom vodom koja na svega 10-20 metara poprima sve nijanse tirkizno plave!

Related image

Ako se još niste prepustili njenim čarima – krajnje je vrijeme da to učinite!

Image result for kamen brela

2. BRELA – KAMEN BRELA još je jedan prepoznatljivi simbol domaćeg turizma. Emblematičan kamen sastavni je dio predivne šljunčane plaže Punta Rata – za njega se vežu i brojne legende koje će Vam rado ispričati gostoprimljivi mještani.

A plaža koja je osvojila strogi Forbes, Huffington Post i Business Insider, bez sumnje će osvojiti i Vas!

Amfora, hvar grand beach resort

3. HVAR – PAKLINSKI OTOCI skupina su od dvadesetak otočića i hridina poput bisera rasutih ispred grada Hvara.

Image result for hvar paklinski

Zbog svoje nepregledne i gotovo netaknute prirode, omiljena su štacija za nautičare, izletnike (koji obožavaju Jerolim, Stipansku, Ždrilca, Vlaku i čuvenu Palmižanu!) i ronioce!

Image result for paklinski hotspots

Ubrajate li se u bilo koju od ovih skupina, ondje ćete se osjećati poput modernih Robinzona – iskustvo je to koje se ne propušta!

4. IMOTSKI – MODRO I CRVENO JEZERO dokaz su da je škrti krš zapravo iznimno darežljiv – podario nam je dva istinska fenomena. Pitomo Modro i mrko i tajanstveno Crveno jezero, u koje ne možete ubaciti kamenčić sve i da hoćete, mogu biti sve što poželite – atipično kupalište i u sušnim razdobljima krajnje neobičan nogometni teren (Modro), odnosno predmet istraživanja ronilačkih avanturista diljem svijeta (Crveno)!

Image result for modro jezero

5. KOMIŽA – MODRA ŠPILJA pravi je modri dragulj na istočnoj strani otoka Biševa. Sunčeva svjetlost koja prodire u špilju kroz manji umjetno produbljen otvor, reflektira se od dna i osvjetljava špilju modrom, a predmete u vodi srebrenom bojom, zbog čega je iznimna izletnička i ronilačka atrakcija koju ne smijete propustiti!

Image result for cetina hotspots

6. SMARAGDNOZELENA LJEPOTICA CETINA neizostavan je dio ove liste ljepota, te omiljeno odredište svih ljubitelja riječnih sportova, ali i ponešto ekstremnijih disciplina, poput zip linea!

Image result for cetina hotspots

Posjetite li je, ne propustite čarobni vodopad Gubavica i plovni kanjon Omiša, a nađete li se u Trilju, počastite nepca specijalitetima od riječnih rakova, pastrvi i prženih žabljih krakova sa slasnim pršutom!

Image result for cetina hotspots

Više: www.dalmatia.hr

Fotografije: www.dalmatia.hr, arhiva turističkih zajednica Splitsko – dalmatinske županije

This post is also available in: English