Aktivni odmor

Puna života! 4 stvari koje trebate znati o aktivnom odmoru u Srednjoj Dalmaciji

This post is also available in: English

Od bike&hikea, big game fishinga, jedrenja i ronjenja do raftinga, kanuinga, kajakinga, jahanja, paintballa, zip lajna –  bezbroj je mogućnosti, a život je jedan! U Dalmaciji ga znaju živjeti punim plućima

Ljepota je u pokretu – odgovorno tvrde rekreativci, sportaši i ljubitelji aktivnog odmora. Sloboda, nesputanost,  pomicanje granica, otkrivanje novih vidika, zadovoljstvo, ispunjenost, nova energija – emocije su kojima je teško odoljeti.  

Image result for visit split marjan

Dovoljno je samo malo izići iz zone svog komfora da doživite pravu pustolovinu,  a rijetke su destinacija poput Splitsko-dalmatinske županije koje nude toliko inspiracije za prave avanturiste.

Pomalo, nije priša!

Nećete vjerovati, ali ova dobro znana dalmatinska uzrečica najbolje opisuje suvremene pustolove. Oni ne jure destinacijom, ne troše dane svoga odmora u površnim i brzim obilascima.

Naprotiv, zaista uranjaju u odredište i često uzimaju dodatnih dva, tri dana odmora za druženje s lokalnim stanovništvom koji će ih uputiti na mjesta koja inače nikada ne bi posjetili.

Uživaju u divljoj ljepoti Dalmatinske zagore, ležernom otočnom stilu, otkrivaju bogato nasljeđe gradova i mjesta uz obalu – i to primjerice rade na biciklu. S ukupno 128 biciklistički staza Splitsko-dalmatinska županija jedna je od najpoželjnijih ciklo destinacija.

Image result for hotspots.net.hr sutivan

Osvojiti neki od vrhova, testirati kondiciju na brdskim stazama, voziti se dolinom Cetine ili uz Crveno i Modro jezero, otkriti staru crkvicu u srcu dalmatinskog otoka –  ciljevi su različiti, a doživljaj neprocjenjiv.   

Za one koji se ne boje skrenuti s puta

Aktivni gosti najčešće su i ekološki osviješteni pa izbjegavaju asfalt, draži su im makadamski i kozji putevi kojima ne prolazi mnogo ljudi. Pravi su im izazov pješačke i planinarske staze, a takvih u Dalmaciji ne nedostaje.

Boravak u prirodi jača ekološku svijest, razvija osjećaj prema prirodnim staništima i vlastitom zdravlju, te –  s druge strane – pridonosi smanjenju buke i zagađenju okoliša – argumenti su ljubitelja bike&hike turizma, kojima je Dalmacija apsolutni hit.

Image result for promajna

Biokovo, Dinara, Vidova gora… omiljena su odredišta planinara i slobodnih penjača, a stoljetna tradicija uzgoja konja i poznati jahački klubovi u Dalmatinsku zagoru privlače iskusne jahače koji se sve češće odlučuju i za višednevne ture.

U timu je lakše

Bonaca na moru jedinstveno je iskustvo ako se odlučite za kajaking, a najljepše je kažu veslati na Braču, Hvaru i Visu.

Related image

Za jedrenje, pak, dobro dođe malo vjetra i iskusan morski vuk koji će vas upoznati s najtajnovitijim dalmatinskim uvalama. Dalmaciju su otkrili i ljubitelji big game fishinga, a ronioci već odavno za nju znaju, pa ronilačkih centra koji će vas odvesti na zaron života, barem tu ne nedostaje.

Related image

Nema toga tko se nije zaljubio u Cetinu. Od izvora u Zagori do ušća u Omišu, puna 104 kilometra osvaja svojom ljepotom. Godinama je već broj jedan kada su u pitanju sportovi na rijeci poput raftinga i kanuinga, a u njima gotovo podjednako uživaju i domaći i furešti,  bez obzira na kondiciju – jer u timu je sve nekako lakše!

O spuštanju zip lajnom pričat ćete djeci i unucima

Tko se boji ptičje perspektive, propustit će jedan od najljepših pogleda na Cetinu ikada. Spuštati se na čeličnom užetu dugom 2.100 metara iznad rijeke u blizini Omiša uistinu može svatko.

Vjerujte, dobro ste osigurani, dobijete kratku obuku i  kao dodatni bonus šetnju prekrasnom prirodom. Strah je tu da ga prevladate – kažu iskusni pustolovi koji se niz omiški zip line spuštaju kao od šale. Poslušajte ih i ne propustite doživljaj koji ćete pamtiti čitavog života!

Više: www.dalmatia.hr

Foto: www.dalmatia.hr, arhiva turističkih zajednica Splitsko – dalmatinske županije

This post is also available in: English