Aktivni odmor

Za gastronomade i rekreativce – Otvoreno prvenstvo Brača u orjentacijskom trčanju i utrka za Kup Hrvatske u Postirima!

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je orjentacijsko-trcanje-brac-2018-2.jpg

MNOGI LJUBITELJI AKTIVNOG ODMORA OBOŽAVAJU orijentacijsko trčanje – ono je pravi izazov! Naime, riječ je o smišljenu kretanju po nepoznatu terenu, čiji je osnovni cilj da se uz pomoć karte i kompasa trkač orijentira i u što kraćem vremenu pronađe unaprijed određene kontrolne točke ucrtane na karti.

Ako ste pobornik ove aktivnosti, zamislite još da Vam kažemo da je nepoznati teren naš najveći otok Brač, točnije mjesta – Postira, Sumartin i intrigantno pastirsko selo Gažul na obroncima Vidove gore.

Image result for gažul brač

Vjerojatno biste, poput prošlogodišnjih 180 natjecatelja iz čak 7 europskih zemalja, odmah krenuli pakirati kofere!

Image result for postira

U tom slučaju, imamo sjajne vijesti – od 5. do 8. listopada 2019., Općina Postira će za ljubitelje orijentacijskog trčanja nakratko postati – centar svita, a da Postira ni u posezoni zaista ne miruju, pokazuje i listopadsko Svjetsko prvenstvo u branju maslina, te uvijek dostupne aktivnosti za gastronomade, ljubitelje kulture i rekreativce!

Fotografija Postira Tourist Board.

IDEALNA ZA ORIJENTACISTE. Tko god obožava ovu trkačku disciplinu samu po sebi, još više će cijeniti idiličan ambijent u kojem se održava ovaj trodnevni event – slikovito pastirsko selo Gažul, obronci Vidove Gore, te kamenite ulice samog mjesta Postira, po procjeni zagriženih trkača orijentacista, idealna su kulisa upravo za ovu aktivnost.

Fotografija Seosko domaćinstvo "Gažul".

I organizatori i sudionici prošle su godine bili više nego oduševljeni (kako terenom, tako i odazivom!), te su izrazito ponosni na svoju prvu orijentacijsku kartu na nekom dalmatinskom otoku! I dok gosti guštaju u orijentacijskom trčanju, zadovoljni su i čelni ljudi turizma Postira, koji su otkrili sjajan način za produljenje turističke sezone, pored originalnog i također iznimno popularnog Svjetskog prvenstva u branju maslina, koje će uslijediti tek nekoliko dana kasnije.

Cilj je da utrka naraste i do tisuću sudionika, a plan za budućnost su i međunarodni orijentacijski kampovi.

KAD ČUJEMO ODUŠEVLJENE IZJAVE orijentacista diljem Europe, jasno nam je da će ovaj cilj Postira – veoma lako dostići. Naravno, pored iznimno ugodnog i zanimljivog otočkog ambijenta, trkačima nije promakao ni kvalitetan smještaj, odlična hrana te domaćinski pristup – sve su ovo faktori koji Postira čine destinacijom za poželjeti! Primjerice, prošle je godine par iz Švedske, došavši na otok nešto ranije, uklopio ovo prvenstvo u sjajan kratki odmor.

Fotografija Seosko domaćinstvo "Gažul".

Znajući što sve Postira nude, bilo bi šteta to ne učiniti – od senzacija za gastronomade koji guštaju u hobotnici ispod peke, domaćoj varijanti plavca malog, zamamnoj hrapoćuši ili pak sočnoj torti od naranče, pa do pravih poslastica za avanturistički nastrojene goste, koji trčanje i pješačenje mogu iskombinirati sa slušanjem mjesnih legendi o navodnim mitskim bićima – Viverima, čiji se huk, ako baš imate (ili možda nemate?) sreće, može čuti iz dolskih špilja od zrnatog kamena!

Fotografija Hot spots magazine.
Fotografija Seosko domaćinstvo "Gažul".

Doći će u Postirima na svoje i kulturoljupci, koji će uživati u razgledu pitoresknih crkvica iz najranijih umjetničkih epoha, ali i u fascinantnoj izvornoj arhitekturi pastirskog naselja Gažul s kamenim kućicama i torovima za stoku, u kojem se, također, pogađate, može sjajno jesti i piti – od janjetine na nekoliko načina (s ražnja, ispod peke, lešo, „na špici“…) pa do domaćeg vina i sokova od bazge, kadulje i višnje. Ako niste već spremili trkačku opremu, i kupili kartu za prvi trajekt – imamo samo jedno, retoričko pitanje – što čekate?

Fotografija Seosko domaćinstvo "Gažul".

VIše: www.postira.hr

Foto: Tz Postira