Aktualno

Senzacija za nepca – otključaj okuse autohtone bračke kuhinje!

This post is also available in: English

ČITAV OTOK – NA PIJATU!

SIMBOLIKA KLJUČA, koju naša otočka metropola – Supetar, često koristi u svojim atraktivnim promotivnim kampanjama, potječe od jednog od mjesnih zaštitnika, Svetog Petra, ključara raja.

Image result for supetar

A želite li i Vi otključati uistinu rajsko iskustvo za nepca, predlažemo da skoknete na prvi trajekt i zaputite se do nekog od atraktivnih supetarskih restorana, konobi, kušaonica ulja i vinarija ili pak agroturizama! Ovo će Vas iskustvo, uvjereni smo, učiniti – pravim gastronomadom!

Turistička zajednica grada Supetra i Poljoprivredna zadruga Supetar pokrenuli su 2016.g. ovaj projekt sa ciljem promocije autohtone bračke gastronomije.

NAJBOLJE JE – ONO AUTOHTONO. Nama se u supetarskoj gastro ponudi naročito sviđa pješačka staza “Dolce vita”, koja baš kao što joj ime kaže, priziva sladak život!

Staza koja započinje u blizini agroturizma “Ranjak” povrh Supetra, ukupne je dužine nešto više od 6 km i povezuje nekoliko atraktivnih gastro punktova – 5 restorana, konobi i agrodomaćinstava, dvije umjetničke galerije i obiteljsku vinariju.

Image result for gažul brač

Otkrijte Donji Humac i Dračevicu – skrivene dragulje bračke arhitekture i načina življenja; a budući da svaki od objekata na ovoj stazi nudi nešto autohtono, 100% lokalno i svoje – odvrnite užitak u domaćim delicijama na maksimum! Kušajte zlatno maslinovo ulje, preukusan ovčji sir, rakije i likere, tradicijske slastice, te nadaleko poznate ambasadore bračke kužine – domaću janjetinu i vino!

Supetar je unatrag nekoliko godina pokrenuo hvalevrijednu gastro-tradicijsku inicijativu koja se održala do današnjih dana. Naime, riječ je o projektu Otočka kuhinja kojim je grad sebi zadao zadatak vratiti na pijate konobi i restorana autohtona jela rađena po receptima bračkih nona, od namirnica pribavljenih u vlastitu vrtu!

Kroz postupak dodijeljivanja posebnog standarda restoranima, konobama, OPG-ima, kušaonicama, Supetrani su poželjeli da se na domaće stolove vrate panada, artičoke s bobom, jetrica dolče garbo, manistra u suvo sa šalšon o domaćih pomidori, juha na frigadinu, jota, mišanca od divjega zelja, pandolete, prženice, kotonjada… i, razumije se, pokoja lipa butilja bračkog plavca malog!

Potražite ih u konobama Luš, Vinotoka, Belvedere, u sklopu agroturizma „Ranjak“ ili pak OPG-a Mario Kuzmanić, a jedan od emblematičnih bračkih proizvoda i plod stoljetne tradicije – maslinovo ulje iznimne kvalitete – kušajte u Muzeju uja u Škripu.

Image result for muzej uja brač

NE ZABORAVITE NA GASTRO ZVIJEZDE. Ima li nešto bolje od preukusne hrane bazirane na zdravom domaćem voću i povrću, poslužene u restoranima s pogledom na otočki krajolik?

Image result for hrapoćuša

Čisto sumnjamo, ali nemojte zaboraviti ni na fabulozne zvijezde bračke kužine – preukusnu tortu hrapoćušu izgledom nalik na brački krš, te drevni, hrskavi vitalac, koji su toliko jedinstveni i posebni, da su uvršteni na popis nacionalnih nematerijalnih dobara.


Foto: Tz grada Supetra

www.supetar.hr

This post is also available in: English