Aktivni odmor

5 razloga zašto je otok Hvar jedno od najpopularnijih nautičkih odredišta u Hrvatskoj

This post is also available in: English

OTOK HVAR UBRAJA SE MEĐU 10 NAJLJEPŠIH OTOKA NA SVIJETU, A UKOLIKO STE LJUBITELJ JEDRENJA PRAVO JE VRIJEME DA SE OTISNETE NA PUČINU I ISTRAŽITE HVARSKE UVALE

stari-grad_1_1
  1. KASNO LJETO I RANA JESEN NAJBOLJI SU DIO GODINE ZA JEDRENJE – mrak pada brže, sunce se preko dana ne da, noći su malo svježije, a iz domaćinstava se polako počinju širiti zamamni mirisi zimnice koja je u pripremi!
Related image

Ukoliko ste ljubitelj jedrenja upravo je ovaj period, znaju to prekaljeni morski vukovi, uz kasno proljeće, najugodnije razdoblje za njihovu omiljenu aktivnost na pučini! Temperature su umjerenije, more mirno, a vjetrovi povoljniji.

Stoga, ako ste baš razmišljali da se otisnete negdje na pučinu, znajte da je pravo vrijeme – upravo sada. A pravo mjesto, pitate se? Naravno, naš najsunčaniji otok – Hvar!

Image result for uskršnja regata

Otok prekrasnih plaža, otmjenih restorana i mirnih uvala, jedno je od najpopularnijih nautičkih odredišta u Hrvatskoj.

_dsf9203_1

2. ISTRAŽITE UVALU KOJA UŽIVA – KULTNI STATUS! Red je da krenemo od Starog Grada, jer je to po svoj prilici prvo mjesto gdje se na otoku jedrilo, i to prije 2400 godina!

Ondje ćete uživati u jednoj od najsigurnijih prirodnih uvala na Jadranu, koja je specifična po tome što štiti od svih vjetrova, osim postojanog i jednoličnog Maestrala koji je zapravo – pogonsko gorivo za vaša jedra!

Istražite najveću uvalu na sjevernoj strani – luku zvanu Tiha, ili pak prostranu i duboku Zavalu, a na jugu uživajte u manjim i intimnijim uvalama, poput Gračišća i Maslinice. Sjajna je ideja i usidriti se u samom Starom Gradu, i priuštiti sebi užitak u razgledu njegovih pitoresknih kala!

3. ZAVIRITE U LJEPOTU – KOJA JE OSVOJILA SVJETSKU NAUTIČKU ELITU! Kako Vam zvuči mala pješčana plaža, nekoliko sjajnih restorana, maštovito uređeni lounge bar, te šetnica sa egzotičnim biljem donesenim sa svih djelova svijeta?

Image result for Vinogradišće

Upravo je ovo čarobna kulisa za nautičarsku avanturu koja Vas očekuje u uvali Vinogradišće, na južnoj obali Sv. Klementa, najvećeg i najpoznatijeg od Paklinskih otoka. Pored grada Hvara i Starog Grada, Paklinski otoci prava su meka za nautičare, a duboko uvučena uvala Vinogradišće jedno je od najpopularnijih i najboljih sidrišta hvarskog akvatorija.

Image result for SVETA NEDELJA RESTORAN HVAR

4. NAUTIČARSKI I GASTRO DOŽIVLJAJI – SJAJNO IDU ZAJEDNO! Iskusni moreplovci znaju jedno – nema boljeg začina njihovim brodskim pustolovinama, od slasne domaće spize!

Jedan od posve legitimnih razloga tolike popularnosti plovidbe upravo hvarskim akvatorijem, je to što u tanjurima nautičara završavaju najukusnije morske delicije! Štoviše, hvarski nautičari su u svojevrsnoj simbiozi sa sjajnim restoranima, koji pored preukusnog menija, nude i siguran vez za njihova plovila.

Stari Grad

5. HVAR JE POZNAT PO SVOJIM VINIMA Pravi je grijeh plovidbu ne začiniti ribom na gradele i čašom kvalitetnog domaćeg vina! U ovo ćete se lako uvjeriti – dovoljno je da kušate rapsodiju okusa najboljih vrsta bijele ribe – poput orade, zubaca ili brancina, ili pak slasne zalogaje svježe plave ribe zaokružene gromkim, rubin crvenim hvarskim plavcem malim, ili prpošnom, elegantnom bogdanušom.

Fotografija Visit Jelsa.

A dodate li ovom zamamnom popisu brudet od ribe i rakova spravljen na otvorenoj vatri na tronošcu, sigurni smo u jedno – osim što će od Vas napraviti vrsnog nautičara, hvarski će akvatorij u Vama probuditi i pravog gastronomada.

Image result for jelsa vina

Više: www.dalmatia.hr

Foto: www.dalmatia.hr, croatia.hr, arhiv turističkih zajednica, Pointers Travel 

This post is also available in: English