Aktualno

Zbog čega je rujan najljepši u Srednjoj Dalmaciji?

Da su i strani gosti otkrili ljepotu babljeg ljeta u Srednjoj Dalmaciji, potvrđuju popunjeni letovi do Splita i rezervacije smještaja u rujnu i listopadu.

Pitate li Dalmatince, rujan je definitivno „najlipši misec“. More je još uvijek toplo, nema gužvi, nije prevruće…, pa ako vam je ostalo još nekoliko slobodnih dana ili još bolje čitav godišnji odmor pravo je vrijeme za uživanje.

Možete se primjerice izležavati na plažama do mile volje ili – ako ste rekreativac – odabrati omiljenu aktivnost i otkriti najljepše pejzaže i bogato kulturno nasljeđe.

Tu je biciklizam uvijek dobar izbor, jer s ukupno 128 biciklističkih staza – od onih za početnike do onih za vrhunske sportaše –  Splitsko-dalmatinska županija jedna je od najpoželjnijih destinacija. Dalmatinska zagora sjajan je izbor za planinarenje ili jahanje, obala poziva na šetnje, a ljubitelji opuštanja neće propustiti wellness i spa oaze na Makarskoj rivijeri i otocima.

Sve je nekako lakše uz hvaljenu mediteransku spizu i tradicijske specijalitete, ali i vrhunska vina među kojima će vam ona od autohtonih dalmatinskih sorti poput zinfandela (tu ga nazivaju crljenak ili tribidrag), dobričića, plavca, marašine, pošipa ili babice…, pružiti potpuno novo iskustvo.

Image result for split zračna luka

Da su strani gosti otkrili čari babljeg ljeta potvrđuju popunjeni letovi prema Splitu u rujnu i listopadu, a rezervacije smještaja pokazuju kako će se posezona nastaviti i tijekom listopada.

DSC_0861

Naša turistička odredišta dobivaju na atraktivnosti u smiraju ljeta jer je u njima puno toga u znaku sportskih manifestacija na otvorenom, ali i onih kulturnih koje su idealne za potpuno opuštanje. Pred nama su dani tradicijskih manifestacija uz predstavljanje gastronomije, domaćih autohtonih proizvoda i plodova jeseni, filmski festivali, ali i niz zabavnih manifestacija. Splitski kanal bit će u znaku jedriličara i jedara, a Makarska će podsjetiti na drevne pomorske bitke i pobjede. Dok naši gosti uživaju u ponudi Srednje Dalmacije, turistički sektor planira i realizira nova ulaganja u podizanje kvalitete, poput hvarskog hotela „Palace Elisabeth“ koji će otvaranjem krajem rujna postati prvi hotel na srednjodalmatinskim otocima sa pet zvjezdica. TZ županije nastupa i na prvim posezonskim promocijama u Europi kako bi Srednju Dalmaciju održali u vrhu zanimanja javnosti kao ulog za još bolju slijedeću predsezonu“, ističe Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Image result for joško stella hotspots

Rekordan kolovoz

Splitsko – dalmatinska županija po svojim je rezultatima i odličnom turističkom prometu u kolovozu u samom je vrhu turističkih regija u zemlji. Temeljem podataka sustava E visitor samo u kolovozu u komercijalnom smještaju posjetilo nas je 946.176 gostiju koji su realizirali 5.647.748 turističkih noćenja, što je sedam posto više u dolascima, odnosno dva posto više u noćenjima nego lani.” – dodao je Stella.


Odlični rezultati u prvih 8 mjeseci: 6 % više dolazaka i 2 % više noćenja, zvijezde sezone su: grad Split, Makarska, Omiš i Baška Voda, najbrojniji su bili gosti iz Poljske, Njemačke, Češke, Skandinavije i Ujedinjenog kraljevstva

Glavni dio turističke godine i prvih osam mjeseci u komercijalnim kapacitetima Srednja Dalmacija završava s impresivnim brojem od 2.964.698 dolazaka i 15.087.407 noćenja (šest posto više u dolascima i dva posto više u noćenjima).

Turistička zvijezda sezone je grad Split koji je i dalje na vrhu ljestvice najpopularnijih turističkih odredišta u zemlji i u kolovozu bilježi rast od 6 posto u dolascima noćenjima dok je broj dolazaka i noćenja u Splitu rastao za 9 posto za prvih osam mjeseci. Odlične rezultate bilježe i druga mjesta na području Splitsko – dalmatinske županije poput Makarske, Omiša i Baške Vode. Najviše noćenja u prvih osam mjeseci ostvarili gosti iz Poljske, Njemačke, Češke, Skandinavije i Ujedinjenog kraljevstva.

Image result for marina lav

Splitsko-dalmatinska županija je rekorder u nautičkom turizmu Hrvatske s gotovo polovicom svih nautičkih noćenja

Splitsko-dalmatinska županija je rekorder u nautičkom turizmu Hrvatske i to sa 1,14 milijuna noćenja nautičara u prvih osam mjeseci, odnosno gotovo polovicom svih nautičkih noćenja koja su napravljena u Hrvatskoj.

Bilo da dolazite velikom jahtom, brodicom ili jedrilicom, ako ste profesionalni nautičar ili avanturist željan pustolovine, marine, luke i lučice na području Srednje Dalmacije nude savršeno mjesto za odmor svakom nautičaru i onome tko će to tek postati.

Foto: arhiv turističkih zajednica SDŽ