Aktualno

10 najljepših lokacija za vjenčanja u Srednjoj Dalmaciji

This post is also available in: English

IDEALNA KULISA ZA VAŠ NAJVAŽNIJI DAN!

VOLE JE GASTRONOMADI, FILMOLJUPCI, MORSKI VUKOVI, ALI I ROMANTIČNE DUŠE. Splitsko-dalmatinska županija u nekoliko se navrata ovjenčala brojnim priznanjima – kako onima turističke struke, tako i hvalospjevima zadovoljnih gostiju, kojima nikada nije teško, uz pokoji oduševljen osvrt i par toplih preporuka, dodijeliti joj visoku ocjenu na nekom od online travel portala.

Na “radaru” je ljubitelja adrenalina, specifične domaće gastronomije, planetarno popularnih TV serija u potrazi za lokacijama snimanja… ali i romantičnih pojedinaca, koji su baš u njenim bajkovitim lokacijama prepoznali idealnu kulisu za svoj najvažniji dan!

Zbog blage klime i obilja dodatnih sadržaja, ali i manjih gužvi te povoljnijih cijena, omiljeni mjeseci za vjenčanja su travanj, svibanj, rujan i listopad, a omiljene lokacije variraju od mističnih povijesnih tvrđava i romantičnih dvoraca, pa do idiličnog prirodnog okruženja.

Image result for martinis marchi vjenčanja

Otkrijte uz nas o kojima se radi, i ulovite dašak inspiracije za vjenčanje iz snova!

Image result for hvar fortica

1. TVRĐAVA FORTICA, HVAR. Zamislite da ispijate čašu pjenušca uživajući u jedinstvenu pogledu na grad Hvar i okolne Paklene otoke, u prekrasnom povijesnom ambijentu sa početka 16. stoljeća! Ovo će Vam sjajno iskustvo pružiti tvrđava Fortica, poznata i kao Španjola, sagrađena za vrijeme mletačke vladavine, a obnovljena 1579. godine.

Image result for hvar fortica

Arhitektura i vojna povijest, zbirka amfora i drugih eksponata iz antike, tek su djelić intrigantnih znamenitosti koje ova tvrđava nudi, a hvarske delicije sa svadbenog menija – posebno lipi bokuni iz mora i sjajna domaća vina poput samopouzdanog, zaokruženog plavca i prpošne bogdanuše, bit će još ukusnije u ovakvom osobitom okruženju!

Image result for hvar fortica
Image result for zlatni rat vjenčanja hotspots

2. PLAŽA ZLATNI RAT, BOL. Jeste li znali da je vršak Zlatnog rata, tog fascinantnog prirodnog roga koji mijenja oblik sukladno djelovanju vjetra i morskih struja, omiljeno mjesto upravo – za vjenčanja? Pred matičarem, ali i prevoditeljem, svoje je sudbonosno “da” ondje izrekla čak i nekolicina inozemnih gostiju, a kako je ove godine Zlatni rat proglašen najljepšom plažom na svijetu, ne sumnjamo da će njegova popularnost i kao lokacije za vjenčanja – porasti! Želite li razmaziti nepca Vaših gostiju, u tome ćete zasigurno uspjeti sa nadaleko poznatom bračkom janjetinom, emblematičnom tortom hrapoćušom, te vrhunskim plavcima i zavodljivim, voćnim okusom pošipa, pa se pobrinite da se ovi gastro ambasadori Brača nađu na Vašem svadbenom meniju!

Image result for martinis marchi vjenčanja

3. DVORAC MARTINIS-MARCHI, UVALA MASLINICA, ŠOLTA. Sve one čitateljice koje su u djetinjstvu zamišljale vjenčanje baš kao iz bajke, trebale bi ovu lokaciju uvrstiti u svoj najuži izbor!

Image result for martinis marchi vjenčanja

Naime, u idiličnom šoltanskom ribarskom naselju Maslinici, smjestio se pravi pravcati – dvorac, u kojem će se i mladenci i gosti osjećati poput pravog plemstva!

Image result for martinis marchi vjenčanja

Kako drugačije i opisati doživljaj buđenja u plemićkim odajama 300 godina starog dvorca, te ulazak u hotelski kompleks luksuznom jahtom ili šetnjom po crvenom tepihu u stilu James Bond-a? Ova idilična lokacija pogodna je za intimnija vjenčanja do 150 uzvanika, ali vjerujte – uživat ćete u svakoj sekundi!

4. RADMANOVE MLINICE, OMIŠ. Uživate li u opuštajućoj smaragdnozelenoj čaroliji rijeke Cetine, što kažete na vjenčanje u bajkovitom ambijentu restorana u samom njenu kanjonu, u sjeni visokih stabala i mirnom okruženju kamenih mlinskih kola i sunčanog sata?

Image result for radmanove mlinice vjenčanja

Ova je idila dostupna na svega 6 km udaljenosti od grada Omiša, a riječ je o Radmanovim mlinicama, izletištu sve više prepoznatom od zaljubljenih kao idealna lokacija za njihov najljepši dan!

Image result for radmanove mlinice

A kako i ne bi bilo tako, kada mladenci do restorana dolaze brodicom, a obred je moguće organizirati i na otvorenom uz prisustvo matičara, u blizini takozvanog Otoka ljubavi?

Pridodamo li ovome domaće specijalitete, kruh ispod peke i delicije poput Gusarske plate, sa crnim rižotom, pohanim žabama, brujetom od jegulje i zelenom tjesteninom s plodovima mora, nije ni čudo da ondje guštaju i mladenci i gosti!

Image result for radmanove mlinice

5. TVRĐAVA KLIS. Nije li simbolično položiti bračne zavjete u ambijentu tvrđave koja je bila nekadašnji glavni izvor obrane u Dalmaciji, te je iznova i iznova osvajana tijekom više od dvije tisuće godina stare povijesti?

Image result for klis vjenčanja

Poželite li zaključati i utvrditi Vašu ljubav bračnim zavjetima upravo na Klisu, ne propustite na Vaš svadbeni meni uvrstiti i čuvenu, nadaleko poznatu klišku janjetinu, a simbolična lokacija nek Vas potakne da iznova osvajate jedno drugo – za cijeli život!

Image result for klis vjenčanja

6. KAŠTIL GOSPODNETIĆ, DOL, Ako ste u potrazi za malim, intimnim i rustikalnim vjenčanjem u dvorcu sagrađenom u 16. stoljeću, Kaštil Gospodnetić je idealno mjesto za vas.

Poznati po vrhunskim bračkim delicijama.
Ima li boljeg spektakla za nepca, od domaćih tradicijskih delicija začinjenih istinskim gostoprimstvom? Oduševljeni gosti dolskog Kaštila Gospodnetić, zdanja koje dominira vizurom mjesta svojom crvenkastom bojom zidova u kontrastu sa poznatim, starinskim zelenim škurama, složni su u jednom – nema!

Image result for fortica vis saint george

7. FORTICA, VIS – FORT GEORGE. Ovu lokaciju mnogi će poželjeti odabrati za svoju glamuroznu svadbenu proslavu.Srednjovjekovnu utvrdu sagradila je britanska kraljevska ratna mornarica prije 200 godina. Danas stoji kao spomenik ljepote arhitekture tog vremena na brdašcu iznad grada Visa i krasi ulaz u samu uvalu.

Mjesto je najljepšeg izlaska i zalaska sunca. Sam ulaz u Forticu na velika drvena vrata je veličanstven; kroz dugačko predvorje dolazi se do prostranog vrta u kojemu je smješten restoran i bar. Vrt je glavno mjesto održavanja svečanosti. S terase se pruža nevjerovatan pogled na višku uvalu i obližnje otoke.

8. DOMINIKANSKI SAMOSTAN BOL. Jedna od najljepših građevina na obali idealna je lokacija za intimno, romantično vjenčanje o kojem će se dugo pričati.

Image result for dominikanski samostan bol vrt

Dominikanski samostan u Bolu nalazi se na poluotoku Glavica i na krajnjem istoku grada Bola koji sa crkvom Gospe Milosne i zvonikom daje poseban pečat mjestu.

Image result for dominikanski samostan bol

U sklopu samostana nalazi se bogati srednjovjekovni botanički vrt. S ove jedinstvene lokacije pruža se pogled na more i otok Hvar.

Image result for sustipan

9. SUSTIPAN, SPLIT. Nekoć gradsko groblje, Sustipan je danas je preuređen u prekrasan zeleni park koji se nalazi na ulazu u gradsku luku. Njegovi aduti su savršen pogled na Split i splitsku marinu a posebno je čaroban pri zalasku sunca.

Image result for sustipan

Posebno je upečatljiv Gloriet – okrugla kolonada u klasicističkoj formi očuvana do danas. Skriven u visokoj borovini je i prekrasni vidikovac nad morem i otocima ispred Split. Ukoliko odaberete ovo  posebno mjesto za svoj najljepši dan, nećete pogriješiti jer ova lokacija  bremenita stoljetnim pričama, ima posebnu draž i svakako će vam ostati u posebnoj uspomeni.

10. BONJ, LES BAINS BEACH KLUB, HVAR. Ako razmišljate o vjenčanju svojih snova ne morate tražiti dalje od Hvara. Hvar se diči jednim od najljepših mediteranskih krajolika koje je priroda ikada stvorila. Sa svojih 310 sunčanih dana godišnje, obiluje aromatskim biljem zbog kojeg zrak neprestano miriši na lavandu, ružmarin i vrijesak.  

Ako je ikada postojao prostor osmišljen za vjenčanja, onda je Bonj sigurno na vrhu liste. Ovaj biser arhitekture iz 1927. odiše retro–mediteranskim luksuzom i slovi za jedan od najpopularnijih klubova na plaži u Europi. Kolonada od bijelog kamena pored mora i privatni morski pontoni stvaraju savršenu pozadinu za nezaboravnu proslavu vjenčanja pored mora.

 Foto: Vis weddings, Sunčani Hvar, Croatia4you, Tz Bol, Lemon Garden, Tz Split, Tz
Hvar

This post is also available in: English