Aktivni odmor

Maritimna baština Srednje Dalmacije – orginalna kulturno – turistička ponuda puna tajni, priča i misterija

This post is also available in: English

Kristalne plaže, romantične vale i šetnice, nevjerojatna gastro ponuda, mamac su koji turiste iz cijelog svijeta dovode u srce Dalmacije.

No Srednja Dalmacija ima i svoju maritimnu baštinu, originalnu kulturno-turističku ponudu, punu tajni iz prošlosti, misterija i priča, koje su postale dodatni adut u turističkoj i kulturnoj ponudi ovoga kraja.

Stotine tisuća turista o tome oduševljeno pričaju, spominjući susrete s dalmatinskim gusarima, sudjelovanje u najatraktivnijim pomorskim bitkama, vožnji na tradicionalnim plovilima, navijanjima u utrkama tradicijskih brodova. Ovo su najvažnije turističke atrakcije vezane za maritimnu baštinu koje morate doživjeti svojim očima.  

1.Dani u vali, Stari Grad na Hvaru

Nakon što su Dane u vali, Festival brodova, mora i mornara,  otkrili međunarodni novinari, priča o skupu 100-ak tradicijskih plovila leuta, gajeta i falkuša doprla je do milijuna ljudi.

Ova neviđena turistička atrakcija odražava se svake druge godine. Atraktivnost joj daje mnoštvo brodova otetih zaboravu, koji projedre pet nautičkih milja dugom starograjskom valom. 

2. Omiški gusari

Izazov je naći se oči u oči s kostimiranim potomcima nekadašnjih omiških gusara, nekada najstrašnijim ratnicima Sredozemlja. Neviđena je atrakcija ući u njihovu igru, ukrstiti s njima mačeve, pokušati im pobjeći iz zarobljeništva.

Snažni gusari ožive svakog ljeta na pličinama kraj Omiša, donoseći priču o knezovima Kačićima, koji su u 12. i 13.stoljeću vladali ovim junačkim gradićem na Cetini.  I njihovoj 24. godina dugoj uspješnoj borbi protiv mletačkih osvajača.

3.Gusarska bitka

Pokraj gusarskih brodova zvanim Sagittae, Mlečanima se dobro pisalo nije, a svakog ljeta pokazuje to i najatraktivnija, najpopularnija pomorska dalmatinska bitka, omiška Gusarska noć.

U njoj sudjeluje stotinjak kostimiranih junaka, pogleda je na desetine tisuća ljudi, a donosi noć punu adrenalina, starih ratnih brodova, žamora i pucnjeva. I ovacija publike, oduševljene spektaklom podno stare gusarske baze, omiške utvrde Mirabela. 

4.Makarska bitka 

Bitka Mucules je evociranje ratnog junaštva Neretvana nad Mlečanima, koja se u makarskoj Gradskoj luci tradicionalno obilježava na Dan hrvatske ratne mornarice.  U improvizaciji bitke sudjeluje i do 150 ljudi, koji u ratnom spektaklu oduševe na tisuće gledatelja. 

5. Arsenal u Hvaru 

Arsenal je naj-prepoznatljivija vizura grada Hvara, prostor koji je nekada služio za popravak galija, te vojno pomorsko spremište. Hvarani ovu turističku atrakciju drže kao najvažniju javnu građevinu svoga grada, koja je svoj današnji izgled dobila u 19.stoljeću.

6. Viška bitka 

Vis je jedna od ozbiljnijih lokacija za posjet zaljubljenika u pomorske bitke. Oni na ovaj udaljeni otok dolaze kako bi osjetili energiju arhipelaga, u kojem se 20.srpnja 1866. godine dogodio sukob mornarica Habsburške Monarhije i Kraljevine Italije.

Sraz snaga se dogodio u Viškom kanalu, završio je porazom talijanske mornarice. Uzrok sukobu je bila želja južnih nam susjeda za zauzimanjem bivših, izgubljenih mletačkih posjeda.

Foto: arhiv Tz-a 

Više: www.dalmatia.hr

Foto: www.dalmatia.hr, arhiva turističkih zajednica Splitsko – dalmatinske županije

This post is also available in: English