Aktualno

“Blago zemlje Cetinskog kraja” – Radionica tradicijskog lončarstva ručnog kola iz Potravlja“

BLAGO ZEMLJE U ČOVJEKOVIM RUKAMA – UMJETNOST IZ TLA/ZEMLJE

1.         Povijest, lokacija

U podnožju vrle Svilaje, priljubljeno rubu Peručkog jezera, smjestilo se živopisno selo Potravlje, kolijevka cetinskoga lončarstva ručnog kola, zanata čiji početci sežu u pretpovijesnu starinu 4. st. pr. Kr. Stoljetnom tradicijom izrade zemljanog posuđa do Drugog svjetskog rata bavilo se pedesetak obitelji u selima Cetinske krajine, a u samom Potravlju njih dvadesetak.

Još je davne 1774. slavni talijanski putopisac Alberto Fortis ustvrdio kako su potravski grubi lonci izdržljiviji od onih iz njegove domovine.

To je bilo vrijeme kad su se u domaćinstvu upotrebljavale razne zemljane posude, lonci, bakre za kuhanje mlijeka ili za pripremanje pure – rijetke kukuruzne palente, ćupovi za držanje masla i kiseloga mlijeka, lonci za čuvanje vina, žita, škaldini – posude za nošenje žara, peke, cripnje – zvonoliki poklopci kojima se pokrivalo tijesto za pogaču ili neko drugo jelo na otvorenom ognjištu, pjati – tanjuri za serviranje jela, zdile (plitke zdjele), ruketnjaci (vrčevi za piće), muzine (male štedne kasice)…

Svaka je posuda imala naziv prema namjeni (bakra mlikarica, purarica, dubočica, bandeua … ). Danas se uz neke tradicijske posude izrađuju i one novih oblika i namjene, npr. amfore (za turističku prodaju), lonci za cvijeće – pitari te razni minijaturni oblici tradicijskoga posuđa koji se nude kao suveniri.

Tradicijsko lončarstvo ručnoga kola u Potravlju ima svojstvo nematerijalnoga kulturnog dobra.

Nakon niza uspješnih i rado posjećenih radionica, Turistička zajednica grada Sinja, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, i ove godine organizira edukativnu radionicu „Tradicijsko lončarstvo ručnog kola iz Potravlja“.

Ovogodišnja radionica biti će održana 18. listopada (petak) u 18:00 sati u prostorijama Galerije „Sikirica“ na 3. katu. Voditelj radionice bit će gospodin Ivan Knezović, jedan od posljednjih majstora ovoga tradicijskog zanata.

Polaznici radionice, ukoliko žele, moći će se i samostalno okušati u izradi glinenih posuda uz stručnu pomoć majstora Knezovića.

Za sve polaznike pripremili smo prigodne suvenire koji će biti podijeljeni po završetku radionice.

Svi zainteresirani mogu svoje prijave poslati na e-mail: office@visitsinj.com ili se prijaviti na broj telefona 021/826-352 do četvrtka, 17. listopada u 12:00 sati.

Sudjelovanje na radionici je besplatno, a broj sudionika je ograničen.

Više: Tz Sinj