Aktualno

Kulturni đir S Rendićem – doživite Supetar iz perspektive njegovog najpriznatijeg umjetnika!

Ponosni što je jedno od najvećih imena modernog kiparstva bio upravo njihov sugrađanin, njemu u čast, Turistička zajednica grada Supetra pripremila je kulturnu poslasticu za svoje goste – tematsku turu koja vodi kroz značajnije supetarske kantune  i crtice iz kipareva života.

Šetnja kroz život i stvaralaštvo Ivana Rendića

Posebno mjesto u kulturnoj baštini grada Supetra zauzima uspomena na život i djelo Ivana Rendića (1849. – 1932.), prvog hrvatskog kipara novijeg razdoblja. U potrazi za stvaralačkim opusom ovog vrsnog realističkog portretista i autora alegorijskih figura, dolazi se do najljepših i najstarijih dijelova supetarske povijesne jezgre.

 

Supetar je prva i zadnja ljubav velikog Ivana Rendića

Kulturni đir s Rendićem, vodi vas kroz 10 točaka, jedinstvenih doživljaja Supetra iz perspektive njegovog najpriznatijeg umjetnika!

  1. KIPAREVA BISTA – SUPETARSKA RIVA
    Tura vrlo simbolično započinje pored kipareve biste u gustom hladovinom zaštićenom parkiću na dnu supetarske rive, i potom kreće svojom prvom „štacijom“ – Ulicom Ivana Rendića. Ondje ćete, pored kuće koja je bila kiparev dom (ne propustite razgled njegova prvog reljefa nad ulaznim vratima!), vidjeti i niz drugih gradskih dragulja.
  2. KULA – SAT – LEROJ
    Pored župne crkve iz 18. stoljeća i ostataka ranokršćanskog mozaika iz 6. stoljeća, tu je i veličanstvena kula-sat „Leroj“!

3. SUPETARSKI PARK VRDOLAC
Đita potom vodi do omiljenog supetarskog parka Vrdolca, u kojem se kipar u starosti rado odmarao – opuštajuće zelenilo i hlad stabla pelegrinki činit će sjajnu kulisu za poslušati koju riječ o sutonu kipareva života, ali i o gradskim počecima koji sežu još u doba rimskih careva, o čemu svjedoče i sarkofazi i villa rustica na supetarskom groblju!

4. DREVNE GUSTIRNE – Slijedeća postaja ture su drevne gustirne, koje će Vas očarati fantastičnom vizurom Supetra i njegovih starih krovova! U prošlosti su one bile okupljalište supetarskih žena, a pored toga što se tamo skupljala voda koju su nosile u krčazima, ondje se i družilo,  ćakulalo, razmjenjivalo novitade

5. ULICA IGNJATA JOBA
Potom đir prolazi još jednom umjetnički izuzetno relevatnom točkom – ulicom koja nosi ime slikara Ignjata Joba, koji je svojim „spontanim ekspresionizmom“ utisnuo značajan pečat domaćem slikarstvu i svrstava se u sam njegov vrh, a upravo je u Supetru naslikao naznačajniji dio svog opusa! Čini se da ovaj grad naročito inspirira umjetnike, a čelni ljudi supetarskog turizma potiču ih da upravo ondje donesu svoje štafelaje – ova je kala kao stvorena za slikarska platna i prezentaciju starih zanata!

6. POSJET GALERIJI ” IVAN RENDIĆ”
No, kakva bi to tura Rendićevim gradom bila, a da se ne posjeti galerija u kojoj se nalaze odljevi mnogih kiparevih djela? Šesta i sedma točka ove ture imaju snažan umjetnički predznak: dok će Vas Galerija „Ivan Rendić“ obradovati zbirkom njegovih djela (točnije, sa točno 18 skulptura i reljefa te 50 originalnih nacrta, crteža, fotografija i dokumenata iz Rendićeva života) u parku u njenoj neposrednoj blizini nalazi se brončani odljevak jednog od najljepših!

7. KIPAREVO REMEK DJELO – ALEGORIJA UM Razgledajte fascinatnu skulpturu poznatu kao Alegorija „Um“, čijim se mramornim originalom može podičiti palača Loyda u Trstu!

Rendićeva se galerija, sasvim prigodno, ustoličila kao oaza gradske kulture – ondje se održavaju mnogobrojne izložbe, predavanja, predstavljanja knjiga, koncerti, književni susreti…

8. OMILJENO KUPALIŠTE IZRAĐENO PREMA RENDIĆEVU NACRTU. Slijedeća „štacija“ je Rendićev „Banj“ – gradska plaža iz 1909. projektirana prema kiparevoj zamisli, koja nam pokazuje da je još davnih dana Supetar, kao prava otočka metropola, poznavao turizam do u dušu!

9 i 10. SUPETARSKO GROBLJE – KIPAREVO POSLJEDNJE POČIVALIŠTE
Šetnja uz uvalu vodi do narednih točaka našeg đira – tihog supetarskog groblja – gdje se nalazi velik broj ponajboljih Rendićevih radova – a završava na kiparevu posljednjem počivalištu.

Slučaj je htio da se dan kada je preminuo Ivan Rendić poklopi baš sa danom kada Supetar slavi svoje zaštitnike – Sv. Petra i Pavla i Dan Grada (29. lipnja), a poznajući njegov osebujan umjetnički izričaj, možemo reći da je ovaj velikan čak i u smrti ostao dosljedan sebi – osobit i poseban. No, krenete li u đir slijedeći najvažnije točke njegova suživota sa Supetrom, pronaći ćete ga u svakoj kali i na svakom kantunu – što se grada tiče, on nije nigdje ni otišao!

RAZGLEDAJTE I NAJLJEPŠI OTOČKI KAMPANEL Turu završavamo posjetom pitoresknim Ložišćima. Iako nisu dio Supetarske općine, duša su otoka. Stoljetni kampanel u Ložišćima , najljepši je otočki zvonik i remek djelo slavnog Supetranina.

Više informacija pronađite na www.supetar.hr i dobro došli!

Posjetite Facebook stranicu Tz Supetra

Foto: Lada Purić, Tajana Brtičević, Ante Mandić, Ivana Petrović

shares