Aktivni odmor

“Preveslali Jadran” – hvarski entuzijasti na šestodnevnoj kajakaškoj ekpediciji “Od Lesine do Lesine”

Promocija kajakaškog sporta i Hvara kao sportske, kulturne i povijesne destinacije

Fotografija Grad Hvar / Hvar Town.


Šestodnevna kajakaška ekspedicija “Od Lesine do Lesine” 15. listopada krenula iz hvarske luke, i povezala je dva jadranska grada, grad Hvar i talijansku Lesinu na poluotoku Gargano, s ciljem promoviranja kajakaškog sporta i promocije Hvara kao sportske destinacije, na inicijativu agencije Andadventure i TZ grada Hvara.

Fotografija Grad Hvar / Hvar Town.


Veselka Huljić, Anamaria Šparica, Kristian Marović, Vedran Medvešek i Georges Buj iz TZ grada Hvara, u pratnji jedrilice Cicibela (Filip Biočin, Goran Treursić iz agencije &Adventure i Tina Treursić), odveslali su rutu iz Hvara (nekadašnje venecijanske Lesine), preko otoka Korčule, otoka Sušca, otoka Palagruže i do talijanskog gradića Viestea.

Lesina je, uz Faros, najčešće povijesno ime otoka i grada Hvara

Jadransko more uvijek je povezivalo svoje dvije obale pa se tako još u spisu „Historia Langobardorum” Pavla Đakona spominje kako je 642. g. skupina Hrvata preplovila Jadran s “multitudine navium” i iskrcala se u Benevento blizu Siponta (danas Manfredonia). U spisima iz 10. i 11. st. spominju se slavenski upadi u Kalabriju, na poluotok Gargano. Zanimljivo je da su znanstvenici u garganskim govorima otkrili brojne hrvatske (slavenske) riječi i(li) njihove ostatke, među ostalima dva naziva za mjesto – Peschici i Lesina. Pošto je Lesina bio naziv otoka Hvara još od 11. stoljeća, odlučeno je da bude cilj ove ekspedicije.

Lesina se nalazi na obali istoimenog jezera na poluotoku Gargano, udaljeno 57 kilometara od grada Foggie. U 9. stoljeću spominje se kao “de finibus Lesena”. Zanimljivo je da i u talijanskoj Lesini obilno raste ružmarin, kao i to da na jezeru postoji otočić imenom Sveti Klement (San Clemento), gdje su, kao i na hvarskom Svetom Klementu u arhipelagu Paklenih otoka, ostaci rimske vile.

Fotografija Grad Hvar / Hvar Town.

Cilj ovog projekta je privući pažnju turista koji svoje interese povezuju ovom sportskom disciplinom.

U nastavku teksta uvjerit će te se da je ovo doista orginalan način za započeti kampanju – kajakom preveslati cijeli Jadran. 

Osim promotivnog, sportskog i povijesnog aspekta, ovaj projekt pridonijeti će boljoj povezanosti ovih dviju destinacija na svim razinama.

Šest nezaboravnih dana

Prvog dana ekspedicija krenula iz Hvara za Velu Luku. Umjesto u uvali Trstena, južno od Vele Luke, pristali su na otočić Proizd, te umjesto veslanja prema Sušcu, jedrili su do otoka Lastova i mjesta Ubli, gdje su odradili carinu i izlazak iz hrvatskog teritorija. Rano ujutro veslali su do Palagruže uz jaki Maestral.

Četvrtog dana ekspedicije zbog najave jakog juga ponovno su promjenili rutu te umjesto planirane Pianose, veslali do talijanskog gradića Vieste, koji se ispostavio kao jedina sigurna luka na tom dijelu talijanske obale.

Plan idućeg dana je bio uploviti u Lesinu, međutim radi jakog juga morali su odustati. Po dolasku u Vieste organiziran je susret s predstavnicima grada. Predstavnicima vlasti u Lesini, prenijeli su pozdrave svih načelnika i gradonačelnika otoka Hvara.

Putevima slavnih predaka

Hrabri članovi kajakaškog tima prisjetili su se kako su njihovi preci plovili Jadranom kad su naseljavali ovo područje. Višednevno odmaranje i čekanje povoljnih vjetrova, trajalo bi danima. U oba smjera stoljećima i tisućljećima su putovali ljudi, razmjenjivali ideje, tehnologije i civilizacijska dostignuća. 

Tako se završila jedna lijepa priča promocije ljepota otoka Hvara kroz sport i povezivanje ljudi zajedničkih korijena.

Iskustvo višednevnog veslanja članovi ekspedicije pamtit će po vjetru u prsa, delfinima koji su ih pratili na putu, žuljevima na rukama, i nezaustavljivom željom za ostvarenje cilja.

Kad ih pitate zašto su se odlučili na takav poduhvat spremno odgovaraju: „Svaki novi izazov je prilika za upoznavanje svojih mogućnosti i stjecanje neprocjenjivih iskustva! Sretni smo što smo stigli do cilja, ovi je bio veliki projekt… vidno iscrpljeni, al puni adrenalina i entuzijazma planiramo nove projekte.“

Fotografija Grad Hvar / Hvar Town.

Trenuci koji će ostati zapisani u njihovim sjećanjima vežu se i za ljepote Jadrana i složnost ekipe, pamtit će se i nevjerovatni prizori zalazaka i izlazaka sunca.

📷 Foto: Jakša Kuzmičić