Aktualno

Spektakl za sva čula – upoznajte zanosnu Jelsu i uživajte u plodovima aromatičnog vrta Sredozemlja!

JELSA – JEDNAKO ATRAKTIVNA I U PRVIM JESENSKIM DANIMA

ŠARMANTNA JELSA osvojit će Vas u ranu jesen, uživanjem i šetnjom prekrasnim krajolicima, bilo da ste ljubitelj vrhunske gastronomije ili pak zaljubljenik u kretanje, ovo je idealno mjesto i vrijeme za nesmetano uživati u gradskim znamenitostima, upoznati njene skrivene kutke..

Fotografija Visit Jelsa.

No ipak, spektakli za čula koje nipošto ne smijete propustiti, kriju se u njenim OPG-ovima, restoranima i vinarijama!

U JELSI JE ZLATO – ZELENE BOJE! Želite li uživati u plodovima pravog aromatičnog vrta Sredozemlja, kušajte nadaleko poznati hvarski med od ružmarina, kadulje, lavande, vrijesa i planike, te druge darove prirode i proizvode vrijednih težačkih ruku – prošek, rakiju, smokve, bajame i masline!

Idealna mjesta za to su jelšanske oaze domaćih užanci i tradicije – od OPG Deanović, OPG Eva Čurin, OPG Gurdulić i OPG Mario Carić, pa do udruge Trim, zadruge Faria, uljare Božić i poljoprivredne zadruge Svirče (poznate ujedno i po proizvodnji  jednog od najboljih hrvatskih vina, “Ivan Dolac”!) gdje se možete upoznati sa procesom izrade zelenog zlata Jelse – nagrađivanog maslinova ulja vrhunske kvalitete!

KUŠAJTE UISTINU ZANOSNA VINA! Ipak, naročitu pozornost valja posvetiti čuvenim hvarskim vinima. Plavac mali i plavac veliki, te bijele sorte bogdanuša, maraština i prč, napravit će od Vas vinoljupca – ako to već niste!

Zbog duboke rubin boje i baršunasta okusa koji asocira na suhe šljive i bobičasto voće s naznakama vanilije i tamne čokolade, enolozi uspoređuju hvarski plavac mali sa dotjeranom djevojkom u šetnji rivom!

Potražite ga u vinariji Carić, čije je motive na vinskim etiketama osmislio Edo Murtić, a pravu gastro-bajku pronaći ćete i u vinariji-restoranu Huljić – kušajte Kap sunca, intrigantnu fuziju Parča i Bogdanjuše, koja nosnice i nepca miluje ukusno-mirisnom rapsodijom limuna, grejpa, zelene paprike, kamilice, smilja i jabuke!

Autohtone hvarske sorte također će pronaći u vinariji Pinjata u staroj jezgri mjesta Vrboska; u vinariji Plančić koja nudi spoj tradicionalnog i modernog – poput Pharosa Opol, te vinariji Tomić, koja nastavlja obiteljsku tradiciju proizvodnje vina staru 150 godina!

JELSA NA PIJATU! Na radost gastronomada, u Jelsi Vas očekuje i niz otmjenih restorana sa zamamnim morskim i internacionalnim delicijama, od kojih neki su otvoreni i tokom cijele godine.

Nama se sviđa Restoran O’ Mora koji baš kao i Me and Mr. Jones, oduševljava romantičnom lokacijom na mjesnoj rivi, ali i slasnim škampima, školjkama, brudetima i rižotima, dok Step Up na svega 2 metra udaljenosti od mora nudi internacionalan meni i primamljivi finger food.

Restoran Artichoke nudi sjajne i moderno poslužene mediteranske delikatese, a svi ovi restorani nude veliki izbor vina s otoka Hvara.

No, atraktivnim gastro punktovima tu nije kraj – ubrajate li se u prave bonkuloviće, istražite i obiteljski restoran Davor u Zavali tik do mora i male luke s vrhunskom ponudom ribljih i mesnih specijaliteta, Šer Zanu u Gdinju (kojeg svakako morate posjetiti za autentično iskustvo otoka Hvara!), te konobu Vrisnik u malom istoimenom brdskom mjestu, koje osvaja šarmom i odličnom hranom!

Više: Tz Jelsa