Aktualno

Top manifestacije u Splitsko – dalmatinskoj županiji – motiv dolaska turista iz cijelog svijeta

This post is also available in: English

Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije aktivna je u podržavanju projekata koji vode u pravcu stalnog unaprjeđenja, te jačanja turističke ponude, posebice one u razdoblju pred i posezone.

Mudro promišljanje i osmišljavanje  brojnih manifestacija i kvalitetnih događanja postaju preduvjet za bitnu stavku, razvoju cjelogodišnjeg turizma. Važnost ove vrste promocije i ulaganja u najatraktivnija dogadjanja i ove je godine prepoznalo  Stručno povjerenstvo TZ. Pa je s 400 tisuća kuna bespovratnih sredstava u 2019.godini, dalo snažan vjetar u leđa i moćnu financijsku potporu  top događanjima i manifestacijama.

Veliki broj sudionika, pohvale domaćih i stranih medija i odlična povratna reakcija,  pokazale su kako su sredstva otišla u prave ruke. I što je najvažnije, fokus turističke ponude proširili i van glavno-sezonskih turističkih tokova. Ali i ponudili odličan adut pozicioniravši ovu županije kao perjanicu destinacijskog turizma.

  1. Dalmacija ultra trail 2019

4.izdanje ovog događanja Dalmaciju je na svjetskoj razini predstavilo kao hit destinaciju sportskog turizma, a Omišu kao centralnom mjestu događanja dalo epitet kolijevke hrvatskog trekkinga i  traila. U međunarodnoj utrci sudjelovalo je više od 900 trkača iz 30 zemalja svijeta

. Oni su na sve kontinente odnijeli najbolju razglednicu uhvaćenu na području od Kaštela do Tučepa, s čak pet planina, s tri rijeke, te brojnih povijesnih i kulturnih lokacija. 

2. Thrill blues festival

 Trilj je nakon samo tri godine postao centar bluesa, Cetinsku krajinu pretvoriši u meku odlične glazbe.

Ova iznimna kulturna manifestacija svake godine dobiva i sve veći broj popratnih događanja, od radionica blues-a za djecu, predstavljanja knjiga, do koncerata domaćih i stranih blues renomiranih majstora. 

3. U čast hrvatske glazbe – koncert “To je moja zemlja”

O koncertu ‘To je moja zemlja’ na splitskom Poljudu pričalo se tjednima poslije njegova održavanja: o njemu su se redale pohvale ne samo zbog nastupa najvećih imena i legendi hrvatske glazbene scene, već i humanitarne akcije koja je otišla u pravcu splitskog KBC-a. Bio je to skup najjačih hrvatskih pjevačkih imena, ali i erupcija emocija koja je tresla poljudske tribine.

 4. WTA Croatia Bol open

Teniski turnir u Bolu na Braču davno je prešao hrvatske granice, turističku perjanicu otoka Brača pozicionirajući kao destinaciju s multiprofiliranim sadržajnim programom.

I ove su godine mjesto poznato po jednoj od najljepših plaža na svijetu pohodili brojni gosti, koje je dočekala turistička poruka, ona po kojoj cijelo mjesto živi tenis. Kao što turnir i tenis žive s cijelom zajednicom. 

5. 53.festival dalmatinskih klapa Omiš

Na malom omiškom trgu svake se godine događa Pjesma. Ona prava, iskonska, dalmatinska, klapska, višeglasna, i jedinstvena, prepoznata kao ultra kulturni događaj i turistička poslastica.

Omiški festival klapa je prepoznatljiva manifestacija sa svojom vjernom klijentelom i glazbom koja promiče duh Dalmacije u iskonskoj glazbenoj niši.  

6. Split half maraton

Osunčane ulice grada Splita primile su  2810 trkača, 2450 u utrkama polumaratona i štafetnog polumaratona, i 360 u utrci Trofej Slobodne Dalmacije.

U popularnom športskom događanju sudjelovali su i brojni poznati, među njima i ugledni političari, sportaši, osobe iz kulturnog i javnog života. Ovogodišnje će se izdanje pamtiti i po suradnji s Moskovskim maratonom, čiji su predstavnici sudjelovali u utrci i na sajmu. 

7. 304.sinjska alka 

Bitka junaštva, hrabrosti, snage, vještina, pokazatelj sigurne ruke, preciznog oka, slavlje naroda, pučka veselica, događanje koje se ne smije propustiti, sve je to Sinjska alka na kojoj je ove godine slavodobitno slavio alkar Frano Ivković iz Brnaza.

Pamtit će ga se po dva pogotka u sridu,  i po njegovoj izjavi kako zahvaliti na pobjedi  može svojoj Luni i mirnome galopu.  

8. CRO Race 2019

Svijet biciklizma s uzbuđenjem je pratio ovogodišnje izdanje etapne međunarodne profesionalne biciklističke utrke, koja je na ceste naše zemlje donijela vrhunska imena ove sportske discipline.

A s prijeđenim kilometrima svijetu poslala niz razglednica s  prekrasnih lokaliteta hrvatskog kontinenta i obale.

9. Gusarska bitka Omiš 2019

Omiška gusarska bitka se tijekom godina pretvorila u jedinstvenu turističku atrakciju koju s uživanjem  pogleda više od deset tisuća ljudi. Neviđena je to manifestacija u kojoj sudjeluje veliki broj kostimiranih sudionika.

Što brojnim gledateljima zorno prezentiraju snagu, hrabrost, junaštvo svojih predaka i  pobjedu nad nadmoćnijim mlećanskim neprijateljima.

Više: www.dalmatia.hr

Foto: www.dalmatia.hr, arhiva turističkih zajednica Splitsko – dalmatinske županije

This post is also available in: English