Aktualno

Otkrijte lokacije snimanja “Game of Thrones” serijala u Srednjoj Dalmaciji

This post is also available in: English

U Srednjoj Dalmaciji turist ima nevjerojatnu mogućnost, u tren oka iz realnosti uskočiti u svijet mašte, zakoračiti u filmsku kulisu, na lokacije u kojoj se snimala legendarna HBO serija Game of thrones.

Odavno već cijeli svijet zna da se u Hrvatskoj snimala jedna od najgledanijih i najpopularnijih televizijskih serija u povijesti.  I bez obzira što je snimanje i emitiranje serijala završeno, interes fanova za obilazak lokacija snimanja ne prestaje.

Dubrovnik je u ovom mega projektu postao opasni grad King’s Landing, uporište moćne obitelji Lannister. No nisu samo bedemi, kule, vidikovci ovog grada postali mamac za obožavatelje kultnog serijala, tu su i brojne lokacije Splitsko-dalmatinske županije koje s oduševljenjem pohode fanovi serijala.

Split i Splitsko Dalmatinska županija su autorima i kreatorima serije bili atraktivni upravo zbog svojih originalnih povijesnih lokacija, te zbog činjenice da je scenografija ovdje izvorna i da ju je tek minimalno trebalo specijalnim efektima prilagođavati priči same serije.

Split, grad pod UNESCO-vom baštinom sa svojom je savršenom povijesnom gradnjom oduševio scenariste GOT-a, koji su u njegovom srcu, u samom središtu otkrili fascinantne lokacije za snimanje serije. A onda su shvatili i kako je okoliš Split isto tako moćan, odlučivši baš u ovom dijelu Hrvatske snimiti neke od važnijih scena globalnog spektakla, i ucrtati te lokacije na mapu GOT-ovih odrednica, koje svaki ozbiljni poklonik serije pod obvezno mora posjetiti.

NE PROPUSTITE NI JEDAN VAŽAN DETALJ
Da ne biste besciljno lutali, pobrinula se Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, koja ulaže značajna marketinška sredstva u promociju ovog projekta te je pripremila i atraktivnu kartu lokacija snimanja Game of Thrones.

Preuzmi mapu lokacija

Game of thrones lokacije snimanja u Splitsko – dalmatinskoj županiji

  1. Split – Podrumi

Monumentalni prostor koji se proteže ispod glasovite Dioklecijanove palače, svojom ljepotom ostavlja bez daha. Kamene strukture,  nadsvođa, tajni prolazi, dojam hladnoće koji pruža podzemlje, dio su doma nekadašnjeg cara Dioklecijana.

Podrumi su nezaobilazna postaja brojnih  turista. A od kada je ovaj prostor starog Splita postao GOT lokalitet, brojni fanovi serijala dolaze mu u razgled. Sa željom da osjete atmosferu, mistiku tamnica, sobu  u kojoj je snažna Daenerys  zatvorila svoje ljubimce zmajeve.

Tu, među glatkim kamenim zidovima u splitskom podzemlju, iz koje i zmajevi ne mogu pobjeći, snimljene su neke od kultnih  scena s ‘krilatom’ ali i opasnom dječicom. 

2.Split – uličice

Nakon Podruma u kojima kameno ozračje stvara ugodnu hladnoću i tijekom najvećih ljetnih temperatura, turiste čeka uspon na Peristil, fascinantni carski trg, njegov nekadašnji otvoreni dnevni boravak. A onda i lagana šetnja do splitskih uličica, preko kamenog starog poda, uz fasade katnica u kojima ljudi i dan danas svakodnevno žive.

Tu, u tim gradskim žilama kucavicama Daenerysini su robovi oko vatre kovali urote, razmišljajući o svojim novim potezima. U palači je Majka zmajeva snimala brojne scene, između ostalog i one na kojima je sjedila na svom tronu.  

3.Kliška tvrđava

Pogled na nju je fascinantan, na golemo moćno zdanje s vrha brda nadomak mora, s kojeg puca prekrasan pogled na udolinu, Split u podnožju, obalu, otočje. U GOT serijalu, upravo u ovom povijesnom zdanju snimane su scene najvećeg od tri robovlasnička grada, Meereen-a.

Kliška tvrđava  je u prvi plan izašla u sezoni u kojoj Daenerys osvaja grad Meereen. Fanovi serijala će je pamtiti kao mjesto masovne scene, prepune robova odjevenih u skromne toge, koji su prenapučili šljunčane puteljke što vode do srednjevjekovnog zdanja.

To je upravo ono mjesto na kojem je  Khalesi na križ  javno pribila neposlušne gradske vlasti, kako bi ih svi mogli vidjeti.

4.Kaštel Gomilica

Sjećate se Braavosa, grada na moru, i scene u kojoj mlada Arya  zamišljeno stoji na mulu? Ta je scena snimljena u Kaštel Gomilici, gradiću nedaleko od Splita, a u njenom se  srcu nalazi srednjevjekovni dvorac časnih sestara Benediktinki.

Upravo u tom malom, mirnom, prelijepom gradiću, Aryja se pretvorila u Cat, uzela je drugi identitet, našla svoj privremeni dom u kući ribara Brusaca i njegovih kćeri.

Svakako preporučujemo posjet ovom filmskom lokalitetu, na kojem možete uživati u ljepotama starog gradića, povijesnih građevina, filmskih kulisa tik do kristalno čistog mora. 

5.Trogir

Može li išta bez njega? Može li se GOT snimati na ovom djelu, a da kamere ne zagaze u jedan od ljepših gradova na našoj obali, među uličice uokvirene kulama, u prekrasni UNESCO-ov živi spomenik? Ne može.

Trogir je u seriji ‘odglumio’ trgovačku luku Qarth, u kojoj su čarobnjaci zatočili Khaleesine zmajeve. Impresivno je to zdanje koje svakako trebate posjetiti, osjetiti duh grada koji je i u modernom vremenu sačuvao svoju staru dušu. 

6.Žrnovnica

Još jedna lokacija nadomak grada Splita, koje je zbog iznimnih prirodnih ljepota postalo savršeno izletište domaćih. Scenaristi su ga otkrili i pronijeli svijetom, a ostat će zanimljivo po sceni koja se rado gledala i komentirala među  muškim dijelom GOT poklonika. Riječ je o kadru u kojem se pojavljuje svećenica Missandei, jedna od najljepših glumica serijala. I antologijskoj sceni kupanja u bistroj rječici. Rječica je Žrnovnica,  tu je i vodenica znana kao Antoničin mlin u kojoj domaćini i dan danas melju razne vrste brašna.

U blizini se nalazi i kamenolom  u kojem su statisti vježbali ratne scene. Upravo je tu snimljen  kadar u kojem Daenerys stiže pred zidine Meereena,  te onaj s  dvobojem između Daaria Naharisa i prvaka Meereena.

7.Biokovo.

Moćna planina iznad Makarske rivijere, njene savršene kamene gromade, vidikovci, provalije, divlja nepatvorena priroda, brojne makadamske staze, opasnost koja prijeti neupućenima, gordost koju samo savršenstvo može posjedovati, poslužila je kao kulisa idealna za GOT.

I to za scenu letenja zmajeva, tih moćnih krilatih stvorenja, koji su se s visina dalmatinskog masiva sunovraćali prema moru, u nenadmašnu ljepotu ovoga kraja.

Deanerysini zmajevi letjeli su na području Baške Vode. Preciznije, 2014. godine su snimane scene na dvije lokacije u općini Baška Voda. Prva lokacija je Greben, koji se nalazi između Baške Vode i njezinoga zaselka Topići (oko 300 m od Baške Vode i 100-tinjak metara od Topića). Druga lokacija su Dvori koji se nalaze iznad Promajne, mjesta 4 km južno od Baške Vode.

Obje lokacije su označene na terenu i na kartama Tz Baške Vode, a o njima se govori i u dijelu novih internetskih stranica Tz Baške Vode nazvanom Filmske lokacije.

Foto: arhiv Tz-a , dalmatia.hr, Game of thrones

www.dalmatia.hr

This post is also available in: English