Aktualno

Otkrijte Sinj – biser Dalmatinske Zagore

Kao biser koji se otkinuo sa skuta padina Kamešnice, Dinare i Svilaje, Sinj se ugnijezdio u toku bistre i studene Cetine, ljepotice Dalmatinske zagore.

Prostrla je priroda tu svoje najvrjednije i najljepše adute podarivši Cetinskoj krajini plodna polja, pitome gajeve i šume i divlje, sure, krške obronke. Neistraženi i netaknuti krajolici mamac su svima, kako ljubiteljima avanture tako i onima željnim bezbrižnog opuštanja.

Uređene šetnice, planinarske, biciklističke i pješačke staze odvest će putnika (ne)namjernika u neslućene svjetove i otvoriti neopisive vidike.

Sinj se ponosi i drugim po veličini hipodromom u Hrvatskoj, domom plemenite alkarske ergele i središtem brojnih domaćih i međunarodnih natjecanja u konjičkom sportu. Sportski aerodrom također privlači veliki broj rekreativaca i zaljubljenika u nebeska prostranstva.

Image result for sikirica hotspots

Da je u Sinju moguće pronaći baš sve kazuju nam sjajne i uvijek rado posjećene galerije i muzeji. Galerija Sikirica čuva i njeguje cjelokupnu ostavštinu velikog umjetnika Stipe Sikirice te često organizira prigodne izložbe, radionice i predavanja.

Image result for sinj arheološka

Arheološka zbirka Franjevačkog samostana i Muzej Cetinske krajine bogate su riznice vrijednih arheoloških i povijesnih artefakata s neiscrpnih lokalnih nalazišta.

Image result for muzej sinjske alke

Muzej Sinjske alke remek-djelo je u svijetu suvremene muzejske prezentacije koji posjetitelja multimedijalnim i interaktivnim sredstvima uranja u svijet viteške Alke, ponosa Sinja, Hrvatske i UNESCO-a.

Fotografija Muzej Sinjske alke.

Alka i Čudotvorna Gospa Sinjska dva su nepokolebljiva temelja identiteta, simboli čudesne pobjede nad Osmanlijama 1715.

Dandanas, više od tri stoljeća nakon, Gospi u sinjsko marijansko svetište hrle nebrojeni vjernici, osobito uoči i na blagdan Uznesenja Marijina, 15. kolovoza, kad crkva i gradske ulice postanu pretijesne za rijeke hodočasnika iz domovine i svijeta.

Image result for gospa sinj

Povijesni trenutak bitke ovjekovječen je u dramsko-scenskom spektaklu Opsada Sinja 1715. na autentičnim lokacijama. Otpor malobrojnih Sinjana osmanlijskoj velesili i konačna pobjeda atraktivno i upečatljivo su prikazani.

Image result for kamičak

Na pitoresknom Kamičku, tvrđavici zvjezdolika tlocrta, smjestio se i vrlo neobičan sat, stariji od londonskog Big Bena i s papinskim pečatom!

Image result for kamičak glazbene večeri

Dovitljivi domaćini ovu lokaciju pretvorili su u pozornicu pod vedrim nebom – u ljetnim večerima zimzelenim padinama lepršaju note za sve ukuse – Kamičak Etno festival okuplja glasovita imena domaće i strane etnoglazbe, Glazbene večeri na Kamičku oduševljavaju jazz i ambijentalnom glazbom.

Image result for kamičak

Pod krovnom manifestacijom Dani Alke i Velike Gospe kriju se prave poslastice kulturno-umjetničkog i sportskog programa koje je nemoguće nabrojati pa preostaje samo sve ih posjetiti.

Image result for sinj sars

Ljubav Sinjana prema glazbi duga je i neupitna – vrijedi istaknuti i festival SARS, sinjske amaterske rock susrete koji niz godina okupljaju sve više istaknutih glazbenika, kao i publike. Mini-Woodstock, kako Sinjani tepaju svom Gljevstocku, oda je suživotu prirode i glazbe, mira i sklada.

Image result for gljevstok

Sa stare sinjske tvrđave nad krajem danas bdije zavjetna crkvica koju su u znak zahvalnosti Sinjani sagradili na dvjestotu godišnjicu dolaska iz Rame, u bijegu pred osmanlijskom najezdom.

Image result for gospa svetište hotspots sinj

Putem do vrha smjestio se jedinstveni križni put čije su postaje djelo najvećih hrvatskih kipara. Blagi uspon vrijedi truda – pogled puca na bajkovite krajolike Cetinske krajine i kao na dlanu se pruža neosporivi dokaz iznimne ljepote i bogatstva – bez daha, bez riječi.

Image result for sinj križni put

Foto i više: www.visitsinj.com