Aktivni odmor

Rimskim stazama turisti će upoznavati burnu povijest Srednje Dalmacije!

This post is also available in: English

Splitsko-dalmatinska županija se na različite načine može upoznavati, a jedan od njih je putovanjem po starim rimskim cestama, dokazima nekadašnjeg burnog povijesnog razdoblja.

Image result for salona

Kročili su njima i vojnici rimskih legija, brojni hodočasnici, ljudi koji su razgranatom mrežom rimskih puteva tražili sebi bolje mjesto za život.

Nekada su to bile žive prometnice, danas rute prepune zanimljivih ostataka, starih vojnih logora, artefakata vezanih uz arheološka nalazišta. Područje Srednje Dalamcije ih ima puno, i zato je ovo područje mamac za turiste koji vole iz sadašnjosti na tren poskočit u povijest.

Zašto ići u Rim, kada rimske ceste možete vidjeti i ovdje? Centar im je bio u Saloni, starom rimskom gradu nadomak Splitu. Salonu ne zovu tek tako antičkih draguljem, njena povijesna građa pokazuje svu mudrost graditeljstva svog vremena.

Image result for salona

Govori to njena izrađena infrastruktura, kao dokaz vizionarstva i mamac za veliki broj turista.

IMG_6676_1

Kuda će vas odvesti rimske ceste? U razne pravce, preko zaštićenih krajolika kanjona Cetine, Prološkog jezera, Crvenog i Modrog jezera u Imotskom, špilje Vranjače, uz ostatke starokršćanskih nekropola, rimskih logora, sakralnih građevina, povijesnih utvrda, brojnih fortifikacija.

Image result for imotsko jezero

Njihovu turističku, znanstvenu te povijesnu važnost na višu su dimenziju još 2012. godine izdigli Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Lino Ursić, vanjski suradnik na projektima arheološkog turizma SD županije. Pokušavajući stare  pute oteti zaboravu,  pokrenuli su projekt pod nazivom Rimske ceste Srednje Dalmacije. A da je projekt izašao iz  okvira županije, dokaz je  izložba otvorena 6. travnja u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Naum je bio žitelje metropole, ali i brojne turiste  upoznati s tim značajnim dijelom dalmatinske, ali i hrvatske povijesti.

Image result for tilurij

Razvijajući projekt, njegovi inicijatori su napravili puno po pitanju sačuvanja i valorizacije stare dalmatinske cestovne povijesti. Primjerice u žižu turističke pažnje digli su Tilurij, ostatke starog vojnog logora pokraj Trilja, do kojeg vodi izgrađena mreža rimskih cesta. Unutar tog povijesnog zdanja bit će rekonstruirane rimske spavaonice, kao zanimljiv turistički proizvod. Riječ je o prvom projektu takve vrste u Hrvatskoj, koji spada u domenu takozvane eksperimentalne arheologije.  I uz to predstavlja novu platformu u turističkoj  ponudi splitskog zaleđa. O važnosti projekta svjedoče i brojne karike koje su se u njega uključile, grad Trilj, Splitsko-dalmatinska županija, TZ županije i Arheološki fakultet iz Zagreba.

Image result for tilurij

Ceste nisu samo ceste, one su i putovi koji vode preko važnih punktova. Gledano s turističke razine, stare rimske ceste su i poveznice prirodnih ljepota, arheoloških nalazišta, brojnih izletišta, vidikovaca. Ali i lokaliteta na kojima se može uključiti u brojne aktivnosti tipa planinarenja, pješačenja, jahanja, bicikliranja, kajakarenja, raftinga…

Image result for tilurij

No ne smijemo zaboraviti ni ono posebno što ovaj kraj nudi, bogatu ugostiteljsku ponudu, domaće, tradicionalne specijalitete koji se mogu degustirati  uzduž starih rimskih puta. Kako bi upoznali blago ovoga kraja,  krenite na put, korak po korak. Svaki dan u drugom pravcu, svaki dan u upoznavanju novih vizura prelijepe Splitsko-dalmatinske županije.

Nudimo vam njihov plan:

Vojna cesta Salona – Klis – Andetrium (Gornji Muć)

Cesta novih osvajanja i utvrđivanja granica Salona – Klis, Dugopolje – Dicmo – Aequum (Čitluk) – Servitium (sjedište zapovjedništva Prve panonske flote

Rudarska cesta Salona – Tilurum (Gardun, Trilj) – Argentaria (područje Srebrenice)

Trgovačka cesta Salona – Tilurum – Narona (Vid kod Metkovića)

Salona – Spalato

Salona – Epetium (Stobreč) – Oneum (kod zaseoka Baučića, Omiš) – Makarska

Salona – Siculi (Resnik) – Tragurium (Trogir)

Foto: arhiv Tz-a , dalmatia.hr

www.dalmatia.hr

This post is also available in: English