Aktualno

Sinj će na 5 dana i ove godine postati Grad Znanosti!

FESTIVAL ZNANOSTI – SINJ 2019

Nakon 9 uspješnih godina, s ponosom i radošću najavljujemo jubilarni deseti Festival znanosti – Sinjod 19. do 23. studenoga 2019. u Sinju! 

Festival nastavlja s najvišom razinom u “4i konceptu”: izvrsni znanstvenici u izravnoj interakciji s djecom i građanima intenzivno tijekom 5 dana na inovativne načine predstavljaju svoja najnovija znanstvena i tehnička otkrića! 

Fotografija Festival znanosti - Sinj.

Posjetitelji i sudionici festivala ove godine na Festivalu će iz prve ruke od vrhunskih znanstvenika čuti o Higgsovu bozonu i najdubljim tajnama materije, nanotehnologiji, antimateriji, astronomiji, slikovitim nazivima u kemiji kroz povijest, ali i o velikom istraživanju sinjskih krpelja (!?), zagonetkama gena bakterija… Ove godine posebno mnogo dobit će djeca, jer će biti noćno promatranje neba teleskopima, nekoliko radionica, najljepši pokusi iz fizike te kviz i ntjecanje u kemijskoj zagonetsi za srednju školu, a vrhunac programa za djecu je u subotu ujutro, kada fizika za njih dolazi na Sinjsku pijacu.

Festival znanosti – Sinj (FZS) je popularnoznanstveni događaj koji se održava svake godine od 2010. i zbog svojih posebnosti razvio se u jedan od najvećih takvih događaja u Hrvatskoj.
Osnovni cilj FZS-a je promicanje znanja, izvrsnosti, inovativnosti i znanosti kao temeljnih vrijednosti za razvoj društva i gospodarstva u Hrvatskoj i uopće.


Organizatori festivala prepoznali su Sinj kao najbolje polazište za promicanje znanja kao temelja rada, života i uspjeha jer se tu, kao i u cijeloj Državi, uslijed gospodarskog mrtvila i nemogućnosti zaposlenja bez obzira na kompetencije, počela razvijati beznadna društvena mikroklima u kojoj su mladi ljudi prestali cijeniti znanje i ulaganje u obrazovanje i dijelom se počeli miriti s „preživljavačkim“ stilom života od dana do dana, a drugim dijelom odlaziti iz Hrvatske.

Ciljana populacija je dječja, osnovnoškolska i srednjoškolska, koja će uskoro preuzeti breme europske Hrvatske u globalnom gospodarstvu pa upravo oni tijekom svog intelektualno- moralnog sazrijevanja trebaju usvojiti znanje kao temeljnu vrijednost budućnosti.

Pet je temeljnih načela i izvornih ideja koje FZS razlikuju od ostalih festivala znanosti i zbog kojih je i izrastao u nacionalni događaj:
1) Svi gosti su i vrhunski znanstvenici u svjetskoj znanosti i vrhunski popularizatori, ne samo vrhunski popularizatori
2) Izravna interakcija između znanstvenika i djece tako da im znanstvenik u razredu održi sat ili radionicu iz predmeta u kojem je on stručnjak
3) Predstavljanje barem jednog javnosti nepoznatog, a svjetski eminentnog hrvatskog znanstvenika te barem jednog vrhunskog znanstvenika-povratnika svake godine
4) Interaktivni znanstveni kviz za srednjoškolce s visokim nagradama (3000, 2000, 1000 kn) kao izravno promicanje uspjeha temeljena na znanju
5) Promicanje primjene znanosti u gospodarstvu, organizacija susreta znanstvenika u primjeni s poduzetnicima ulažu u tehnologiju temeljenu na znanosti.

Fotografija Festival znanosti - Sinj.

Gosti FZS 2019. su:

Prof. dr. sc. Tomislav Domazet-Lošo (Institut Ruđer Bošković i Hrvatsko katoličko
Sveučilište),
Dr. sc. Vuko Brigljević (Institut Ruđer Bošković),
Doc. dr. sc. Tomislav Portada (Institut Ruđer Bošković),
Dr. sc. Relja Beck (Hrvatski veterinarski institut),
Doc. dr. sc. Nikola Poljak (Sveučilište u Zagrebu),
Dr. sc. Mile Ivanda (Institut Ruđer Bošković),
Dr. sc. Saša Ceci (Institut Ruđer Bošković),
Lovro Pavletić, mag. phys. (Sveučilište u Rijeci)
Udruga Zvjezdano selo Mosor
Fizika ekspres

Fotografija Festival znanosti - Sinj.


Festival znanosti – Sinj osmišljen je kroz niz aktivnosti:
1) Javna predavanja znanstvenika gostiju Festivala u večernjim satima u Alkarskim
dvorima u Sinju. Ukupno će biti 12 ovakvih predavanja kroz 4 dana.
2) Program „Znanstvenici-nastavnici“ kroz koji svaki znanstvenik-gost Festivala
održi 2 ili više školskih sati i radionica u razredu umjesto nastavnika u osnovnim i
srednjim školama u Sinju. Ukupno će se održati 30 ovakvih sati.
3) Radionice iz kemije („Čime se bavi kemija?“ i „Analizom pogodi koja je sol u
vodi!“) za osnovnu i srednju školu. Ukupno će se održati 10 radionica za osnovnu i 8
za srednju školu.
4) Javno noćno promatranje neba teleskopima za sve građane, prvenstveno
namijenjena djeci nižih razreda osnovne škole.
5) Javni pokusi iz fizike i kemije za sve uzraste i za opće građanstvo na sinjskom
trgu.
6) Izložba znanstveno-umjetničkih astrofotografija skupine autora
7) Radionica za djecu Učenici učenicima: za male buduće fizičare
8) Festival završava zabavnim Znanstvenim kvizom za srednjoškolce, kojem su nagrade 3000kn, 2000 kn i 1000 kn za prva tri mjesta, redom, te veća količina knjiga.
Zbog svojih posebnosti i vrhunskih znanstvenika-gostiju, FZS je postao jedan od najvećih popularno-znanstvenih događaja u Hrvatskoj. Time Grad Sinj promoviramo kao hrvatski grad znanja – što je potpuno nova dimenzija predodžbe Sinja u nacionalnim i izvannacionalnim okvirima. Visoki pokrovitelj Festivala je Predsjednica Republike Hrvatske, a glavni sponzori i podupiratelji su Grad Sinj i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Fotografija Festival znanosti - Sinj.