Aktualno

Započeo najvažniji turistički sajam WTM u Londonu – Splitsko-dalmatinska županija po prvi put na samostalnom, vlastitom štandu!

Nastupom na turističkom sajmu World Travel Market (WTM) započela je službena sajamska promidžba turističke ponude Splitsko – dalmatinske županije za 2020. godinu

Sajam World Travel Market koji se ove godine od 4. do 6. studenoga održava u Londonu je jedan od najvažnijih svjetskih turističkih sajmova.

Među brojnim štandovima turističkih destinacija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije je po prvi put na samostalnom, vlastitom štandu oznake EU 1355.

Nastupom na turističkom sajmu World Travel Market (WTM) započela je službena sajamska promidžba turističke ponude Splitsko – dalmatinske županije za slijedeću godinu.

TZ Splitsko-dalmatinske predstavlja svoju turističku ponudu sa četiri klasterska info-deska te je gospodarskim turističkim subjektima Županije osigurala uvjete za obavljanje razgovora s poslovnim partnerima na najvećem svjetskom okupljanju poslovnih ljudi iz industrije turizma.

S obzirom na različite interese putnika, od vlastitih preko agencijskog aranžmana do all-inclusive ponude, izuzetno je važna kvalitetna suradnja s međunarodnim partnerima, organizatorima putovanja, ali i svima čija je djelatnost usko vezana uz turizam.

U sklopu štanda TZ županije predviđen je niz događanja i poslovnih susreta, posjetio ga je Splitsko – dalmatinski župan Blaženko Boban sa suradnicima, ministar turizma Gari Capelli, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić, državni tajnik za turizam Tonči Glavina. Prvog dana otvaranja sajma priredjena je i degustacija srednjedalmatinskih delicija: vina, pršuta i sira lokalnih proizvođača Splitsko-dalmatinske županije.

Rekordni rezultati turističkog prometa Srednje Dalmacije

Odlični rezultati koji su u špici sezone ostvareni na području Splitsko-dalmatinske županije nastavljaju se novim rekordima u posezonskom razdoblju. Prema podacima sustava eVisitor i ureda TZ Splitsko – dalmatinske županije tijekom mjeseca listopada Splitsko-dalmatinska županija bila je turistički najposjećenija i najtraženija hrvatska regija. Tako je u listopadu u komercijalnom smještaju bilo 188.562 dolazaka i 623.895 noćenja, što predstavlja rast od 14 posto u dolascima i 8 posto u noćenjima. U listopadu je  s tržišta Velike Britanije u Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježeno 15.255 dolazaka što je rast od 17% u dolascima i 81.142 noćenja što je porast od 10% u odnosu na prethodnu godinu.

U prvih deset mjeseci ove godine ukupno je u županiji ostvareno u komercijalnom smještaju 3.592.210 dolazaka (rast od 5 posto) i 17.932.166 noćenja (rast od 2 posto). Na prvo mjesto kao naši najbrojniji gosti u prvih deset mjeseci po prvi put su se ove godine smjestili Njemci sa 318 tisuća dolazaka i 2,21 miljuna noćenja koji su ostvarili rast od 9 posto u dolascima i 3 posto u noćenjima. Rast dolazaka i noćenja u prvih deset mjeseci u odnosu na prošlu godinu bilježi se i sa tržišta Velike Britanije koje sa 241 tisuća dolazaka i 1,12 miljuna noćenja raste 5 posto u dolascima i 3 posto u noćenjima.

SPLIT I HVAR – OMILJENA ODREDIŠTA BRITANACA

Omiljena odredišta gostiju iz Velike Britanije u prvih deset mjeseci na području Srednje Dalmacije je grad Split sa udjelom od 39 posto Britanaca u dolascima i 29 posto u noćenjima, a slijedi ga Hvar sa udjelom od 13 posto u dolascima i 10 posto u noćenjima.

Split, Makarska, Hvar, Omiš, Baška Voda i Tučepi su i ove godine  najposjećenija turistička mjesta Splitsko – dalmatinske županije  koja bilježe porast broja noćenja u odnosu na prošlu godinu.

više: dalmatia.hr