Aktualno

Proslava blagdana Sv.Nikole Baškovođani slave dan svog zaštitnika!

Posjetite ovu sjajnu fjeru, i uživajte u autentičnom zrncu tradicije u izvornom mediteranskom ambijentu!

IMG_9350

Na blagdan svetog Nikole, mjesto se tradicionalno okiti tapetama, cvijećem i svijećama. Proslava svetog Nikole započinje ranom jutarnjom misom i procesijom kroz mjesto s kipom svoga zaštitnika.

Iako je jedna od najomiljenijih domaćih destinacija za udarnih ljetnih mjeseci, Baška Voda krije čari u kojima je najbolje uživati kada minu gužve i stignu zimski mjeseci. Aktivni odmor ondje je najatraktivniji u jesen i proljeće, a zimska događanja, tako i čuvena baškovoška fjera Sv. Nikole, su svakako dobar način za one koji bi željeli uživati u specifičnom primorskom ugođaju, upoznati duh mjesta i tradicionalne užance. 

06. prosinca slavi se Sveti Nikola, putnik, zaštitnik pomoraca, putnika i djece, zaštitnik Baške Vode. Tradicionalna proslava započeti će budnicom Općinske glazbe Baška Voda, nakon koje ide procesija s kipom zaštitnika od crkve Sv Nikole do centra mjesta, uz blagoslov brodova i Svetu misu uveličanu nastupom crkvenog zbora.

Fotografija Baška Voda.

SVEČEV KIP NOSILI SU KAPETANI

Kip Sv Nikole nekoć su nosili kapetani,a danas ga nose baškovođani obućeni u mornarske odore kako bi sačuvali tradiciju.

U Baškoj Vodi je 1998. upravo povodom blagdana Sv. Nikole postavljen brončani kip visine 2,5 m, a djelo je akademskog kipara Mladena Mikulina iz Velike Gorice. Uzdignutom rukom brončanoga kipa sv. Nikola blagoslivlja sve koji dolaze u Bašku Vodu.

Svečanost se nastavlja druženjem uz besplatnu zakusku poput ukusnog bakalara kojeg će i ove godine spremiti vrijedni članovi NK Uranije.

U večernjim satima povodom blagdana u caffe baru Bava uživajte u večeri NK Uranije uz muziku uživo-Roso band.

Program blagdanskih događanja:

Fotografija Općina Baška Voda.

Turistička zajednica Baška Voda

www.baskavoda.hr
info@baskavoda.hr

Facebook

Foto: Tz Baška Voda