Aktualno

Turistička ponuda Splitsko – dalmatinske županije predstavljena u Parizu i Amsterdamu

Francuski i nizozemski turisti zainteresirani su za dolazak u pred i posezoni, zanima ih kulturni turizam i eno-gastro ponuda

Turistički neimari dobro znaju kako u ovoj poslovnoj branši odmora nikada nema, pa ni onda kada nastupe mjeseci u kojima gro turističkog djelovanja padne u malo mirniju fazu. Upravo se u tim razdobljima događaju najbitnije stavke, prezentira se tržište, mogućnosti, ponuda, brojne akvizicije, te se dogovaraju suradnje koje će u konačnici polučiti dolaskom gostiju u što većem broju.  Upravo zato je izaslanstvo TZ Splitsko-dalmatinske županije, TZ grada Splita, te predstavnici HGK, GK Split provelo niz aktivnih sastanaka s turističkim djelatnicima u Amsterdamu i Parizu.

Splitsko – dalmatinska županija bilježi rast s francuskog tržišta 7% u dolascima i 8% u noćenjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine

Osnovni cilj susreta s francuskim i nizozemskim turističkim djelatnicima bio je predstaviti dodatne ponude ovoga kraja. Što je osobito bitno u slučaju francuskog tržišta, s kojeg se na  području Srednje Dalmacije bilježi rastući interes i povećani broj dolazaka. Brojke tome govore u prilog, u prvih deset mjeseci ove godine, gosti iz Francuske ostvarili gotovo 170 tisuća dolazaka i nešto više od 723 tisuće noćenja u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Riječ je povećanju od  7% u dolascima i 8% u noćenjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

FRANCUZI NA 4. MJESTU PO BROJU OSTVARENIH DOLAZAKA I NOĆENJA U SPLITU

Za sami Split pokazatelji su još i bolji – Francuzi su na visokom 4. mjestu prema broju ostvarenih dolazaka i noćenja u Splitu od siječnja do listopada ove godine. A uz to se i  bilježi povećanje od 12,5% u njihovim dolascima i čak 19% u noćenjima. Jednako je važna i činjenica da su francuski turisti velikim dijelom zainteresirani za posebne, selektivne oblike turizma, kulturni turizam, autohtonu eno-gastro ponudu, kao i za dolazak u periodima pred i posezone. Što upravo ide u prilog razvoja cjelogodišnjeg turizma u Hrvatskoj. 

To je dobar pravac koji je čelnike TZ i HGK- Komore Split na valu mudre, dobro promišljene strategije odveo na niz susreta s ciljem unapređivanja pozitivnog trenda dolazaka gostiju na ovo područje. U Parizu su, primjerice, skupu kojeg je pozdravio i otvorio  izvanredni i opunomoćeni hrvatski veleposlanik u Francuskoj Filip Vučak, nazočile brojne turističke agencije, hotelijeri i predstavnici medija. Među njima od dalmatinskog izaslanstva predstavnici više od dvadeset turističkih tvrtki, većinom putničkih agencija i hotela, među kojima su i neke od najvećih hrvatskih putničkih agencija. Njima je ovaj posjet omogućio  direktne poslovne razgovore sa 60-ak francuskih partnera.

SURADNJA S BOOKING.COM-om

-Prezentacija Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije u Amsterdamu je napravljena kako bi se dala podrška work shopu i sklapanju poslova, koji se dogodio između 30 njihovih agenata i naših 20 predstavnika agencija, hotelijera i ostalih subjekata. Nakon toga smo s agencijama išli u posjet Booking.comu. U Parizu smo imali sastanak sa 60 agenata, kojima smo kao predstavnici TZ županije i grada prezentirali našu turističku ponudu – navodi Joško Stella, predsjednik TZ Splitsko-dalmatinske županije.

 Ovaj vrlo važni projekt je sufinancirala TZ Splitsko – dalmatinska županija,  TZ grada Splita, uz  organizatorstvo komore HGK – Split. Najbitnija stavka u priči je, navodi Stella, uigrani partnerski odnos, odnosno odlična suradnja tri važna segmenta, TZ zajednice županije i grada, te Komore Split,  s intencijom i njegovog daljnjeg nastavljanja. Naravno s najvažnijim ciljem, u pomaganju našim poduzetnicima u što boljem predstavljanju na ino tržištu.

-Naš je osnovni cilj, a bio je to i rezime poslovnih susreta s važnim ljudima iz branše, kreiranje što kvalitetnijeg stupanja u poslovne kontakte, te razvijanju što boljih i kvalitetnijih odnosa sa stranima agencijama. A sve u svrhu prezentiranja svih naših proizvoda – pojasnio je Stella.

Zadovoljstvo tijekom susreta u Parizu nije krio ni predsjednik Strukovne grupacije putničkih agencija ŽK Split i vlasnik agencije Shuttle Dragan Kostadinović, rezimirajući kako su razgovori s francuskim agentima i poslovnim partnera bili vrlo kvalitetni i dinamični. Kako i ne bi, izaslanstvo je imalo vrlo praktičan način direktnih pregovora s nekima od najznačajnijih francuskih turoperatora.

Našli su se tu predstavnici TUI, Top of Travel, Karavel, NG Travel, Voyageur du monde. A uz njih i brojne specijalizirane i opće agencije poput Arts et Vie, La Ballaguerre, UCPA, CELT voyage. Događaju su također prisustvovali i vodeći B2B turistički mediji među kojima i najznačajniji TourMag i Echo Touristique.

Pored zrakoplovnih kompanija Croatia Airlines i Air France predstavila se i zračna kompanija Volote, koja svake godine uvodi brojne nove direktne letove iz Francuske. Upravo zahvaljujući njoj, Splitsko-dalmatinska županija odnedavno je dostupna stanovnicima Pariza nego i Lyona, Nantesa, Nice, Bordeauxa, Toulousea i Marseillesa.