Aktivni odmor

Planinarsko-turistička staza “Via Brattia”, novi je adut bračkog turizma i pravi izazov za pustolove u potrazi za jedinstvenim doživljajem otoka

Brač uskoro dobiva jedinstvenu planinarsko-turističku stazu

Čak 135 kilometara, povezanost gotovo čitavog otoka, rekreativni i kulturni aspekt, najveće atrakcije, ambijentalna mjesta, skrivene uvale – Via Brattia novi je adut bračkog turizma

Nova kružna planinarsko-turistička staza Brača u duljini 135 kilometara povezivat će 12 najatraktivnijih povijesnih lokacija i većinu pitoresknih mjesta ovog najvećeg srednjodalmatinskog otoka.

Via Brattia je izazov za rekreativce i planinare koji će na njoj skupljati pečate, ali i za prave pustolove u potrazi za novim doživljajem.

Uz crkvice sv. Spiridona nedaleko od Sutivana i sv. Martina iznad Bobovišća, atraktivnu Pustinju Blaca, dominikanski  samostan u Bolu i franjevački u Sumartinu, baziliku sv. Ivana, uvalu Lovrečina s ostacima bazilike sv. Lovre te Mirje iznad Postira, na najdužoj  bračkoj turističkoj stazi su i Zmajeva špilja iznad Murvice u kojoj su živjeli svećenici glagoljaši, Podsmrčevik – jedan od pet selačih zaseoka, Klesarska škola u Pučišćima i Muzej otoka Brača u Škripu.

Staza povezuje 12 iznimnih lokaliteta

Da biste na Via Brattiji vidjeli svih ovih 12 iznimnih lokaliteta trebate proći kroz većinu bračkih mjesta – od onih najpoznatijih turističkih središta poput Supetra, Milne i Bola, do ambijentalnih mjesta poput Mirca ili Ložišća, ali i najljepših uvala – Smrke, Farske, Rasotice i Lovrečine.

Osim toga, istraživanja su pokazala da je hodanje jedna od najraširenijih aktivnosti koja može biti zanimljiva i zabavna prakticira li se u prirodi, na brdskim terenima ili uz more.

Stoga je nova bračka staza idealna za sve ljubitelje hodanja – bez obzira je li riječ o laganoj šetnji, brzom ili nordijskom hodanju.

Privući će ljubitelje aktivnog odmora kojima je Brač jedna od omiljenih destinacija.

„Uz potporu svih jedinica lokalne samouprave otoka Brača i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, ova „okobračka“ staza zajednički je projekt svih turističkih zajednica našeg otoka te općina Pučišća i Nerežišća. Izrada zemljovida je pri samom kraju, a poslove markiranja preuzelo je bračko Planinarsko društvo Profunda. Po završetku markacije i tiskanja karte, Brač će konačno dobiti dugo sanjanu, prekrasnu planinarsko-turističku stazu. Pokret, učenje i sadržajnost, novi su turistički trendovi koji putnike obogaćuju neprocjenjivim iskustvom, a sunce i more, samo su bonus u ovoj priči“ ističe Ive Cvitanić, direktor TZ grada Supetra, jednog od najpoznatijih bračkih središta koje je početna i završne točka Via Brattije.

Više informacija: www.supetar.hr

Foto: Tz Supetar, Sanja Grgić Čurić