Aktivni odmor

Upustite se u pustolovinu i krenite stazom jednog od najvećih globetrottera svih vremena, Mate Svjetskog!

Mudri ljudi uvijek kažu kako za bijeg od stresa, za odmor tijela, treba otići u prirodu. U mir, tišinu, u ljepotu koja se krije čim se čovjek malo odmakne od gradske vreve.

Za tako nešto Vrgorski kraj je pravi izbor, sa svojom savršenom  prirodom,  kombinacijom ljepote i tišine brda, planina, rječica i polja.

Ovaj kraj, pravi je raj za zaljubljenike u avanturu na dva kotača i pješačenje.

RAJ ZA PUSTOLOVE

Vrgorske staze su prekrasne i dotiču se onog najljepšeg što ovaj kraj nudi. U gradu Vrgorcu postoje tri biciklističko – pješačke staze: Staza “Tri polja”, staza „Put Biokova“ i staza Mate Svjetskog.

Image result for mate svjetski

Posebni izazov za avanturiste predstavlja Staza Mate Svjetskog, Vrgorčanina koji je početkom 20. stoljeća u 19 godina neprekidnog putovanja samostalno otkrivao svijet prešavši pet kontinenata i 70 zemalja.

Image result for mate svjetski



Znate li tko je bio Mate Svjetski?
Mate Šimunović Svjetski (1900. -1969.) bio je jedan od najvećih pustolova svoga vremena, čovjek kojem se divio i američki predsjednik Harry Truman. Prevalilo je biciklom, pješke i malom jedrilicom 360 000 kilometara. Putovao je 19 godina i obišao 70 zemalja. Svo to vrijeme Mate je nosio u kožu uvezani dnevnik u koji su mu se upisali mnogi ugledni domaćini.

Image result for mate svjetski

O njemu su pisale tadašnje najuglednije novine svijeta kao što su New York Times, La Prensa, El Telegrafo,The Straits Times, Shangai Herald i druge. Kada mu se pred obalom Sumatre prevrnula mala jedrilica njegov pas Globus spasio mu je torbu od nepromočivog platna u kojoj su bili dnevnik i stotine negativa što ih je snimio na putovanju.

Fotografija Mate Šimunović Svjetski.

Iz sačuvanih se zapisa vidi kako mu danas nema ravnoga pustolova, a fotografije koje je snimio svjedoče o svijetu kakvog više nema.

DOKUMENTARAC, FESTIVAL I STAZA NJEMU U ČAST

Poznati putnik, alpinist i snimatelj Stipe Božić, napravio je dokumentarni film o najvećem svjetskom putniku svih vremena, Mati Šimunoviću.

Grad Vrgorac, Turistička zajednica grada Vrgorca uz potporu Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije, osmislili su biciklističko – pješačku stazu njemu u čast.
Ova iznimno zahtjevna planinska biciklistička cestovna staza duga 51 km vodi vas od Vrgorca put Prapatnica i Matinih rodnih Stilja iz kojih se otisnuo u svoju životnu avanturu.

Na Stiljima pogledajte jednu od najvećih nekropola stećaka, a onda uronite u dašak planine. Nakon zahtjevnog uspona, osvježite se planinskim zrakom na vidikovcu Milina zasida gdje s 920 metara nadmorske visine puca pogled na imotsko Modro i Crveno jezero. Time je završio 18 kilometarski naporni uspon, a kao nagrada slijedi 30-ak kilometara laganog spuštanja kroz obrađene dolce i proplanke Kozičkih Poljica te fantastičnih zabiokovskih vizura brda Šibenik i Mihovil. Nakon prolaska kroz selo Kozica staza se spaja s starom Napoleonovom cestom. Time ste zaokružili planinski dio Vrgorske krajine i ponovno stigli do Vrgorca.



U spomen na slavnog pustolova, jednom godišnje u kolovozu, organizira se Festival pustolova Mate Svjetski – godišnji susret putnika, putopisaca pustolova, avanturista i svih zaljubljenika u putovanja, koji u vrgorski kraj donosi dašak svjetskih putovanja i otkriva čari avantura.

Više informacija o stazi pronađite na stranici dalmatia-bike, a više o Mati Svjetskom na facebook stranici Turističke zajednice grada Vrgorca.

Foto: Tz grada Vrgorca