Aktualno

Čuveni “Didi” dobili svoju Milenijsku fotografiju

DIDI S KAMEŠNICE POSTALI DIO STRIKOMANOVOG MILENIJSKOG SVIJETA

Pokladni običaji cetinskog kraja jedinstveni su u Europi. Sinj i Cetinska krajina odavno plijene pažnju jedinstvenim i zanimljivim događanjima, ali smotra mačkara svakako spada u zasebnu kategoriju. Održava se svake godne u organizaciji Grada Sinja, Turističke zajednice grada Sinja i Krnjevalske udruge grada Sinja.

Ovogodišnju 6. smotru mačkara cetinskog kraja, ovjekovječio naš čuven fotograf i akademski snimatelj Šime Strikoman svojom 701. i 702. Milenijskom fotografijom na sinjskom hipodromu.

Za vrijeme maškara sve je izokrenuto, tako je i jedna fotografija “Dida” snimljena naopačke!

Trebalo se složiti baš onako kako je zamislio Šime Strikoman, a što ovoj veseloj, maškaranoj ekipi nije bilo lako. Uz veliki trud i angažman Turističke zajednice grada Sinja, sinjske mačkare dobile su svoju milenijsku fotografiju.

Rijetko tko se može pohvaliti bogatom karijerom kao Šime Strikoman koji ima više od 50 godina rada pred kamerom, a započeo je kao direktor fotografije u igranim filmovima. Osim što je autor Milenijske fotografije, radio je mnogobrojne projekte poput televizijskih drama i serija, dokumentarnih filmova, producirao je spotove i namjenske filmove te je pokrenuo poznati Vodički festival Žudija i Terru Croaticu. Strikomanov Milenijski katalog broji 702. fotografiju.

Impozantni Didi s Kamešnice najatraktivniji i najupečatljiviji dio su maškaranih običaja Cetinskog kraja.  Obučeni u staru odjeću s našivenim raznobojnim resama, na glavama nose ovčje mišine u visini do 1,5 m, a oko struka zvona.

Glasnom zvonjavom zvona svrću uroke sa stoke, a bukom i skakanjem simboliziraju borbu dobrih duhova sa zimom koju na taj način tjeraju. Koliko su dragocjeni, svjedoči i činjenica da se nalaze na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Čuveni “Didi” krase i naslovnicu ovogodišnjeg hrvatskog izdanja National Geographica.