Aktualno

Prvi put od samostalnosti Hrvatske- Njemački gosti najbrojniji u Splitsko – dalmatinskoj županiji! Razgovor s Joškom Stellom

Prezentacije na sajmovima su pomno planirane promidžbe, s ciljem pozicioniranja Srednje Dalmacije kao cjelogodišnje poželjne i nezamjenjive destinacije za odmor, zabavu i opuštanje.

U siječnju i prvim danima veljače, ekipa TZ Splitsko- dalmatinske županije predstavila se na sajmu u Stuttgartu, Bruxellesu Helsinkiju, Beču… Kraj siječnja dočekali su s newyorkškim i londonskim sajmom. Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije će u suradnji s turističkim zajednicama na svojem području tijekom veljače i ožujka 2020. godine nastupiti samostalno u Veroni i Berlinu te kao suizlagač u suradnji sa predstavništvima HTZ-a na sajmu u Munchenu.

NJEMCI NAJBROJNIJI

Po prvi puta od samostalnosti države njemački gosti zasjeli su na prvo mjesto. Prema podacima eVisitora, u 2019. godini, najveći priljev turista je s njemačkog tržišta. Na prvom su mjestu s 2,23 milijuna ostvarenih  noćenja,  od kojih je u  komercijalnom smještaju bilo 354.710.  Drugi su Poljaci s 303 tisuća dolazaka, slijede Britanci s 242 tisuće dolazaka, te Česi s 214 tisuća dolazaka.

Veljača donosi prepun raspored,  slijedi prezentacija u Londonu, bitan zbog gostiju koji dolaze u pred i posezoni. Tu je i sajam Vacances koji se održava od 6.-9.vejače u Bruxellesu, na kojem se očekuje 100 tisuća posjetitelja i oko 350 izlagača. Prošlogodišnji veliki interes posjetitelja ovog sajma dobar su znak da bi se broj belgijskih turista mogao povećati u ovoj godini.  Tu je dakako i sajam BIT u Milanu, jedan  od najznačajnijih svjetskih turističkih sajmova. Na njemu se očekuje preko 2 tisuće tvrtki i oko 60 tisuća posjetitelja. 

” Gostu treba znati prići, treba ga osvojiti ponudom, upoznati ga s onim zanimljivim, atraktivnim, vrijednim pažnje što ga na prostoru Srednje Dalmacije svakako čeka. Da bi se tako nešto postiglo, bitno je kontinuirano ulagati u kvalitetu i predstaviti se na najvažnijim turističkim sajmovima.”

Hot Spots: Što nas čeka u osvajanju ovogodišnjeg turističkog kolača, kako idu pripreme za sezonu, kakva je bila bilanca lanjske godine, pitamo direktora županijske TZ Joška Stellu?

Joško Stella: Predsezona je pred vratima pa je ovo vrijeme najintenzivnijih priprema, obrade tržišta i marketinških komunikacija te stalnih kontakata sa poslovnim partnerima u svijetu kako bismo prve goste dočekali spremni i sa što kvalitetnijom ponudom, usklađenom sa očekivanjima i traženjima naših gostiju. Pojačano zanimanje tržišta na kojima smo do sada prezentirali turističke potencijale Srednje Dalmacije, pokazuje da smo u nastojanjima za produženje sezone na najboljem putu. To se najbolje vidjelo na američkom tržištu gdje smo na turističkom sajmu u New Yorku svojom prezentacijom ponude i mogućnosti odmora i putovanja u Srednjoj Dalmaciji, privukli posebnu pozornost partnera i publike.

Hot Spots: Siječanj se finalizirao s newyorkškim sajmom,  na kojem se predstavilo 30.000 profesionalaca iz turističke branše. S kakvim se rezultatima na globalnom turističkom summitu predstavila naša županija?

Stella:  Newyorkški sajam je krovna točka  u lepezi turističkih manifestacija, na kojima se naša županija kontinuirano predstavlja. Naš odlični vjetar u leđa su naši rezultati. Pritom i  lanjski prosinac, već uvriježeni mjesec odmora i zabave, koji je u našu županiju doveo više od 32 tisuće gostiju. Ostvarili smo rast broja noćenja u komercijalnom smještaju, i postigli rezultat za sedam posto bolji u odnosu na prethodnu godinu.  To su podaci koji prisnažuju razmišljanje o našoj županiji kao kvalitetnoj destinaciji  za cjelogodišnji turizam. Moramo se pohvaliti kako je naša županija postala jedna od Amerikancima najznačajnijih destinacija za odmor. Odlični dojmovi koje smo prikupili, zorno prezentiraju podatke aktualnog turističkog barometra. Jako samo zadovoljni našom prezentacijom, te oduševljeni povratnom informacijom

Hot Spots: Reklo bi se da je to očekivani nastavak odličnog prošlogodišnjeg trenda…

Stella: Cijelu proteklu godinu smo i u turističkom prometu bilježili značajne poraste. Splitsko-dalmatinska županija je lanjsku godinu zaključila s 3,9 milijuna dolazaka u komercijalnom i nautičkom smještaju. I ukupno 19,7 milijuna noćenja. To je rezultat što budi ponos, i daje iskrene čestitke  svim turističkim djelatnicima županije.

Hot Spots: Najavili ste i veliku promociju u Munchenu i Berlinu

U siječnju je održana prezentacija u Stuttgartu, slijedi nastup u Munchenu i na najvažnijoj burzi putovanja u ITB sajmu u Berlinu. Turistički sajam f.re.e. u Munchenu je najveći i najposjećeniji sajam u Bavarskoj, izuzetno je  značajan za turizam naše županije jer su Bavarci naši brojni dugogodišnji gosti, ujedno je jedan od najznačajnijih sajmova putovanja i aktivnog odmora u Njemačkoj i Europi.
Zbog svega navedenog u suradnji s turističkim zajednicama na području Makarske rivijere zakupili smo prostor u sklopu štanda HTZ-a sa mjestom za poslovne razgovore turističkih gospodarskih subjekata sa područja županije.

DSC_1331

VELIKA PROMOCIJA SINJSKE ALKE

U Munchenu će za vrijeme sajma atraktivan nastup imati sinjski alkari, alkarski momci i Gradska glazba Sinj koji će 19. veljače prodefilirati centrom Münchena u funkciji promocije turizma Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatske u Bavarskoj. Idućeg dana 20. veljače će se alkari predstaviti posjetiteljima Sajma defileom kroz izložbene hale i na štandu gdje će predstaviti svoju tradiciju koju čuvaju više od 300 godina.

Turistička zajednica SDŽ po drugi put samostalno nastupa u Berlinu na sajmu. Na štandu veličine 52 metra četvorna bit će predstavljeni svi turistički klasteri županije sa info-pultom: Splitska rivijera, Makarska rivijera, Brač, Hvar, Vis i Dalmatinska zagora.

Na oba sajma će u organizaciji TZ županije biti priređena degustacija cocktaila Alkar i Srce Jadrana za poslovne partnere i novinare, te će uz turističke radnike sudjelovati i župan Blaženko Boban.
S obzirom na jedan od naših ključnih strateških ciljeva, a to je pozicioniranje Splitsko – dalmatinske kao kvalitetne cjelogodišnje turističke destinacije, vrlo nam je važan i segment avioprijevoza i dostupnosti destinacija. Veseli nas sve bolja povezanost Splita i njemačkih gradova.

Hot Spots: Zanimljivi su i rezultati eVisitora za 2019.godinu…

STELLA: Da, i tu bilježimo rast od 5 posto u odnosu na lani u dolascima, te 3 posto u noćenjima. Prema podacima eVisitor u 2019. godini, u Splitsko-dalmatinskoj županiji u komercijalnom i nautičkom smještaju bilo je i 3.904.296 turističkih dolazaka i 19.681.134 noćenja. Na prvom mjestu s 2,23 milijuna ostvarenih  noćenja u našoj županiji dominiraju njemački gosti,  kojih je u  komercijalnom smještaju bilo 354.710.  Drugi su Poljaci s 303 tisuća dolazaka, slijede Britanci s 242 tisuće dolazaka, te Česi s 214 tisuća dolazaka.

Hot Spots: Jeli stoji podatak da je svaki peti gost Hrvatske u komercijalnom smještaju noćio u Srednjoj Dalmaciji? Ali i onaj da se Split s obratom iz tranzitne u boravišnu destinaciju, pozicionirao kao aktualni šampion srednje dalmatinskog područja? 

 Stella: Stoje, uistinu smo postigli to da je svaki peti gost Hrvatske boravio u našoj županiji. Split je briljirao, šampion je gledano po stalnom rastu dolazaka i noćenja tijekom godine. Ali i dvoznamenkastim rastom turističkog prometa u prosincu. A uz njega su najposjećenija turistička mjesta Splitsko – dalmatinske županije u 2019. godini bila  Makarska, Hvar, Omiš, Baška Voda, Seget i Tučepi.  Na području ove županije najveći udio u noćenjima imala je Splitska rivijera, a slijedi je Makarska. Posebno je važno da je naša županija po rastu turističkog prometa u izvansezonskim mjesecima, među najboljima u zemlji. Na tom planu bilježimo stalan rast turističkih dolazaka od ožujka pa do kraja prosinca. 

Hot Spots: Kontinuiranost rezultata i njihov rast svakako treba povezati i s promišljenom marketinškom strategijom, koja se utvrđuje već s kalendarskim početkom godine. Newyorkški sajam je kruna na globalnoj razini, no tu su i brojna druga iznimno važna turistička okupljanja.

Stella: Dobri rezultati su prije svega obveza za nove iskorake i ulaganja u povećanje kvalitete usluge i smještaja. Oni nas obvezuju u planiranju niza aktivnosti,  jačanju intenziteta priprema i realizaciji niza poslova koji startaju već u siječnju. Najavljena ulaganja u smještajne kapacitete i turističku infrastrukturu za sezonu 2020. godine, prate i naše marketinške aktivnosti. I u ovom su razdoblju one ključne. Zato nam je siječanjski planer prepun događanja, a prate ga i brojna  u narednom mjesecu.  

Hot Spots: Svakom turističkom djelatniku najvažnija je vox populi poruka. Glas naroda, u ovom slučaju kritika klijenta govori više od svega, a neki od vrlo zanimljivih odgovora stižu putem ocjenjivanja preko –  tajni gost platforme. Kakve ocjene dobivaju  hoteli i ugostiteljski objekti naše županije?

Stella: Kroz istraživanja agencija ‘Heraklea’ tajni gosti su proteklog ljeta i u našoj županiji testirali ljubaznost, gostoljubivost i susretljivost profesionalaca u  hotelima i ugostiteljskim objektima. Posebna se pažnja obratila na uslugu telefonske rezervacije, osoblja recepcije, soba, hotelskih prostora i pansionskog doručka u hotelskom restoranu. U hotelskoj uslužnosti i poštovanju standarda usluge, hoteli su od sto prikupili 89 posto bodova. Tako je i njihova prosječna ocjena odlična.  Čak 39 ugostiteljskih objekata je dobilo odlične prosječne ocjene. A neki su se pritom odličnošću i izdvojili, kao što su restorani “Kogo” u Hvaru, “Belveder” u Bolu, “Zrno Soli” u Splitu, te “Apinelo” u Supetru. Rezultati su to s kojima smo iznimno zadovoljni, a što pokazuju i prostora za još bolju kvalitetu usluge. 

Croatia Hot Spots magazine