Gastro

Supetar domaćin 22. Noćnjaka: Ako je uje onda je s Brača!

Više od milijun stabala maslina, Muzej maslinovog ulja u Škripu, Svjetsko prvenstvo u branju maslina u Postirima, prva Uljarska zadruga Dalmacije iz 1899. u Povljima, pješačka staza Maslinovi puti u okolici Supetra – Brač s pravom zovu otokom maslina

Supetar na Braču ovogodišnji je domaćin 22. Noćnjaka, međunarodne manifestacije maslinara i uljara, koja će se od 19. do 22. ožujka održati u sklopu hotelskog naselja Waterman Svpetrvs Resort. Ova tradicionalna manifestacija, koju organizira Zadružni savez Dalmacije, treći put stiže u koljevku maslinarstva – na otok Brač.

Brojni izlagači i zaljubljenici u maslinovo ulje u Supetru će tri dana uživati u brojnim prezentacijama i degustacijama, a tradicionalno će se dodijeliti nagrade šampionima kvalitete i to u dvije kategorije – ulja u rinfuzi i pakovine u sklopu kojih se ocjenjuje i ambalaža.

Brač – najveće maslinarsko područje u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je oko 18 tisuća hektara zemljišta zasađeno maslinama, od čega gotovo 30 posto otpada na Splitsko-dalmatinsku županiju. Brač sa svojih impresivnih milijun stabala maslina, od kojih se obrađuje više od 500 tisuća, naše je najveće maslinarsko područje s maslinovim uljima svjetske kvalitete.

„Prema podacima iz Razvojne strategije Lokalne akcijske grupe Brač, maslina se uzgaja na 1.883,22 hektara poljoprivrednog zemljišta, što čini dvije trećine svih poljoprivrednih kultura na otoku. Najzastupljenija sorta je oblica. Osnovna karakteristika kojoj Oblica može zahvaliti tako veliku raširenost  na otoku Braču je njena otpornost na sušu, vjetrove i niske temperature pa je pogodna za uzgoj i na škrtijim, plitkim i kamenitim tlima. Danas je sedam suvremenih postrojenja za preradu maslina na otoku koja omogućuju što bržu preradu ubranog ploda u ulje kako bi se ostvarila vrhunska kvaliteta proizvoda“, kaže Tija Mlinac, direktorica PZ Supetar i dodaje kako će uskoro Ministarstvo poljoprivrede zatražiti oznaku izvornosti za Bračko maslinovo ulje na razini EU.

Turisti vole šetnje bračkim maslinicima, ali i berbu maslina

Pretpostavlja se da su masline na Braču zasadili još stari Grci. Zanimljivo je da u 16. stoljeću nije bilo pitomih, nego samo divljih nasada, pa su vlasti donijele dekret prema kojem se svatko tko je uništio drvo masline kažnjavao izgonom s Brača na čak deset godina, a već u 18. stoljeću na otoku se proizvodilo 800 vagona ulja, više nego u ostatku Dalmacije.

„O suživotu s maslinom danas svjedoči i šest kilometara duga pješačka staza Maslinovi puti – koja počinje i završava u mjestu Mirca u blizini Supetra. Staza je kružnog oblika, vodi kroz pitoreskne mrčanske maslinike do Prihoda, starog sustava za navodnjavanje. U Škripu je smješten prekrasan Muzej maslinovog ulja obitelji Cukrov, a Postira su  domaćin Svjetskog prvenstva u branju maslina koje na ovaj otok u listopadu dovede brojne goste.

Maslinovo ulje i autohtona otočka gastronomija sve su češći motivi dolaska turista na naše prekrasan otok, posebno u pred i posezoni. Uz suvenir od bračkog kamena, bračko maslinovo ulje je zaista nešto što s našeg otoka morate ponijeti svojim kućama“, ističe Ive Cvitanić, direktor TZ grada Supetra. 



Više informacija: https://www.supetar.hr/hr/kljuc-aktivnog-odmora/pjesacke-staze/maslinovi-puti/

Foto: Tz Supetar, Tz Postira
Autor: Ana Bedalov, Sanja Grgić Curić