Aktivni odmor

Pet razloga zašto je Srednja Dalmacija idealna destinacija za zaljubljene!

Možda ste zaljubljeni, tek ušli u brak ili to uskoro namjeravate učiniti? A možda ste u potrazi za ljubavi svoga života? Tada svakako morate posjetiti Srednju Dalmacije… idealnu destinaciju za zaljubljene ili one koji će to tek postati.



Proljeće je najljepše vrijeme u godini ukoliko vas zanima aktivni odmor i obilazak kulturnih znamenitosti. Odvojite vikend za sebe i krenite u nezaboravnu avanturu. Sigurno se pitate što je to toliko čarobno u Srednjoj Dalmaciji da je posjećuju gosti iz cijelog svijeta, zašto je omiljeno ljetovalište poznatih i slavnih.

Slikovni rezultat za tvrdalj

Donosimo pet razloga zbog čega morate posjetiti Srednju Dalmaciju u periodu predezone, jer je upravo zbog njih idealno odredište za zaljubljene…

Related image
  1. Magične utvrde – omiljeni kissing spotovi Splitsko – dalmatinske županije

Možete li zamisliti da šetate ulicama i područjima kojima su prolazili ljudi u antičko doba? Osjetiti duh povijesti, vjerovanja, načina života i kulture tih drevnih naroda. Područje današnje Splitsko-dalmatinske županije bilo je zanimljivo ljudima još od davnina, a današnje sačuvane utvrde svjedočanstvo su prošlih vremena.

Image result for prozor vrlika

To je sedam povijesnih utvrda Splitsko-dalmatinske županije koje su nakon mnogo godina probuđene iz sna….vidikovci s kojih se pruža predivan pogled na okolicu…

Bilo da se penjete do kliške utvrde, obilazite atrakcije antičkog grada Salone ili dolazite do tvrđave Prozor u Vrlici, Nutjaku u Trilju, Kamičaku u Sinju ili Topani u Imotskom vratit ćete se u prošlost i na trenutak osjetiti kako su nekada tamo živjeli narodi. Svratite i do Gradine u Vrgorcu čime će se zaokružiti kulturno-povijesna ponuda Dalmatinske zagore.

Slikovni rezultat za martinis marchi

2. Romantični dvorci

10 kaštelanskih dvoraca, dvorac Martinis Marchi na Šolti, Hektorovićev Tvrdalj u Starom Gradu na Hvaru.. bajkovita su strana Srednje Dalmacije. Dvorce Srednje Dalmacije gosti posjećuju radi fascinantne povijesne arhitekture.

Slikovni rezultat za martinis marchi

Posebno ćemo istaknuti Kaštela – na području sedam mjesta postoji čak deset intrigantnih dvoraca, a njihov obilazak pješke ili biciklom uz morsku obalu sjajna je tematska (avan)tura! Za jednog od njih veže se poznata ljubavna priča nalik na onu svjetski proslavljenu o Romeu i Juliji

3. Povratak u renesansu i barok uz najljepšu ljubavnu priču iz Kaštela

Srednja Dalmacija ima svoje Romea i Juliju. Simpatičan grad od sedan Kaštela svake godine u kolovozu, nizom prigodnih priredbi slave svoje prave pravcate Romea i Juliju, a nađete li se ondje, očekuje vas široka paleta aktivnosti kojima ćete ovo šarmantno mjesto upoznati do u dušu!  

Cilj manifestacije je kroz kulturno povijesnu baštinu i legendu o Miljenku i Dobrili brendirati grad Kaštela kao grad Miljenka i Dobrile – grad zaljubljenih.  Miljenko i Dobrila osvojili su srca domaće i strane publike.

4. Dah će vam zastati od pogleda na plaže Srednje Dalmacije

Naša čipkasta obala prebogata je bisernim plažama sa kristalno čistom vodom, čija ljepota naprosto – ostavlja bez daha!

Nećemo pogriješiti ako kažemo da se od Omiša u pravcu Makarske redaju biseri, mala mjesta poput Brela, Baške Vode, pa sve do Gradaca, kroz put dug 60 kilometara, u svakom trenutku prepun lokacija za ljetna uživanja ali i proljetne šetnje. 

Plaža Nikolina

Makarska rivijera pruža  savršena mjesta za kupanje, neka doslovce u centru gradova, koja se nadovezuju jedno do drugoga. I žive ponekad u savršenoj ljetnoj gužvi, ponekad u tihoj osami za ljude željne romantike i posvemašnjeg mira. Okupajte se u kristalno plavom moru, fotografirajte oblutke, prošetajte gustom borovom šumom, a kada ogladnite sjednite u restoran  u kojem se u ugodnom ambijentu mediteranskog okruženja nude lokalni gastronomski specijaliteti, ali i internacionalna jela te osvježavajući napitci i kokteli.

Slikovni rezultat za zagora hot spots

5. Aktivni odmor u Dalmatinskoj Zagori


Dalmatinska zagora nudi novu dimenziju aktivnog odmora. Dalmatinska zagora u posljednje vrijeme otkriva se kao neistražena terra incognita, karta s blagom koja vrvi oznakama x – toliko je skrivenih škrinja s dragocjenostima koje se bez zadrške prosipaju pred posjetiteljima.

Jedino što Zagora nema – more – nadoknađeno je nebrojenim prirodnim i kulturnim znamenitostima, suvremenim i povijesnim manifestacijama neizostavno začinjenim kapljicama vina dozrela pod vrelim krškim suncem i najukusnijim zalogajima tradicionalne kuhinje, kakve nema, odgovorno tvrdimo, nigdje na svijetu. Biciklizam, rafting, trekking, jahanje, kanu safari…samo je dio mogućnosti aktivnog odmora koje pruža Dalmatinska Zagora.

Dođi, zaljubi se u Srednju Dalmaciju i provedi nezaboravne trenutke…

Više: dalmatia.hr