Aktualno

Pogodak u sridu! Sinjski Alkari osvojili München!

Mimohod sinjskih Alkara u Münchenu izazvao je veliko zanimanje publike i medija

Predstavljanje Sinjske Alke u Münchenu organizirano je od strane Hrvatske turističke zajednice i predstavništva HTZ-a u Münchenu u okviru nastupa na poznatom međunarodnom sajmu turizma f.re.e. i predstavljanja bogate hrvatske kulturne baštine.

Ponosni Alkari praćeni zvucima sinjskih glazbara hodali su kroz središte grada od trga Karslplatz prema Odeonsplatzu i do samog Marienplatza.

U povorci je bilo trideset alkara i alkarskih momaka te još toliko članova limene glazbe iz Sinja. Brojni mediji i tisuće prolaznika, duž cijelog trga pratili su i srdačno dočekivali povorku.

Posebno su Alkarima bili oduševljeni mnogobrojni Hrvati u Münchenu koji su ih s ponosom prepoznali i slikali se s njima ispred crkve Sv. Mihaela.

– Danas je grad Sinj dobio izvrsnu priliku da se na sajmu turizma u Münchenu predstavi  s Alkarima i Gradskom glazbom. Grad Sinj privlači turiste bogatom gastronomijom, kulturom, te raznim oblicima avanturističkog turizma…Ovim predstavljanjem pokazali smo svijetu koliko je zanimljivo posjetiti grad Sinj, cijeli Cetinski kraj ali i cijelu Hrvatsku jer predstavljanje Sinjske Alke je zapravo predstavljanje nacionalnog identiteta Republike Hrvatske,  tradicija koja traje 305 godina. Grad Sinj je od davnina raskrižje mnogih civilizacija koje su ostavile svoje tragove u prostoru i običajima ovoga kraja. Iskorisitili smo danas prilku da pozovemo sve ljude da su dobrodošli u grad Sinj, medije da prenesu poruku, da posjete i obiđu Dalmatinsku Zagoru, otkriju bogatstvo ljepota koje se krije na tako malom prostoru, te se vrate svojim domovima sa nezaboravnim doživljajem- istaknula je gradonačelnica grada Sinja Kristina Križanac.

Nakon mimohoda kroz središte grada, generalni konzul Vladimir Duvnjak poveo je Alkare, predvođene gradonačelnicom grada Sinja, Kristinom Križanac i glavnim tajnikom Viteškog alkarskog društva Ivanom Nasićem, u pratnji direktora Hrvatske turističke zajednice Kristijana Staničića i direktorice ureda Hrvatske turističke centrale u Münchenu, Nere Miličić u Vijećnicu grada Münchena gdje ih je primila dr. Evelyne Menges, gradska vijećnica i zamjenica predsjednika gradske frakcije CSU-a u Gradskom vijeću.

alkari munchen

– Mimohod Alkara i sinjske gradske glazbe u Münchenu izazvao je veliko zanimanje i domaćih i stranaca, te će značajno doprinijeti promociji Hrvatske u Bavarskoj u vrijeme njihova najvećeg turističkog sajma FREE koji je upravo danas započeo. Nijemci su nama najbrojniji gosti, a reakcije publike najbolje su govorile koliko je vrijedna ovakva promocija, jer je Alka na popisu UNESCO-a kao svjetska nematerijalna kulturna baština i naše najvrijednije kulturno bogatstvo. Ovo je najbolja najava sutrašnjeg hrvatskog turističkog predstavljanja na sajmu na kojem se predstavlja i Srednja Dalmacija. Ovaj sajam izuzetno  je značajan za turizam naše županije jer su Bavarci naši brojni dugogodišnji gosti. sajam f.r.e.e najveći je i najposjećeniji turistički sajam u Bavarskoj, te je ujedno jedan od najznačajnijih sajmova putovanja i aktivnog odmora u Njemačkoj i Europi.  – kazao nam je Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije.

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije je u suradnji s turističkim zajednicama na području Makarske rivijere zakupila prostor u sklopu štanda HTZ-a sa mjestom za poslovne razgovore turističkih gospodarskih subjekata sa područja županije.

20. veljače, Alkari su se predstavili posjetiteljima Sajma defileom kroz izložbene hale i na štandu gdje su predstavili tradicionalnu vitešku igru i nematerijalnu kulturnu baštinu kojom se Sinjani ponose te svoju tradiciju čuvaju više od 300 godina.

Prva dva dana sajma je u organizaciji TZ županije na štandu HTZ-a priređena degustacija cocktaila Alkar i Srce Jadrana za poslovne partnere i novinare.

– Iznimno smo ponosni što smo u godini kada Hrvatska predsjeda Europskom unijom imali priliku predstaviti Grad Sinj i našu nematerijalnu kulturnu baštinu zaštićenu UNESCO-om i pokazati naše najveće turističke potencijale. Ponosni smo na naše Alkare, alkarske momke i Gradsku glazbu Sinj i njihovo predstavljanje na sajmu i defile centrom Münchena. Predstavili smo se i na samom ulazu u sajam, te na glavnom štandu HTZ- koji je pored ostalih prirodnih i kulturnih ljepota Lijepe Naše bio u znaku grada Sinja, Dalmatinske Zagore i Splitsko dalmatinske županije.  Zahvaljujemo se gđi Neri Miličić iz HTZ- ova predstavnistva u Münchenu koja je pokrenula inicijativu za predstavljanjem Alke u Münchenu, Viteško- alkarskom društvu, Gradskoj glazbi Sinj i Turističkoj zajednici Splitsko – dalmatinske županije – kazala nam je direktorica Turističke zajednice grada Sinja Monika Vrgoč

alkari munchen

Bila je to najbolja najava hrvatskog turističkog predstavljanja u dijelu Njemačke iz kojega godišnje dođe gotovo polovica svih Nijemaca, 1,5 milijun.

Foto: cronews, Nediljko Miličić