Aktualno

Posjetite Međunarodni riječki karneval! Tisuće maski na nedjeljnom velikom finalu maštovitosti i orginalnosti!

Međunarodna karnevalska povorka kruna je karnevalskih svečanosti na Kvarneru, pa i šire. Natjecanje u maštovitosti, duhovitosti i originalnosti, vatromet boja i oblika, rezultira paradom stotine alegorijskih kola, tisuća maski i nemjerljivog broja gledatelja iz zemlje i inozemstva.

Riječki karneval prvi put je održan 1982. godine te je u najboljem je svjetlu nastavio višestoljetnu tradiciju maškaranja u primorskim krajevima Hrvatske i uzdignuo Grad na Rječini među najznačajnije europske karnevalske gradove.

Kada su te godine riječkim Korzom prošetale tri maškarane grupe (karnevalska grupa “Lako ćemo”, “Pehinarski feštari” i “Halubajski zvončari”), nitko nije ni slutio kakav će razmjer tijekom godina poprimiti sad već tradicionalni Međunarodni riječki karneval, u sklopu kojeg je Međunarodna karnevalska povorka samo jedna od programa ove značajne manifestacije, i koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj sudionika i publike iz zemlje i inozemstva.

Riječki karneval ne samo da čuva tradiciju, već je i stvara, kroz nove doživljaje, nove fešte, nove maske i nova vremena. Nigdje na svijetu nećete doživjeti ovako osebujan spoj europskog građanskog karnevala temeljenog na povijesnim i kulturnim običajima i elementima folklora i mitologije pa stoga, budite što želite, dođite na Riječki karneval!

Riječki karneval se teško može opisati ili u potpunosti dočarati fotografijama ili televizijskim prijenosom. Riječki karneval treba doživjeti i proživjeti! Zato vas sve pozivamo u Rijeku na karneval – gdje uvijek možete biti ono što želite!

Foto i više: www.rijecki-karneval.hr