Aktivni odmor

Predstavljen kulturno – turistički vodič „Podvodna baština Splitsko- dalmatinske županije” vodič za ekskluzivni turizam

U kulturno-turističkom vodiču podvodne baštine Splitsko-dalmatinske županije prezentirano je 28 podvodnih lokaliteta te tri muzejske zbirke sa podvodnim arheološkim nalazima.  Ovaj vodič poticaj je za daljnji rad i očuvanje i zaštitu mora kao našeg najvažnijeg prirodnog resursa.

Dana 13. veljače  2020. u 12 sati u dvorani Splitsko-dalmatinske županije, Splitsko-dalmatinska županija na čelu sa županom  Blaženkom Bobanom upriličili su predstavljanje kulturno-turističkog vodiča „Podvodna baština Splitsko- dalmatinske županije“.

Uz župana, na predstavljanju su nazočili pročelnik Upravnog odijela za turizam i pomorstvo SDŽ Stipe Čogelja i direktor Turističke zajednice SDŽ Joško Stella, autori: arheolozi Saša Denegri i Silva Kukoč te arheologinja i povjesničarka umjetnosti Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu Tea Katunarić  Kirjakov.

Riječ je o projektu kojeg je u okviru Natječaja za financiranje projekata iz programa razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine na području Splitsko-dalmatinske županije u 2019. godini, financirala Splitsko-dalmatinska županija, a prvi je takve vrste u Hrvatskoj. Vodič se izdaje na hrvatskom i engleskom jeziku. Odabrani podvodni lokaliteti odnose se na razdoblje od antike do novog doba.



Arheološki, ili često nazivan i arheološko – povijesni turizam, svojevrsni je pečat glavnom razvoju turizma u preko 70% destinacija na svjetkoj razini. Prostor Srednje Dalmacije smatra se okosnicom hrvatskog kulturno – povijesnog naslijeđa.

Na tragu razvoja selektivnih oblika turizma Splitsko – dalmatinska županija postavila je za prioritet osmišljavanje i provedbu projekata arheološko – povijesnog turizma. Jedan od tih projekata je Kulturno turistički vodič “Podvodna baština Splitsko – dalmatinske županije”, čime se emitivnim tržištima želi približiti i ovaj segment baštine na nivou prezentacije destinacije – Srednje Dalmacije.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je IMG_8554-768x1024.jpg

– Koristim prilku zahvaliti svima koji su sudjelovali u izradi jedinstvenog i prvog ovakvog vodiča na području republike Hrvatske, autorima vodiča, kao i službama županije koji su napravili nešto izuzetno vrijedno i kvalitetno. Uz turizam, ovaj vodič služiti će kao zaštita tih prekrasnih lokaliteta. U tu svrhu podvodna baština naše županije ističe se kao dodatak vrijednosti naše turističke ponude. Turizam u našoj županiji počiva na tri temelja, sunce i more, arheološka baština i povijesno naslijeđe, i treći gastro ponuda i gostoprimstvo. Drugi stup su nam ostavili naši preci, na tako malo prostoru nailazimo na preko 200 podvodnih arheoloških lokaliteta za turizam ekstra klase. Zbog takve vrijednosti, nastavit ćemo s istraživanjima. Predstavljanjem ovog vodiča nudimo nešto što bi trebalo biti prepoznatljivo i to onoj klijenteli kojatraži kvalitetu ispred kvantitete, a njihov financijski potencijal je izniman. Kroz predstavljeni vodič, navedeni su gotovo svi lokaliteti naše županije sa svim uputama na kojoj dubini se nalaze i što je dozvoljeno na tim lokacijama raditi. Vjerujem da će i preko Turističke zajednice Splitsko dalmatinske županije sa ovim lokacijama biti upoznati i svi oni turisti koji organizirano žele razgledati ove lokalitete – rekao je župan Blaženko Boban


– Županija Splitsko – dalmatinska predvodnik je među hrvatskim županijama upravo na projektima arheloško – povijesnog turizma kroz oživljavanje povijesne baštine. Navest ću samo neke od njih: Interpretacijski centar arheološkog lokaliteta Tilurium i rekonstrukcija rimske vojne spavaonice – projekt eksperimentalne arheologije na području naselja Gardun, Rimske ceste Srednje Dalmacije – ceste koje život znače, Sakralna baština otoka Brača, Regnum Croatorum – prezentacia starohrvatskih lokaliteta i maritimne baštine iz ranog srednjeg vijeka, usporedno sa time provodi osmišljavanje projekta oživljene povijesti, Viški boj… Spomenuo bi suradnju sa Arheološkim muzejom u Zagrebu na prezentaciji arheološke baštine Srednje Dalmacije i projekata arheološkog turizma Splitsko – dalmatinske županije u Zagrebu kroz tematske izložbe. Ove godine, predviđena je izložba UNESCO lokaliteti na području Srednje Dalmacije sa naglaskom na prezentaciju Starogradskog polja – kazao je Joško Stella.

– Kulturni turizam je perjanica hrvatskog turizma. Priloženi vodič nije samo osvrt na baštinu koju more stoljećima krije, već i sukladno tome poticaj za njegovo za daljnje očuvanje kao našeg najvažnijeg prirodnog resursa. U tom kontekstu načela održivog turizma odrednica su sveukupnog promišljanja turizma na području Splitsko – dalmatinske županije. Prošle godine Splitsko – dalmatiska županija izdvojila je miljun kuna za 30ak projekata arheološko – povijesnog turizma, tako će biti i ove godine. Trudimo se i radimo kako bi ovakvi projekti privukli turiste u predsezoni i posezoni – kazao je Stipe Čogelja

28 podvodnih lokaliteta i tri muzejske zbirke sa podvodnim arheološkim nalazima

Vodič je koncipiran na način da je akvatorij Splitsko-dalmatinske županije podijeljen na pet geografskih područja: akvatorij Splita i Kaštelanski zaljev, akvatorij otoka Brača, Šolte, Hvara, Visa i Palagruže. Obuhvaćeno je razdoblje od prapovijesti do drugog svjetskog rata. U vodiču je odabrano, 28 najreprezentativnijih podvodnih lokaliteta te tri muzejske zbirke.

Posebna pozornost posvećena je Viškoj bitci – najznačajnijoj pomorskoj bitci na Jadranu

Svi lokaliteti približno su označeni na kartama, bojama koje označavaju različite dubine nalazišta. Posebna pozornost posvećena je Viškoj bitci – najznačajnijoj pomorkoj bitci na Jadranu Posebno su istaknute olupine brodova koje su sudjelovale u bitci kao jedne od najznačajnijih podvodnih nalaza na Jadranu.  Tijekom izrade vodiča vodilo se računa da u njemu budu zastupljene različite vrste kulturnih dobara iz svih povijesnih razdoblja, pokrivajući pritom cijeli akvatorij županije.

Hot Spots