Aktivni odmor

Prijavite se na 1. Brač Groove trail, uronite u adrenalinsku turu prepunu brojnih iznenađenja!

Još jedna  poslastica stiže s otoka Brača, ovoga puta u obliku Brač Groove traila koji će se u svom prvom izdanju održati 23.svibnja na lokacijama grad Supetar i selo Gažul.

Organizatori navode kako je to prava poslastica, jer će se svim sudionicima osim uživanja u sportskoj aktivnosti ponuditi i ulazak u srce brižno očuvane otočke prirode. Prvi Brač Groove trail ima tri kategorije i koncepta, light verziju od 7 kilometara, Active od 14 i Challenger od 24, a zajednička im je početna i ciljna točka Gažul. Prijave su započele, a oni koji se priključe  doživjet će nevjerojatno iskustvo.

Čeka ih ono već od samog starta, od Gažula, malog i dobro očuvanog pastirskog sela koje se nalazi na Vidovoj gori. To je jedna od otočkih atrakcija na koju domaći radi vode svoje goste. Sudionici utrke će uz posjet tradicionalnom selu imati prigodu kušati neke od izvornih bračkih delikatesa.

Tijekom boravka na Braču sudionici mogu posjetiti i prekrasnu otočku lokaciju Vidovu goru, s čijeg se vrha pruža nevjerojatan pogled na cijeli otok, Bol i njegovu plažu Zlatni rat u podnožju planine. Ali i nisku otoka, počevši od susjednog Hvara koji se kao na dlanu pruža s ovog vidikovca.

I to je tek početak, dolazak na Brač je  prigoda za odabir neke od zanimljivih turističkih tura. Tko se odluči za istok imat će mogućnost posjetiti Sumartin, Povlja i Selca. Selca s njegovom prekrasnom arhitekturom, mnoštvom spomenika i kipova koje su radili majstori klesari potekli iz ovoga kraja.

Svibanj već zove na kupanje, a u odabiru uvala s kristalno čistim morem, sudionici traila mogu skoknuti i do jedne od najljepših plaža svijeta, Zlatnog rata u Bolu na Braču. Tu su i Postira, s obalnom šetnicom punom malih ugodnih mjesta za kavicu i odmor.

Slikovni rezultat za dol hotspots

I predivno staro selo Dol, sa zaštićenom arhitekturom. Biti na Braču, a ne posjetiti Pustinju Blacu, stari redovnički, fantastično očuvani samostan, znači propustiti nezaboravno iskustvo. Pustinja Blaca se nalazi u blizini trail ture, tako da svaki sudionik ima prigodu još malo protegnuti sportske noge, i uživati u vidikovcu koji izgleda kao jedna od najljepših filmskih vizura.

Slikovni rezultat za pustinja blaca

Mnogi će možda poželjeti vidjeti i kapetanske rute, i za tako nešto ih čeka Milna, a s njom i prediva mala mjesta koja se brzo i lako mogu posjetiti u slobodnom vremenu Brač Groove traila.

DCIM\100MEDIA\DJI_0158.JPG

Trka starta u selu Gažul na Vidovoj gori, a nakon odabrane rute, vraća se u ishodišno mjesto. Njeni su organizatori TZG Supetar, TZO Postira i Treking liga, koji će pobjednike prvog izdanja proglasiti na novoj rivi na Vlačici u Supetru, bračkoj metropoli.

Prvu Brač Groove trail trajat će tri dana, sva tri prepuna aktivnosti. Petak donosi registraciju i upoznavanje, subota okupljanje pred planinarskoj kućici u Gažulu, te utrke u zadanim kategorijama. A nedjelja dan prepun izleta, dar organizatora  sudionicima traila. Između ostalog nudi se kulturni đir ‘Dan s Rendićem’, vođeni izlet po Supetru uz darovnu organizaciju TZG Supetra.

Slikovni rezultat za dan s rendićem

Riječ je o iznimno zanimljivom gradskom izletu punom  priča nadovezanih uz velikog supetarskog kipara Rendića. I povezanih uz gradske točke koje se vežu uz njegov život i rad.   Druga zanimljiva tura za sudionike je ona koju organizira TZO Postira, a cilj joj je izlet u Eko-etno selo Dol. Riječ je o zaštićenom lokalitetu sa sačuvanom  tradicionalnom arhitekturom uklopljenom u prirodu i stijenje posebnog oblika i boje. Domaći ga zovu hrapoćuša, po čemu je ime dobila i znamenita dolska torta u koju ide kilogram oraha.

Slikovni rezultat za dol hotspots

A uz trail, kupanje sunčanje, izlete, druženja, upoznavanje ljepota otoka Brača, sudionici će imati prigodu kušati i još neke bračke atrakcije. Između ostalog nadaleko hvaljeno maslinovo ulje i brojne autohtone proizvode bez kojih nitko s ovoga otoka ne smije otići kući.  Brač Groove trail kreće, uronite u adrenalinsku turu prepunu brojnih iznenađenja. 

Link za prijavu na utrku

Informacije o stazi: outdoor.hr/brac

supetar.hr

Foto: Tz Supetar