Gastro

Ston – posjetite riznicu povijesti i tradicije, netaknute prirode i vrhunske gastronomije

Malo je gradova na Zemlji koji se mogu pohvaliti obrambenim fortifikacijama kakve ima Ston. Spektakularne 5500 metara duge Stonske zidine koje se pružaju do susjednog Malog Stona, najveći su graditeljski zahvat izvan nekadašnje Dubrovačke Republike, i druge su po veličini na svijetu nakon Velikog kineskog zida.

Nekadašnja vojno-obrambena funkcija danas je zamijenjena  turističkom namjenom koja privlači  ogromni broj turista iz cijelog svijeta. Mnogi Stonu tepaju kako je Dubrovnik u malome, misleći na njegove kule, bedeme,  geometrijsku pravilnu gradsku jezgru s ulicama koje se sijeku pod pravim kutovima. I spajaju na kamenoj Pjaci na kojoj se odvija stonski život. Današnji je Ston turistička atrakcija, povijesno središte, gastronomski i enološki centar i mjesto za cjelogodišnji odmor.

Zidine su uvijek prva poveznica, kao spomen na burnu povijest žitelja, koji su u doba Dubrovačke Republike s njih na  neprijatelja bacali vrelo ulje i vodu, junački čuvajući teritorij od neprijatelja. Može ih se proći na više načina, primjerice, 40-ak minuta dugom šetnjom od Stona do Malog Stona, te na povratku šetnicom koja ide paralelno uz prometnicu.

Druga je važna atrakcija stonska Solana, smještena u dubini zaljeva, s pogonima u kojima se branje soli na isti način, uz pomoć vjetra, sunca i mora odvija već više od četiri tisuće godina.

I danas se sol proizvodi u etapama, u bazenima koji su ime dobili po nazivima svetaca. Iz solane se kući ne odlazi bez jedinstvenog suvenira, vrećice mirišljave soli.

Slijedeća stanica u stonskoj turističkoj ruti je Lapidarij, bogata zbirka srednjovjekovne umjetnosti koja je svoj dom dobila u stonskoj Biskupovoj palači. A nakon što ju pogledaju gosti imaju i novi izazov, posjet novouređenoj stonskoj tvrđavi Kaštio, malostonskoj tvrđavi  Koruna, te uživanje u  Parku Komarda. 

Tu je i priča pod nazivom Neispričani Ston, iza koje se krije  interaktivni turistički obilazak stare jezgre Stona, uz predstavu Cum Grano Salis. Riječ je o site-specific predstavi, multimedijalnoj pastorali što mijenja  doživljaj tvrđave Kaštio.

Njena je jedinstvenost spoj audio-vizualnih tehnologija, interaktivnih instalacija, predimenzioniranih projekcija, svjetlosnog showa, pirotehničkih efekata, te nastupa u živo.

Povijest Stona se vidi i u okolišu, u ostavštini starih žitelja, u nadgrobnim humcima od naslaganog kamena, koje su kao svoj dokaz boravka u pelješkom kraju ostavili Plereji, jedno od manjih ilirskih plemena. Ali i u centurijaciji stonskog polja, pravilnom rasporedu zemljišnih parcela koje se uz dobro oko uz malo truda mogu i sada uočiti.

A što napraviti nakon povijesnog skoka? Predati se gastronomiji u fantastičnim restoranima i ciljanim izletima u kojima će se degustirati ono što samo Ston ima, svoju poznatu kamenicu. U njenim sokovima i okusima gosti mogu uživati direktno na uzgajalištima, do kojih vas dovode izletnički brodovi. Kušajte i nadaleko poznatu Stonsku tortu.

A poslije vas prebacuju do restorana u kojima se nudi obilje delikatesa, uvijek praćenih lepezom visoko cijenjenih peljeških vina.

Ston je malen, ali obiluje nadaleko poznatim feštama, pa da ih nabrojimo: s ožujkom domaći i brojni gosti slave kamenicu, točnije Dane malostonske kamenice koji se održavaju 21. i 22. ožujka.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 13.jpg

Toplije vrijeme godine obiluje pučkim slavljima, u  srpnju se održava nadaleko poznata Večer ribe i vina, slijedi je tradicionalna pučka Fešta sv.Liberana, 23.srpnja koja cijeli Ston i pelješki kraj diže na noge. Početak kolovoza nosi Noći vina u tvrđavi Kaštio, a nekoliko dana poslije i Stonske gulozarije, te Buzarijadu  s loncima i tečama punim finih buzara od mušula.

Sol je uvijek tu, a svoj dan dobiva na Festivalu soli s krajem kolovoza, a s rujnom dolazi međunarodni športski događaj, Ston Wall Marathon, odnosno nezaboravnu utrku stonskim zidinama u dužini od  4 km, 15 km, ili 42 km.

Image result for festival soli ston

Tu su i Dani otvornih vrata peljeških podruma u prosincu,  tijekom kojih se održava  prezentacija vinsko turističkog proizvoda kroz obilazak peljeških vinskih puta vinarija, vinskih podruma, OPG-a…   

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je DSC08762-777x437.jpg

Vinska priča ne ide bez jedinstvenog Muzeja vina u Putnikovićima, novoj ponudi, prvom hrvatskom Muzeju vinogradarstva i vinarstva. Na muzejskih više od 800 četvornih metara čuvaju se tri zbirke, one iz Doma vinarske tradicije, Povijesnog razvoja loze na ovim prostorima i Vina u tradiciji življenja. Stonsku priču s novom godinom opet otvaraju kamenice. I opet, kako već tradicija nalaže, uz degustaciju ove izvrsne namirnice u priču će se uvezati sve ono što Ston i njegova destinacija svojim gostima nude. 

Foto: Tz općine Ston
Više: www.ston.hr