Aktivni odmor

Tematska tura: Putevima milnarskih brodograditelja i kapetana, živi je podsjetnik na povijest ovoga mjesta i otoka Brača!

Milnarska tematska tura  živi je podsjetnik na povijest ovoga mjesta i bračkog kraja, i kao takva slovi za zanimljivu turističku novinu i atrakciju.

Milna na zapadu otoka Brača uvijek je u svemu bila vezana uz more. I dan danas ona je najsigurnija luka u kojoj spas od nevera traže ribari i nautičari iz srednjedalmatinskog akvatorija. Sve u Milni vodi prema moru, brodovima, kapetanima, brodovlasnicima, pa i atraktivna turistička tura, tematska staza koja turistima donosi priču o milnarskoj brodogradnji i brodarstvu.  

Njena je prva točka staro brodogradilište Dorić, utemeljeno  1770. godine, do prije desetak godina tvornica ribe, danas Nautički Centar Milna. Slijedi je staro brodogradilište obitelji Bonačić Proti, na mjestu današnje ACI Marine, u kojem su do 1888. godine sagrađena 23 velika broda.

Slijedeća je točka turističke rute crkvica sv. Jere, a slijedi je Kuća Babarović, nekadašnji prvi hotel u Milni, namijenjen prvim nautičkim turistima koji nisu željeli spavati na brodovima. Uz nju je vezana priča da su je mještani nezadovoljni njenom visinom tijekom gradnje prokleli riječima ‘dabogda se srušila , dabogda izgorila’. U požaru je  izgorjela 2008.godine.

Slijedi potom Blataška kuća koju su izgradili svećenici iz Pustinje Blaca, novčano moćni da nabave dva velika broda, kuću i skladište, te zaposle posade.

Tu je i crkvica sv.Nikole, zaštitnica pomoraca, u kojoj se svake godine 6. prosinca na blagdan sv. Nikole održava misa. I na osobit način časte milnarski pomorci.

Tura vodi i do obnovljenog Starog ferala koji je do 1911. godine stajao na Rivi, te bracere, drvenog obalnog jedrenjaka za prijevoz tereta, što je svoj prototip dobio upravo u Milni. Tura završava u špilji u uvali Vlaška, drevnom skloništu ribara, te obilasku Kipa ribara,  spomenu na ribarstvo koje je hranilo i odgojilo generacije i Milnarana i Bračana.

Više: www.tz-milna.hr